Od 1. oktobra u školama i vrtiću: Lični pratioci za decu sa invaliditetom

  03 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U opštini Bečej od 1. oktobra prvi put su angažovani lični pratioci kao dodatna podrška deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koja pohađaju nastavu u školi ili vrtiću, a na osnovu mišljenja Interresorne komisije, radi lakšeg i nesmetanog uključivanja dece u obrazovni proces, odnosno na osnovu zakonskog prava o inkluzivnom obrazovanju, saopšteno je 22. septembra na konferenciji za novinare koju su sazvali predsednik opštine Vuk Radojević, predsednica Interresorne komisije Margarita Berček i članica Opštinskog veća za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije Andrea Galgo Ferenci.


„Za ove četiri godine se uglavnom pružala osnovna podrška deci, ali je dodatna podrška, koja je obaveza opštine, velikim delom izostala, tu prvenstveno mislim na angažovanje ličnog pratioca. To je bilo goruće pitanje već prošle školske godine, posebno za tri učenika koji su veoma otežano, a u jednom trenutku nisu ni pohađali nastavu, u nedostatku osoba koje bi ih pratile radi sopstvene i tuđe bezbednosti“, rekla je Berček i dodala da je bilo još mnogo stvari koje je Interresorna komisija predvidela, za šta nisu bila potrebna ili ne zahtevaju velika novčana sredstva, a deca ne mogu da ostvare svoja prava, kao što je prepisivanje ili upisivanje iz tipične škole u specijalnu školu, ili pohađanje škole po izme-njenom individualnom obrazovnom planu, ili dobijanje besplatne podrške logopeda, defektologa, psihomotornog edukatora iz ŠOSO „Bratsvo“ ili pravo na uvećan dodatak za tuđu negu i pomoć. „S obzirom na to da se broj takve dece povećao i da su potrebe sve veće, postalo je očigledno da moramo da se pokrenemo sa mrtve tačke, te je pre dve-tri nedelje napravljen nacrt pravilnika o osnovnoj i dodatnoj podršci detetu i učeniku u opštini Bečej i taj pravilnik tek treba da bude usvojen“, navela je Berček.


Predsednik opštine je pohvalio dosadašnji rad Interresorne komisije i rekao da je Opštinsko veće donelo zaključak kojim je naloženo Odeljenju za društvene delatnosti da izradi pravilnik po kom će funkcionisati Interresorna komisija. On je naglasio da je lokalna samouprava u koordinaciji i saradnji sa Školskom upravom u Novom Sadu i Ministarstvom prosvete uspela da obezbedi finansiranje dve osobe koje će biti angažovane kao lični pratioci dece, a da u narednom periodu očekuje dobijanje saglasnosti od nekoliko nadležnih ministarstava kako bi se angažovale još tri osobe kao lični pratioci.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci