I dalje nema odgovora na pitanje: Kakva je sudbina Kamp naselja?

  26 jul 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kamp naselje pored Tise je omiljeno mesto mnogih Bečejaca.

Ono je ranije smatrano i nazivano izletištem, bilo je malih plaža sa peščanim prilazom reci, nekoliko velikih splavova, čak sa posebnim bazenom za decu, a i svaka firma u Bečeju (bilo ih je mnogo) je imala svoje objekte sa velikim terasama namenjenih prvenstveno radnicima tih firmi ali i poslovnim partnerima i drugim gostima. Danas Kamp naselje sasvim drugačije izgleda. Brojni ljubitelji reke su odlučili da se za stalno nastane u ovom naselju iako se radi o plavnom području, pa poslednjih godina umesto malih, običnih kamp kućica niču i velike kuće na sprat. Bilo kako bilo, i za jednu i za drugu varijantu potrebni su određeni građevinski i komunalni uslovi za normalan život, a kako se Kamp naselje nalazi na plavnom terenu, mnogo toga nije uređeno i regulisano, počev od toga u čijoj je nadležnosti, pa se dešava da svako gradi gde i kako hoće. O tome da li će se i kada regulisati i urediti ovaj deo priobalja Tise, direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić je rekao:
„Plaža i kompletno Kamp naselje jesu jedna kompleksna stvar od koje su svi bežali zadnjih godina. Mi ćemo se verovatno na jesen, kada prođe sezona kupanja, suočiti s tom problematikom i uzeti je u razmatranje zato što tamo postoje objekti koji su sagrađeni onako kako su sagrađeni, to zemljište se vodi tako da je korisnik opština Bečej, ali za sve radove koji su predviđeni ili se planiraju, mora postojati saglasnost preduzeća ’Vode Vojvodine’, a ti odnosi su prilično neuređeni. Ono na čemu ću insistirati je da Skupština opštine donese odluku o korišćenju javne površine vezano za samo Kamp naselje jer sadašnja odluka nije u skladu sa planskom dokumentacijom“, rekao je Matić.
Objekti u Kamp naselju nisu legalizovani iako je bilo onih koji su tokom akcije legalizacije podneli zahteve za legalizaciju vikendica, međutim, ti zahtevi su ostali nerešeni, jer, navodno, nije postojao način da se uradi legalizacija, a i za taj deo grada nije urađen plan detaljne regulacije. O tome šta će biti sa objektima u Kamp naselju Matić je rekao: „Upravo je to taj problem sa kojim ćemo morati da se suočimo. Žao mi je što je to mene dočekalo, što moji prethodnici nisu hteli s tim da se bave ili su se bavili površno, ali ti objekti i kuće ne mogu tamo stajati u nerešenom statusu, jer su ljudi tamo uložili novac i izgradili nešto i mi moramo njihove imovinsko-pravne odnose rešavati, na ovaj ili onaj način. Pokušaćemo to da uradimo na legitiman način i da ljudima damo dokumentaciju za njihove objekte. Što se tiče plana detaljne regulacije za taj deo, on je u postupku izrade“.
Inače, sad već pre nekoliko decenija, kada je rađeno ojačavanje nasipa odnosno Dolme i tzv. pristaništa – veliko stepenište prema turbini koje Bečejci koriste kao mesto za kupanje, uloženo je mnogo novca i u uređenje obale čitavom dužinom Kamp naselja. Izgrađena je betonska staza, kameno ojačanje obale, stepeništa, označena su mesta za privezivanje čamaca itd. ali kako se Tisa bar jednom godišnje izlije iz korita i na obalu nanese mulj i pesak, sve je to ostalo zatrpano, kasnije uraslo u korov i šiblje, a uložene pare „otišle niz vodu“. Doduše bilo je i stalnih ili sezonskih stanovnika ovog naselja koji su prvih godina bili uporni i čistili nanos Tise bar ispred svojih kampova i pokušavali da sačuvaju lep izgled obale, ali to nije bilo dovoljno i dugog veka, jer za takav posao ipak treba neko da bude nadležan i da konstantno vodi računa o uređenju, a za to, kao i za veliku većinu stvari, neophodan je novac.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci