Promena u Savetu Mesne zajednice Bačko Gradište: Ostavka zbog posmrtnice

  26 jul 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savet Mesne zajednice Bačko Gradište je na sednici održanoj 15. jula prihvatio ostavku dosadašnjeg predsednika Saveta Vladimira Jovanovića, a usvojio je i novi statut Mesne zajednice. Potom, 19. jula za novog predsednika Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište većinom glasova izabrana je dosadašnja zamenica predsednika Saveta Katalin Mužlai, a za njenog zamenika postavljen je Goran Ivanišević.

Dan nakon podnošenja ostavke dosadašnji predsednik Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište Vladimir Jovanović, na konferenciji za novinare saopštio je razloge za svoju odluku, ali je govorio i o tome šta se i kako radilo u Mesnoj zajednici.
On je rekao da je razlog podnošenja ostavke taj što su pojedini članovi Saveta svojim nedolaženjem na sednice bojkotovali rad ovog tela, zatim su to priče o njemu i njegovom radu i na kraju posmrtnica sa njegovom slikom i imenom, koja je nedavno bila zalepljena ispred zgrade Mesne zajednice.
„Maksimalno sam se trudio i zalagao da dovedem na neki način red u ovu mesnu zajednicu, odnosno u selo u smislu da se rešavaju problemi u vezi vodosnabdevanja, asfaltiranja puteva, da se zamene bandere koje nam vise i sada nad glavom i preti opasnost da neko od toga nastrada. Mnogo toga sam se trudio da uradim ali vidim da nekom moj rad smeta, ne znam zbog čega. Pljuju po meni pojedini članovi Saveta, a žalosno je da i članovi iz moje stranke, Demokratske stranke, isto rade. Zajedno sa SVM-om i SPO-om bojkotuju gotovo svaki sastanak Saveta i pričaju o meni stvari koje nisu tačne“, rekao je Jovanović. On je pomenuo neke dajući uz njih i objašnjenja, kao što je, recimo, seča stabala u Bačkom Gradištu: „Lokalna samouprava je donela odluku da se seča stabala vrši po nalogu inspektora koji su izlazili na teren i rešenjima su naložili Komunalcu da ih poseku. Zoltan Feješ i Jasna Subakov iz Komunalca su zaduženi za seču stabala u opštini Bečej, kontaktirali su me i rekli da će vršiti seču stabala u selu, ali da ne znaju šta će da rade sa posečenim stablima. Pošto meni trebaju drva, jer imam centralno grejanje, pitao sam da li mogu ja da ih kupim, odgovorili su da mogu, da to nije nikakav problem, uradiće se procena, jer su to bolesna drva, oni će ih iskubicirati i biće neka realna cena. Ja sam sve to pošteno platio, za ljude iz Komunalca, kad su sekli za mene, sam svaki dan platio doručak i piće, platio sam prevoz i ljude koji su dolazili da utovaraju ta drva sa mnom zajedno i nosili smo ih mojoj kući. Dakle, ta drva nisu ukradena kao što se priča i ja se po tom pitanju ne osećam krivim“, kazao je Jovanović i novinarima dao na uvid uplatnice kojima je Komunalcu platio za posečenu drvnu masu i rešenja inspektora na osnovu kojih je ovaj posao rađen i dodao da „nažalost nema sve uplatnice kod sebe“ i da nije reč o 40 kubika drva kao što se priča, nego da je prema proceni bilo oko 20 kubika. Međutim, na prikazanim uplatnicama nije navedeno na koliko kubika se odnosi plaćeni iznosi.
Sada već bivši predsednik Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište je govorio i o tome šta je na njegovo zalaganje i insistiranje urađeno u selu u proteklom periodu i naveo uređenje i proširenje pijace, izgradnju i popravku preko 1.000 metara trotoara, krpljenje udarnih rupa gde je on, kako je rekao, „zajedno sa ljudima iz firme koja je to radila išao i gledao šta i kako rade i insistirao da to bude urađeno onako kako treba“, izgradnju nekoliko prilaza preko kanala, zbog čega ga sad, kako je kazao, takođe „prozivaju“ jer nisu urađeni dobro pošto nedostaju zaštitne ograde, a za taj posao je ipak nadležna lokalna samouprava, odnosno Direkcija za izgradnju.
„Na moju odgovornost su popravili kapije na pijaci, jer sam hteo da pijaca bude zatvorena i da ne može niko da ulazi noću, pošto su se tu okupljali razni i na pijaci smo nalazili sve i svašta, pa i špriceve. I to je nekom smetalo, pa su me prozvali da sam radio bez saglasnosti Saveta Mesne zajednice, a ne vidim da bih morao da sazivam sednicu Saveta Mesne zajednice za nekih 8 do 10 hiljada dinara koliko je koštala ta popravka, da bi oni rekli: da, treba da se popravi kapija. Pravio sam o svom trošku ručak kada smo uređivali pijacu. Nemam reči zašto je sve ovo ovako ispalo i zašto imaju pik na mene. Za poslove u Savetu koristio sam svoj privatni mobilni telefon i imao ogromne račune koje sam sam plaćao. Nisam mogao da dobijem umreženi telefon jer je to pravo imao samo sekretar mesne zajednice, a bivši sekretar, nažalost, nije vredeo ničemu. Svaki dan sam bio u Bečeju u opštini, svako jutro sam dolazio u Mesnu zajednicu da vidim šta se radi, šta treba da se radi, davao neke instrukcije, ako je to bio greh što sam se tako postavio, onda mi je žao. Ovde se radilo sve i svašta, dođe se u 7 sati na posao umesto da u to vreme već rade, jer je radno vreme od 7 do 15 časova, onda sede i piju kafu i čekaju ko će da im dođe i da im kaže šta će da rade, a u 13 časova već nema nikog u Mesnoj zajednici. I iz opštine su me zvali da vide zašto se niko ne javlja na telefon u Mesnoj zajednici. Verovatno im je smetalo to što sam tražio od njih da poštuju radno vreme. Prošle godine je tri puta prskan korov na groblju, dva puta sam ja to platio iz svog džepa, jednom su to na moje insistiranje uradili radnici DTD ’Srednja Bačka’. A tu ’špeciju’ za prskanje korova za koju se priča da sam odneo kući, jesam je odneo, ali na za sebe, jer meni to ne treba, nego da se ne bi odnela i nestala iz Mesne zajednice, pošto je odavde odneto mnogo toga, trimer i travokosačice. Traktor koji smo dobili od NIS-a dat je na revers fudbalerima i eno ga, rasturen stoji kod majstora u dvorištu. Koristila se mešalica u privatne svrhe, jedan jedini trimer koji imamo u Mesnoj zajednici i koji treba da se koristi za potrebe sela, koristi se u privatne svrhe, sa kojim čovek ide i kosi i uzima pare za to. Zato što sam zabranio da se to radi nisam bio dobar predsednik. Onda mi kažu da sam radio mimo Saveta, a kad sazovem sednicu Saveta, članovi ne dođu, pa šta onda da radim? Radio sam ono što sam mogao i što sam mislio da mogu. Pošto sam dao ostavku na mesto predsednika Saveta Mesne zajednice, sada ću malo izdalje da posmatram i pratim šta će oni da urade, koliko će da urade i ko je taj što će da radi?“, kazao je Jovanović i istakao da je jedan od razloga njegove ostavke i to što sa predstavnicima lokalne samouprave nije uspeo da ostvari dobru saradnju, jer ni sa predsednikom opštine, ni sa predsednikom Skupštine opštine nije uspeo da ostvari kontakt, izuzev člana Opštinskog veća zaduženog za mesne zajednice.
Što se tiče incidenta sa posmrtnicom, Jovanović je rekao da je u policiji dobio informaciju da „rade na tome“, ali da on nije zadovoljan takvim odgovorom. „Ovaj slučaj ću da isteram do kraja, to je moje građansko pravo i ako treba, rešio sam da idem i do Strazbura da se to razjasni i da vidim ko je taj koji je imao hrabrosti da tako nešto uradi, jer ne može niko nikom da zalepi posmrtnicu i da ga sahranjuje za vreme života“, rekao je Jovanović.
Upitan da li će ostati u Savetu kao član, Jovanović je odgovorio da će ostati još neko vreme član Saveta Mesne zajednice, ali da nije isključeno ni da će izaći iz Saveta ukoliko to ne bude funkcionisalo kako treba.

Neće biti izbora

Nakon događaja i izjava raznih strana u vezi sa radom Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište i javno je zabeleženo to što nije bila tajna ni do sada: da savete mesnih zajednica u mnogim slučajevima čine partijski kadrovi, bez obzira na to što strankama nije dozvoljeno da učestvuju na izborima u mesnim zajednicama.
Sekretar Mesne zajednice Goran Popović je rekao da je dosadašnji predsednik Saveta podneo ostavku iz privatnih razloga „smatrajući da mu je ugrožena bezbednost“ nakon nedavnog incidenta, kada se u selu pojavila čitulja na kojoj je bila fotografija, ime i prezime Vladimira Jovanovića, i „pošto nema saradnju sa lokalnim vlastima“, kazao je Popović.
Na pitanje da li ostavka Jovanovića ima veze sa nedavnim zahtevima predstavnika SVM-a koji su tražili vanredne izbore za članove Saveta Mesne zajednice, jer, kako su rekli, Savet se nije sastajao više od mesec dana, da pojedini članovi Saveta rade u sopstvenom interesu, a ne u interesu sela, Popović je odgovorio: „Koliko sam ja shvatio, to nije bilo presudno, a predstavnici SVM-a su za medije izneli svoju verziju. Tačno je da se Savet nije sastao od 25. marta ove godine, međutim, nema pravnog osnova da se na taj način raspusti Savet, jer u Statutu mesne zajednice ne postoji mogućnost da se raspusti Savet i raspišu novi izbori na osnovu nesastajanja članova. Prema mojim saznanjima određen broj ljudi je bojkotovao sastanke Saveta, jer su hteli vanredne izbore, neki su možda bojkotovali sednice zbog predsednika Saveta, a u međuvremenu smo mi iz Mesne zajednice radili sve ono što smo mogli direktno sa Opštinskim većem i sa predstavnicima lokalne samouprave gde smo naišli na razumevanje. Sve što smo trebali da servisiramo vezano za naše potrebe to smo radili bez zastoja, dok smo neke odluke, kao što je usvajanje novog statuta Mesne zajednice, uradili tek 15. jula“, rekao je sekretar Mesne zajednice Bačko Gradište.

Knezi: „Članovi Saveta neka sami reše svoj problem“

Ostavka predsednika Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište i zahtev predstavnika SVM-a za raspisivanje vanrednih izbora za članove Saveta bio je povod konferencije za novinare koju je 17. jula sazvao predsednik Skupštine opštine Peter Knezi.
On je novinarima saopštio da je od sekretara Mesne zajednice Bačko Gradište Gorana Popovića dobio podnesak 26. juna u kojem ga obaveštava o tome da Savet Mesne zajednice unazad tri meseca nije zasedao, odnosno da je bilo pokušaja od strane predsednika Saveta da sazove sednicu ali bez rezultata. „Povodom toga sekretar je tražio od mene da preduzmem mere iz moje nadležnosti radi razrešavanja tog pitanja“, rekao je Knezi i objasnio da je po članu 35. Statuta opštine Bečej predsednik Skupštine opštine nadležan da raspiše izbore za savete mesnih zajednica, ali da tu prestaje njegova nadležnost ili bilo kog drugog organa lokalne samouprave. „Zakon o lokalnoj samoupravi tu oblast reguliše vrlo slobodno i predaje svu nadležnost mesnim zajednicama i njihovom statutu. Konsultujući statut Mesne zajednice Bačko Gradište došli smo do zaključka da taj statut koji je star preko 20 godina, ne reguliše vanredne izbore za članove Saveta, osim u slučaju pojedinačnih članova ukoliko daju ostavku ili iz nekih drugih razloga im prestaje mandat. Nema rada Saveta, nema novog statuta koji bi eventualno mogao to da reguliše na adekvatan način i sada je status takav da se ništa ne dešava. Predsednik Saveta Vladimir Jovanović je dao ostavku na tu funkciju, ali kako znam ostaje i dalje član Saveta“, objasnio je Knezi, koji očigledno nije bio informisan da je Mesna zajednica dobila nov Statut koji je Savet usvojio na istom sastanku kada je usvojio i ostavku predsednika Saveta. „U odgovoru na podnesak sekretara sam rekao da u datim okvirima ključ rešenja jeste u samom Savetu Mesne zajednice. Prvo, statut Mesne zajednice ne daje nikakvu mogućnost da se pre isteka mandata obnovi izbor svih članova Saveta, osim u pojedinačnim slučajevima, ali sam naveo i neke eventualne varijante: izjava pojedinih članova Saveta da daju ostavku i onda će na tim birački mestima biti vanredni izbori ili pak, ako se svi članovi slažu da daju kolektivnu ostavku, raspisuju se vanredni izbori za Savet, drugog načina nema“, rekao je Knezi i objasnio da u Gradištu ne postoje uslovi zahvaljujući kojima bi on mogao da raspiše izbore.
„Sasvim je jasna situacija, dok se od 15 članova ne sastane minimum osmoro njih, ništa se u Gradištu neće dešavati i iskoristiću ovu priliku da i putem medija pozovem članove Saveta Mesne zajednice da se sastanu i sami reše svoj problem“, rekao je Knezi.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci