Kuća braće Tan: Naučni park i muzej

  08 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rekonstrukcija kuće braće Tan – objekat je inače srušen i izgrađen ponovo – započeta je u decembru 2011. godine. Za taj posao je pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja odobrio 30 miliona dinara. U decembru 2011. godine je rečeno da će radovi biti završeni za 79 radnih dana. Od tada je prošlo više od godinu dana, a posao nije priveden kraju. Zapravo, kuća je izgrađena i jedno krilo objekta je „stiglo“ u završnu fazu, ali tako stoji već nekoliko meseci jer finansijer nije isplatio ugovoren iznos izvođaču radova, građevinskoj firmi Yumol iz Subotice.

U međuvremenu započeti su radovi u unutrašnjosti drugog dela zgrade (izvođač radova je takođe Yumol), jer je Društvu intelektualaca „Braća Tan“ Ministarstvo humanih resursa Mađarske odobrilo 20 miliona forinti (oko 8 miliona dinara).
Kuću poznatih Bečejaca, pre nešto više od mesec dana posetili su i učesnici završne konferencije IPA-projekta pod nazivom „Duh zavičaja – dijalog sa dijasporom“. O vezi konferencije o prekograničnim projektima sa braćom Tan i njihovom rodnom kućom, Bela Farkaš, član Društva intelektualaca je rekao: „Ovo je projekat o iseljenima, o onima koji su svoj zavičaj ostavili i pokušavamo da ih, preko tog duha zavičaja, ponovo povežemo sa duhom ove zajednice i da se mi povežemo sa njima, da nam pomognu. Zato smo smatrali uputnim da se nađemo sa učesnicima završene konferencije IPA-projekta u spomen kući braće Tan koja još nije završena. Braća Tan, Mor (slikar) i Karolj (hemičar), su rođena i živela u Bečeju. Osetili su duh Bečeja, a potom su iz Bečeja otišli i čitav svoj vek proživeli su negde drugde u svetu, ali su se uvek vraćali, ako ne fizički, ono duhovno, i bili povezani sa gradom, jer je Mor svoja najbolja dela poklanjao gradu. Pouzdano znamo da je Karolj Tan pored svetskih priznanja koje je primio kao hemičar, kao važno priznanje čuvao i povelju počasnog građanina Bečeja, on se rado sećao i govorio o Bečeju, tako da nas povezuje ta njihova odanost rodnoj grudi. Zato smo našem udruženju dali to ime, zato smo pokrenuli inicijativu sa lokalnom samoupravom da se ta spomen kuća ostvari“.
O tome kada će kuća biti završena i otvorena za javnost, Laslo Lenđel, član Društva intelektualaca i član Mađarskog nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i nauku, rekao je da bi radovi trebali biti završeni do kraja februara, a da očekuje da će kuća biti otvorena u aprilu. On je rekao da je zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave i potpisivanju ugovora o stručno-tehničkoj saradnji, Društvo intelektualaca „Braća Tan“ konkurisalo je za dobijanje novca iz Mađarske: „Dobili smo 110.000 evra, od toga je kupljeno preko trideset raznih trodimenzionalnih eksponata, koji demonstriraju prirodne zakonitosti, za interaktivnu izložbu, koji su već uskladišteni u Bečeju. To nisu igračke, to su ozbiljni aparati sa kojima deca mogu da se igraju i kroz igru na jedan zanimljiv i prijemčiv način mogu da upoznaju i nauče najosnovnije prirodne zakone i procese. Takva izložba postoji u Budimpešti u tzv. Palati čuda, to je interesantno i za decu i za odrasle, i mi smo bili zainteresovani da to obezbedimo, pošto na našem području ne postoji ništa slično, a sa druge strane uklapa se u viziju vezano za naučni život braće Tan. Deo novca je isplaćen za završetak ovog krila kuće, a deo će ići za rad, odnosno funkcionisanje kuće. Od lokalne samouprave smo tražili da nam ustupi prostor na korišćenje na deset godina i da da odobrenje da ovaj projekat realizujemo u toj kući. Do sada smo napravili ugovor o stručno-tehničkoj saradnji sa vlasnicima, to jest sa lokalnom samoupravom i sa Direkcijom za izgradnju, da možemo da ulažemo u uređenje prostora“.
Planira se da u spomen kući braće Tan pored interaktivnog naučnog parka bude i stalna postavka o braći Tan i o drugim značajnim Bečejcima.
„Smatramo da mora da ima prostora i za to, da se vidi ko su bili poznati Bečejci, a i oni koji danas žive među nama. Želimo da pokažemo ko su najbolji đaci, ko su Bečejci koji su ostvarili uspehe, recimo, na olimpijadama, da se vidi da rad, učenje i nauka donosi uspehe i da možemo kvalitetan život i ovde da živimo. Nadam se da ćemo početkom aprila moći da otvorimo ovu kuću za javnost i da će već ove godine mnoge okolne škole organizovano dovoditi decu da pogledaju izložbu. To će biti neka vrsta muzeja nauke i atraktivno mesto i za turiste gde će moći nešto više da saznaju i o Bečeju i o poznatim Bečejcima“, rekao je Lenđel.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci