Ukrajinska delegacija u Bečeju: Moguća izgradnja doradnog semenskog centra

  19 april 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog petka predstavnike lokalne samouprave u Bečeju posetila je delegacija iz Ukrajine, zamenik načelnika državne administracije Hersonske oblasti Mihajlo Andrejevič Meljnik i profesor na državnom poljoprivrednom fakultetu Lazer Petro Narcisovič, zajedno sa načelnikom odeljenja za inspekcijske poslove u srpskom Ministarstvu poljoprivrede Nenadom Katanićem i načelnikom Južnobačkog upravnog okruga dr Zoranom Miloševićem.

Nakon sastanka, koji je prema oceni predstavnika lokalne samouprave bio uspešan, održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno da se razgovaralo, pre svega, o poljoprivredi, s obzirom na to da je Hersonska oblast pretežno poljoprivredna oblast sa preko 1.800.000 hektara obradivog zemljišta, od kojeg je oko 25 posto pod sistemom za navodnjavanje i da iskustva Ukrajinaca mogu pomoći u unapređenju i poboljšanju tog sistema u Vojvodini i u Bečeju. Rečeno je i da su razmenjena iskustva po pitanju rešavanja javno-privatnog partnerstva i da se razgovaralo o mogućem načinu rešavanja problema PIK-a „Bečej“, zatim o oblasti upravljanja kvalitetom.
Predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da poseta predstavnika Ukrajine jeste još jedan korak približavanja opštine Bečej tržištu zemalja na istoku, i da Ukrajina predstavlja potencijalno tržište za Srbiju, Vojvodinu i opštinu. On je najavio da u narednom periodu očekuje uspostavljanje tešnje bilateralne saradnje sa Hersonskom oblašću i potpisivanje protokola o privrednoj, kulturnoj i svakoj drugoj saradnji.
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Nenad Katanić je rekao: „Imate problem vezano za PIK ’Bečej’, nekadašnjeg giganta. Ministarstvo je ozbiljno prihvatilo ulogu u rešavanju tog problema i nadam se da ćemo iskustva koja smo danas dobili od ukrajinskih prijatelja iskoristiti u rešavanju tog problema i da će on uz aktivno uključivanje Ministarstva biti rešen u skorije vreme na kvalitetan način“.
Dogovorena je i poseta Ukrajini, gde će delegacija iz Srbije imati priliku da vidi kako je u Ukrajini uređeno oko 200 kilometara kanala preko kojih se navodnjavaju stotine hiljada hektara zemlje.
Predstavnici Ukrajine su istakli da imaju dobru saradnju sa novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo i da se proizvodnja semenske robe i doradni centri oblasti koje njih najviše interesuju pošto je Ukrajina veliki potrošač semenske robe i tu vide moguću saradnju sa opštinom Bečej.
U vezi buduće saradnje sa Hersonskom oblasti i doradnih centara, predsednik opštine je novinarima saopštio da su u toku pregovori sa potencijalnim inostranim investitorom o izgradnji doradnog semenskog centra u Bečeju.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci