Odštampajte ovu stranicu

Kezdődik a KMV - Tizenegy becsei diák a döntőn

  21 april 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjét a hétvégén, április 22-étől 24-ig tartják meg a becsei Városi Színházban.

Idén kevés becsei diák vesz részt a döntőn, hiszen a Közgazdasági-kereskedelmi Iskolában megtartott becsei körzeti elődöntőn mindössze 12 produkcióval versengtek a középiskolások.
A Varnyú Ilona, Tari István és Stefaniga Ottília összetételű zsűri döntése szerint versmondásban a Gimnázium három tanulója, Varga Klaudia, Varnyú Adél és Molnár Kinga vívták ki a döntőbe jutás jogát. Prózamondásban és népmesemondásban senki sem jutott el a döntőre, míg drámai monológ kategóriában Magyar Zsófia és Rajsli Dália képviselik majd a becsei diákokat. Megzenésített verssel a Brekuszok elnevezésű csapat jutott tovább: Ződi János, Mucsi Valentina, Zelenka Flóra, Farkas Valentin és Kovács Jónás.
Idén egyetlen becsei középiskolás sem próbálkozott önálló verssel és humoreszkkel, novellával Mártics Ella (Közgazdasági-kereskedelmi Iskola), Seregély Tímea (Műszaki Iskola) és Nagy Anita (Gimnázium), publicisztikai írással Mártics Ella, míg értekező prózával Gazdag Ákos (Műszaki Iskola) vesznek részt a döntőn.
A körzeti elődöntők lebonyolításával párhuzamosan zárult le néhány KVM-s pályázat is, az eredmények már a múlt héten nyilvánosak voltak.
A műfordítói pályázaton, az angol szövegről magyarra fordítók közül, amelyeket Vígi László okleveles angoltanár nézett át, az első helyet Nagy Kinga (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) érdemelte ki Bozsóki Andor (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) és Úri Szűcs Luca (Politechnikai Iskola, Szabadka) előtt. A német nyelvről fordítók munkáit Ózer Katalin, az újvidéki BTK Német Nyelv és Irodalom Tanszékének lektora bírálta. A legjobb munkát Kovács Flóra (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium) készítette, a második díjazott Cára Kyra (Zentai Gimnázium, Társ. és nyelvi tagozat) lett, míg az osztott harmadik helyet Hoffmann Delilla (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium) és Nagy Dorottya (Zentai Gimnázium) érdemelték ki. A szerb nyelvről fordítók munkáit Orovec Krisztina újságíró, fordító és Glavinić Vékás Éva magyartanár, fordító nézték át. A legjobb fordításokat Nyilas Orsolya és Kálmán Szilárd (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) adták át, a második díjat Cibolya Stellának (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) ítélte a zsűri, harmadik díjat pedig nem osztott.
A 49. KMV képzőművészeti pályázatára 238 pályamunka, 105 fotó, 28 festmény, 54 rajz, 28 grafika, 9 szobor és 14 egyéb kifejezési forma érkezett. A pályamunkákat Bezzeg Gyula fotográfus, Oláh Dóri grafikus- művész és Pesti Emma festőművész értékelték. Rajz kategóriában Molnár Georgina (Bolyai TGK, Zenta) bizonyult a legjobbnak, őt Szabó Margit (Bolyai TGK, Zenta) és Kovács P. Emese (Politechnikai Iskola, Szabadka) követik. Király Olga (Bolyai TGK, Zenta) grafikájával lett az első, második Sarnyai Anna (Bolyai TGK, Zenta), harmadik pedig Omerović Martin (Bolyai TGK, Zenta). A festészet kategóriában Szabó Margit (Bolyai TGK, Zenta) alkotását tartotta a zsűri a legjobbnak, Korsós Karolina (Bolyai TGK, Zenta) második, Kovács P. Emese (Politechnikai Iskola, Szabadka) pedig harmadik lett, míg a szobrászok csoportjában csak egy, második díjat ítélt oda a zsűri Deák Anitának (Bolyai TGK, Zenta). A fotósok mezőnyében Szekeres Levente győzött, második lett Bártol Nikoletta (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), a harmadik díjat pedig Törteli Judit (Zentai Gimnázium, Zenta) kapta. Az egyéb kifejezési formák csoportban Sarnyai Anna (Bolyai TGK, Zenta) lett a legjobb, őt Cvitkó Beatrix (Politechnikai Iskola, Szabadka) és Mester Rita (Bolyai TGK, Zenta) követik.
A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjét április 9-én tartották meg Zentán. A legjobb előadásnak járó díjat a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata nyerte Minden OK (Szabad asszociációk tabuk nélkül) című előadásával. A legjobb csapatnak járó díjat a szabadkai Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund szerezte meg Tasnádi István: EastBalkán című darabjával. Az innovációért járó díjat a zentai Polaroid társulat kapta, a legjobb női szereplők Imamović Ines (Szabadka) és Dedovity Tomity Dina (Szabadka) lettek, míg a legjobb férfi szereplőknek járó díjat Tóth Bálintnak (Zenta) és Szeles Lászlónak ítélte a zsűri. Különdíjat kapott a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata, a Polaroid (Zenta), a szabdkai Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grund, a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói és a szabadkai Középiskolások Diákotthona. A Tanyaszínház különdíját Szarka Áron (Szabadka) és Budinčević Krisztián (Szabadka) kapták, míg a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók kilencedik táborában Gulyás Gabriella vehet részt. A Képes Ifjúság különdíját Dupák Fanni, a Hét Nap különdíját pedig Balla Georgina (Szabadka) érdemelte ki.
A legjobb filmnek járó díjat a zentai PUSKA OFFICIAL kapta. A legjobb műfaji díjat A végső találkozás (Zenta) című filmnek ítélték oda, a legjobb vágónak pedig a szabadkai Zemkó Gábort „nevezték ki“.

Erer