Predlog predsednika Skupštine opštine Bečej: Manje plate za odbornike

  15 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na 47. sednici Skupštine opštine održanoj 6. aprila – na kojoj je bilo prisutno 26 od ukupno 36 odbornika, da bi se u toku sednice taj broj „popeo“ na 30 – odbornici su nakon jednosatne, na momente veoma neprijatne rasprave, izmenili dosad važeću odluku o naknadama odbornicima i članovima radnih tela Skupštine opštine.

Prema predlogu odluke o naknadama koju je inicirao predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević zbog neredovnog prisustvovanja odbornika na zasedanjima, bečejski poslanici bi ubuduće umesto 12.000 dinara mesečno – koliko im pripada i ako ne prisustvuju sednicama – dobili 7.000 dinara i još 5.000 dinara samo ako prisustvuju sednicama. Ukoliko mesečno ima više sednica, odborniku se ne bi isplaćivalo 5.000 dinara više puta, već samo jednom i to samo ako je prisustvovao svim sednicama u datom mesecu.
Međutim, u ime odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) odbornik Andraš Serda je najpre zatražio da se ta tačka skine s dnevnog reda (predlog za izmenu dnevnog reda inače ima pravo da uputi samo šef odborničke grupe, a Serda to nije), a potom je SVM predao amandman na predlog odluke kojim je tražio da, ukoliko u jednom mesecu bude održano više sednica, odbornik dobije naknadu za prisustvo na sednici srazmerno broju sednica kojima je prisustvovao, s tim da ukupni iznos mesečne naknade ne može da prelazi 12.000 dinara. Pojednostavljeno to znači da ako u jednom mesecu budu održane dve sednice, odbornik će da dobije 2.500 dinara ako je prisustvovao jednoj. Predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević je prihvatio amandman odborničke grupe SVM-a, ali se o toj temi razvila rasprava u kojoj su učestvovali odbornici SVM-a, GG „Za Bečej“, Demokratske stranke, predsednik Skupštine opštine...
Odbornik SVM-a Ervin Ragač je smatrao da nije primereno da se odluka o apanažama odbornika menja pred kraj mandata i pre izbora uprkos tome što je SVM predao amandman na odluku, potom su se i drugi odbornici uključili u diskusiju baveći se time da li odbornik ima pravo na deo naknade ako je bolestan, ako prisustvuje samo delu sednice, ako bojkotuje sednicu itd, a predstavnici DS-a su zamerili predsedniku Skupštine opštine da nije pozvao sve odborničke grupe da zajedno izrade predlog odluke i konstatovali su da nije „rad“ odbornika samo glasanje, već i učestvovanje u raspravama i čitanje skupštinskih materijala.
Predsednik Skupštine Nenad Tomašević je nekoliko puta ponovio da ne vidi razlog da odbornici koji ne dolaze na sednice osim fiksne naknade od 7.000 dinara dobiju još 5.000, jer to nije pošteno prema onim lokalnim poslanicima koji rade, te je podsetio da postoje opštine u kojima odbornici ne dobijaju ni dinara naknade.
Na sednici je rečeno i da u velikom broju slučajeva trećina odbornika ne prisustvuje sednicama, da ne bi trebala opozicija da obezbeđuje kvorum itd.
Jednosatnu raspravu je zaključio odbornik Peter Knezi (GG „Za Bečej“) koji je rekao da za 27 godina bavljenja politikom još nije doživeo tako nešto (rasprava o novcu za odbornike; prim. nov), te je konstatovao: „Jeftini smo dozlaboga. Mi pričamo o tome da li nekom pripada 12.000, 7.000, 8.000 dinara, a nekadašnji radnici PIK-a od 13.000 dinara mesečno izdržavaju svoje porodice“.
Potom je odluka o izmeni odluke o naknadama odbornika usvojena uz amandman SVM-a – za usvajanje je glasalo 20 odbornika.

Plan za geotermalnu energiju i biomasu

Odbornici su doneli i odluku o izradi Plana detaljne regulacije kotlarnice na biomasu u Bečeju, međutim, pre toga je odbornik SVM-a Ervin Ragač postavio nekoliko pitanja o tome da li je plan da Toplana koristi biomasu, te šta će biti sa planom za korišćenje geotermalne energije, šta će biti s gubicima Toplane itd. Direktor Toplane Dejan Vuković je odgovorio na pitanja Ragača uprkos tome što je, kako je podsetio odbornika SVM-a, na prethodnoj sednici Skupštine opštine iscrpno govorio upravo o tim pitanjima, rekavši da Toplana nije odustala od prelaska na grejanje geotermalnom vodom, već je u planu korišćenje oba energenta, i geotermalne vode i biomase, te da su urađeni idejni projekti za oba izvora, da su mediji već obavestili javnost i o poseti delegacije nemačke razvojne banke KfW, koja je zainteresovana da kreditira izgradnju geotermalnog pogona. O gubicima Toplane Vuković je ponovio to što je rekao i na ranijoj sednici bečejskog parlamenta: da su dugovi nastali u toku godina i da bez promene energenta koji Toplana koristi i dalje će se nastaviti „proizvodnja“ dugova. Što se tiče servisiranja dugova Toplane prema Srbijagasu prodajom udela Toplane u firmi Gas Bečej, Vuković je rekao da je Srbijagas (inače, većinski vlasnik firme Gas Bečej) odustao od toga i da će pitanje dugova biti rešavano na drugi način.

Dve funkcije

Bečejski parlament je dao pozitivno mišljenje na zahtev odbornice SNS-a Tamare Cvejanov za obavljanje više funkcija. Naime, ona je 24. marta imenovana na funkciju direktorice opštinskog preduzeća Link FTO, a istovremeno je i odbornica. Opštinska Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose predložila je bečejskom parlamentu da prihvati zahtev Tamare Cvejanov za obavljanje dve funkcije, jer, kako se navodi, između funkcije odbornice i funkcije direktorice privrednog društva ne postoji odnos zavisnosti, nadređenosti i kontrole koji bi mogao da utiče na nepristrasno obavljanje navedenih funkcija.
Odbornici su usvojili rešenja o pokretanju postupka za pribavljanje nepokretnosti u Bačkom Petrovom Selu na parceli 1749 u javnu svojinu opštine neposrednom pogodbom – opština će da otkupi kuću pored škole, a na toj parceli se planira izgradnja fiskulturne sale za školu „Šamu Mihalj“ – i o pokretanju postupka otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine, na parceli 7792 u Bečeju.
Zatim su usvojeni izveštaji o radu Istorijskog arhiva Senta, Predškolske ustanove „Labud Pejović“ i Centra za socijalni rad u 2015. godini, a potom i plan rada Centra za socijalni rad za aktuelnu godinu. Predsednik opštine Vuk Radojević je pohvalio obdanište, rekavši da je prvi put u poslednjih nekoliko godina ova ustanova poslovala na takav način da je krajem 2015. godine imala suficit od 7 miliona dinara, uprkos tome što su izdvajanja iz budžeta za ustanovu manja nego ranije. Radojević je pohvalio i kvalitetan rad Centra za socijalni rad, rekavši da o tome svedoči i iznos od 4,7 miliona dinara za podizanje usluga socijalne zaštite, koji je Centru za socijalni rad pre nedelju dana odobrilo resorno ministarstvo. 

Migracija odbornika

Predsednik Skupštine opštine Nenad Tomašević je saopštio da ga je odbornica Ildiko Nađ obavestila da napušta odborničku grupu GG „Za Bečej“ i pridružuje se odborničkoj grupi SVM-a.
Tomašević je najavio i da će do izbora, 24. aprila, verovatno biti održana još jedna sednica Skupštine opštine. O tome kada će biti usvojeni programi rada za tekuću godini komunalnog preduzeća Potisje u većinskom vlasništvu opštine i opštinske firme Link FTO, nije bilo reči.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci