Svetski dan zdravlja: Prevencijom do očuvanja zdravlja

  19 april 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Svetskog dana zdravlja koji se širom sveta obeležava 7. aprila s ciljem da se promovišu aktivnosti koje mogu da unaprede zdravlje ljudi, u Narodnoj biblioteci u Bečeju prošle nedelje organizovano je predavanje o značaju prevencije karcinoma grlića materice i dojke.

Predavanje koje je održao ginekolog i akušer u Domu zdravlja dr Zoran Kikić, bilo je zanimljivo, a nadasve korisno i poučno i privuklo je veliki broj žena.
Ističući alarmantne podatke da je broj obolelih od malignih tumora u svetu dostigao gotovo nivo epidemije, a da 20 posto čine tumori na reproduktivnim organima žena, Kikić je ukazao na neophodnost preventivnih ginekoloških pregleda, jer je to najbolji način da se zaštiti zdravlje žena i da se na vreme otkriju sve promene koje mogu i da se izleče.
Srbija se po broju obolelih žena od malignoma nalazi u samom vrhu u Evropi. Svake godine u Srbiji oko 4.000 žena oboli od karcinoma dojke, a od tog broja umre njih 1.500, od karcinoma grlića materice godišnje oboli oko 1.400 žena.
I pored svih problema u zdravstvu, uslovi za preventivne preglede postoje, rekao je dr Kikić, osvrćući se na situaciju u bečejskom Domu zdravlja. „Preventivni pregledi su pregledi koji se redovno obavljaju u nekom vremenskom intervalu, to može da bude jednom ili dva puta godišnje, ili jednom u dve-tri godine da bi se ispitalo stanje zdravlja, bez obzira na to da li ste zdravi ili ne, ali obično je to kada ste zdravi. U Domu zdravlja u Bečeju imamo odlične uslove što se tiče preventive ovog tipa, papa bris uzimamo najidealnije i jedini smo u Vojvodini, a verovatno i u Srbiji, koji papa briseve uzimamo metodom kako zahteva Svetska zdravstvena organizacija. Jedan smo od dva ili tri doma zdravlja gde te briseve pregleda citolog-patolog i jedan smo od retkih domova zdravlja koji to svojim pacijentkinjama ne naplaćujemo, iako to ne finansira država. Osim toga, imamo i besplatno uzimanje briseva na humani papiloma virus kod onih žena kod kojih je ta analiza potrebna. To radimo mi u Domu zdravlja u Bečeju i još desetak domova zdravlja u Vojvodini. Imamo tri ginekologa, dok u mnogim domovima zdravlja u okruženju postoje maksimum dva. Sa druge strane pre par godina dobili smo kvalitetan mamograf i mamografija je besplatna za pacijentkinje iz Bečeja. Što se nas tiče, uradili smo sve što je bilo moguće, samo treba doći na redovne kontrole i preventivne preglede. U opštini Bečej ima između 14 i 15 hiljada žena. Godišnje se uradi oko 3.000 papa briseva, ali od tog broja nisu sve žene sa teritorije opštine Bečej, jer veliki broj žena iz susednih opština dolaze kod nas, pošto smatraju da to radimo kvalitetno i po nižoj ceni, odnosno do sada je bilo besplatno i za njih. Sa druge strane od tih 3.000 žena stalno se vrti isti broj žena, jer jedan broj ne dolazi na preglede kod ginekologa, a kad dođu, onda je već to u stadijumu kada je teško pomoći. Zato ovom prilikom apelujem na sve žene da dolaze na preventivne preglede, jer na taj način može na vreme da se otkrije ako nešto nije u redu i na taj način mogu da očuvaju svoje zdravlje, što je najvažnije“, rekao je dr Kikić.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci