PREDSEDNIK OPŠTINE BEČEJ: Prevazići problem

  15 novembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaposleni u Dečjem vrtiću „Labud Pejović“ još nisu dobili septembarske plate, a ne zna se ni kad će i da li će ostale plate da dobiju. Čeka se rebalans budžeta kako bi se „našao“ novac za plate zaposlenih u vrtiću. Stvar je u tome što je Ministarstvo finansija odredilo ukupni iznos plata u toj ustanovi, a količina novca je manja od potrebne.

Predsednik opštine Vuk Radojević je odgovorio na pitanja novinara Bečejskog mozaika o platama zaposlenih u vrtiću.
„Lični dohoci za zaposlene u predškolskoj ustanovi nisu u direktnoj vezi sa rebalansom opštinskog budžeta iz razloga što je Ministarstvo finansija kao referentni mesec uzelo avgust 2012. godine kada je u pitanju masa finansijskih sredstava namenjenih za lične dohotke svih budžetskih korisnika opštine Bečej. Problem je u tome što je u avgustu mesecu predškolska ustanova imala manji broj zaposlenih, nego u toku godine, što je dovelo do toga da je i suma za plate manja u avgustu mesecu, a to se direktno odrazilo na celu godinu, dakle, iz tog razloga je manja ukupna masa plata. Tu informaciju su opština i predškolska ustanova kao budžetski korisnik dobili u maju mesecu. Bili smo zatečeni, jer smo budžet za 2013. godinu planirali na osnovu budžeta za 2012. godinu i na osnovu predviđenih prihoda. U maju mesecu smo obavešteni da smo uskraćeni za 17 miliona dinara i pored toga za deo iznosa na osnovu poreza na lične dohotke koje pripada lokalnim samoupravama, koji je smanjen sa 12 na 10 posto. Za ukupno 80 miliona dinara je uskraćen budžet opštine Bečej odlukom prethodnog ministra finansija Mlađana Dinkića. S obzirom na to da smo sve to znali u maju mesecu i mi kao opština, i predškolska ustanova, i direktorica kao odgovorno lice, morali smo da se ponašamo racionalnije i odgovornije. Hoću da kažem da ako znamo da nemamo 17 miliona dinara za lične dohotke onda direktorica kao odgovorno lice mora odgovornije da se ponaša sa sopstvenim izvorima prihoda, koji je trebao da bude usmeren na lične dohotke imajući u vidu minus od 17 miliona dinara. Nažalost, došli smo u situaciju da se nije racionalno odnosilo prema sopstvenim izvorima prihoda u predškolskoj ustanovi i nisu se sredstva planirala za plate. Sada, u novembru mesecu, gledamo kako rebalansom da prevaziđemo ovu situaciju. Opština i ja kao predsednik opštine nećemo dozvoliti da zaposleni u predškolskoj ustanovi ostanu uskraćeni za lične dohotke“, rekao je Radojević.
Na opasku novinara da je direktorica dečjeg vrtića rekla (videti razgovor sa direktoricom dečjeg vrtića u ovom broju novina) da ona nije preusmerila sredstva iz sopstvenih izvora na plate, zato što ni danas nema zvanično obaveštenje iz opštine o tome da nedostaje novca za plate, Radojević je odgovorio: „Dopis od Ministarstva finansija je stigao u naše odeljenja finansija. Ne znam da li je nastao problem u komunikaciji između odeljenja za finansije i direktorice predškolske ustanove. Predsednik opštine tu nije posrednik i medijator“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci