Bečejske javne nabavke prošle godine: Za javne nabavke oko 35 miliona dinara

  22 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Borba protiv korupcije je omiljena tema političara na svim nivoima vlasti. Međutim, kada na delu treba pokazati antikorupcijsko opredeljenje, vlada ćutnja, pre svega u malim sredinama.

Tako je bilo (i jeste) i u Bečeju. Informacije o javnim nabavkama se sporadično objavljuju na sajtu opštine, za sada je objavljen samo pregled javnih nabavki od januara do kraja novembra prošle godine, novinari ne mogu da dobiju podatke o njima ukoliko ne upute nadležnima zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. U sredini koja želi da se bori protiv korupcije ti podaci bi trebali da budu javni bez ikakvog zahteva. Razlozi za to postoje, jer je prethodnih godina bilo nekoliko „interesantnih“ javnih nabavki. O nekima od njih detaljno je pisao Bečejski mozaik, a bilo je nekih koje su prošle „nezapaženo“ .
Začudo, građani Bečeja nisu previše zainteresovani da dobiju informacije o stanju javnih finansija u Bečeju, deo njih čak smatra da nema pravo da zna kako lokalna samouprava troši novac poreskih obveznika. To je pokazalo istraživanje javnog mnjenja Bečejskog udruženja mladih (BUM) od pre nekoliko meseci: više od polovine od 800 ispitanika smatralo je da nema pravo da zna kako lokalna samouprava troši novac.
BUM je u poslednje dve godine postalo udruženje koje se veoma istrajno bavi javnim finansijama i borbom protiv korupcije. Početkom godine je predsednik BUM-a Aleksandar Đekić govorio za medije i o javnim nabavkama. Rekao je da je analiza BUM-a pokazala da je javna nabavka za konsultantske usluge u vezi sa investicijom u bečejsku banju bila, kako je rekao, nezakonita, jer je na tenderu najpre pobedila firma „Dilojt“, da bi nakon toga tender bio poništen. „U takvim prilikama se ne može za isti proizvod ili uslugu ponovo raspisati konkurs u toj godini, u Bečeju je, međutim, mesec dana docnije sprovedena nabavka manje vrednosti, za koju doduše nije obavezno raspisivanje konkursa javne nabavke, ali su sa odabranom advokatskom kancelarijom sklopljeni drugi aneksi ugovora, što bi po vrednosti sume već značilo obavezu raspisivanja konkursa za javnu nabavku. Slična je situacija ranije bila i sa dečjim igralištima. U godini je jednom mogao da bude raspisan konkurs, ali je lokalna samouprava to učinila dva puta. Ugovori su potpisani istog dana i to sa firmama čiji su vlasnici u bliskim rođačkim vezama. Bode oči i to što je lokalna samouprava investirala u jedan skejt park, ali taj park do danas niko nije video. Sada je red na nadležnima, mada prijave u ovim slučajevima još nema“, rekao je Đekić sredinom januara meseca 2013. godine.
O tome kakve je pozive lokalna samouprava objavila za javne nabavke od novembra prošle godine do danas, malo se zna, jer na sajtu opštine nisu objavljene informacije o javnim nabavkama kojih je, svakako, bilo, makar za izradu studije opravdanosti bečejske banje, koja je trebala biti završena do kraja februara meseca ove godine. Ima samo podataka o javnim nabavkama do novembra prošle godine. Za nabavku dobara u 13 postupaka javnih nabavki potrošeno je 18,5 miliona dinara, za 10 nabavki usluga 10,4 miliona dinara, a za 5 nabavki za radove 7,4 miliona dinara (svi iznosi su sa uračunatim PDV-om).
Interesantno je da se u većini slučajeva na pozive za javnu nabavku prijavio samo po jedan ponuđač. Od januara do novembra 2012. godine lokalna samouprava nije raspisala nijednu nabavku velike vrednosti, a sprovedeno je 28 javnih nabavki malih vrednosti.
Opština je, recimo, nabavila putničko vozilo od bečejske firme „Motorflex“ za 992.502 dinara (sa PDV-om), za izradu, isporuku i montažu suvenirnice (koja gotovo nikada nije korišćena) potrošeno je 480.000 dinara, a za taj posao je izabran „Čamagić dekor“ iz Bečeja.
Za nabavku računara i računarske opreme (ne navodi se koliko računara) plaćeno je 2.998.607 dinara firmi „Pixel“ iz Novog Sada, a za nabavku terenskih vozila za poljočuvarsku službu (ne navodi se koliko je vozila kupljeno) 2.106.500 dinara, vozila su kupljena od „Beolade“ iz Zemuna.
Za već pomenuta dečja igrališta i za skejt park još u martu prošle godine plaćeno je 2.750.000 dinara (prva partija) i 460.000 dinara (druga partija) „Eurovaru“ iz Bačkog Petrovog Sela. Predstavnici lokalne samouprave do danas nisu saopštili javnosti šta je sa skejt parkom, da li je napravljen i gde se nalazi.
Opština je od KTC-a iz Subotice kupila gorivo i auto gas za 896.748 (prva partija) i za 453.040 dinara (druga partija).
Za neidentifikovanu nabavku i montažu dobara u objektu opštine „Termokonstruktu“ iz Bečeja plaćeno je 1.380.949 dinara (prva partija) i firmi „Mistik“ iz Bečeja 312.704 dinara (druga partija).
Firma „Eurokop“ je za nabavku i montažu otvorene teretane (sprave za vežbanje na obali Tise) dobila 1.715.000 dinara.
Za izradu predloga Godišnjeg programa zaštite poljoprivrednog zemljišta plaćeno je 2 miliona dinara preduzeću „Geo-biro“ iz Bečeja, a za usluge reprezentacije „Univerexportu“ iz Novog Sada 1.339.236 dinara.
Regionalna razvojna agencija Bačka postala je bogatija za 1.250.000 dinara za konsultantske usluge za usaglašavanje strategije održivog razvoja opštine sa propisima.
Za reprezentaciju je potrošeno 860.000 dinara u „Retro Naturi“ u Bečeju (prva partija) i 631.267 dinara u restoranu „Largos“, takođe u Bečeju (druga partija).
Posao sanacije udarnih rupa u ulici Šištak dobilo je preduzeće DTD „Srednja Bačka“ iz Bečeja za 631.800 dinara, a za radove na uređenju javne rasvete firmi „Elektro Nađ“ iz Bečeja upućeno je 3.300.000 dinara, ista firma je dobila i posao uređenja električnih instalacija za 456.215 dinara itd.
Nova lokalna vlast je u septembru mesecu firmi „All stars“ iz Mola platila 1.989.642 dinara za nabavku kancelarijskog materijala.
Pretpostavlja se da će uskoro biti objavljen i sveobuhvatan pregled javnih nabavki za celu prošlu godinu, te da će u duhu antikorupcijskog opredeljenja, lokalna vlast početi da objavljuje na svom internet sajtu sve pozive za javne nabavke, kao i podatke o njihovoj vrednosti i o dobitnicima poslova.

Redakcija Bečejskog mozaika

Naslovi

Popularni Članci