Druga likovna kolonija: Tuce slikara u „Krugu“

  31 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Druga likovna kolonija „Krug“ počela je 25. oktobra u Gradskom pozorištu, a u njenom radu učestvuje 12 likovnih umetnika iz Bečeja, Srbije i inostranstva po izboru akademskog slikara Viktora Škrabanja, među kojima su Viktor Zubko iz Ukrajine, Magda Ramona iz Vršca, Maja Verzoti i Dimitrije Kolarević iz Novog Sada, Janoš Mesaroš, Milorad Josimović i Branislav Stojančev-Paša iz Novog Bečeja, Bojan Vukadinović iz Bačkog Gradišta, Đenđi Ačai, Piroška Tot-Kaša, Sanja Vukas i umetnički koordinator Viktor Škrabanj iz Bečeja.


Svi učesnici kolonije će ostaviti po dve slike u Bečeju koje će biti prikazane na izložbi. Organizator likovne kolonije „Krug“ je Turistička organizacija opštine i Gradsko pozorište u saradnji sa lokalnom samoupravom.


Povodom održavanja kolonije prošlog petka organizatori su održali i konferenciju za novinare na kojoj je saopšteno da se kolonija finansira od prodaje umetničkih dela sa likovne kolonije „Krug“, koja je bila u maju prošle godine.


„Od ostvarenog prihoda od prodaje umetničkih dela sa prve likovne kolonije ‘Krug’, osim finansiranja likovne kolonije 2014. godine, finansirali smo i kupovinu jedne drvene etno kućice za bazare koje organizujemo i finansirana je modna revija Slave Zajceva, poznatog ruskog kreatora koja je održana u junu mesecu u dvorcu Fantast. Osnovni cilj likovne kolonije je da možemo sopstvenim sredstvima, bez opterećenja opštinskog budžeta da finansiramo koloniju i omogućimo učesnicima prijatan boravak u Bečeju“, rekla je Gordana Džigurski, direktorica Turističke organizacije Bečej.


Upitana šta je razlog toga da se likovna kolonija organizuje tek u oktobru, s obzirom na to da je prošle godine bila u maju i da li će datum njenog održavanja biti pokretan, Džigurski je odgovorila da je razlog pomeranja termina likovne kolonije to što tokom maja ima više manifestacija u Bečeju, te da je za sledeću godinu dogovoreno da u maju bude održana i nedelja ruske mode, a da će se ubuduće likovna kolonija „Krug“ održavati tokom oktobra meseca.


Džigurski je odgovorila na pitanja koliko je slika nastalo na prvoj koloniji, koliko ih je prodato, koliko je novca obezbeđeno od prodaje i koliko je uloženo u organizaciju sadašnje likovne kolonije, rekavši da je prodato četiri slike i dodala: „Dosta je slika prodato, imamo potpisane ugovore, ali nisu još sve slike plaćene, tako da su one još uvek na stanju u Turističkoj organizaciji i čekamo isplatu, koja ide i na rate. Oko 80 posto slika je rezervisano. Za modnu reviju Slave Zajceva plaćeno je 360.000 dinara, 100.000 dinara je plaćeno za etno kućicu i za ovu manifestaciju obezbeđeno je 200.000 dinara, to je ono što smo platili od dobijenih para od prodaje slika. U saradnji sa Odeljenjem za finansije opštine napravili smo najbolji mogući model na osnovu koga se može vršiti prodaja umetničkih dela i sve je definisano u ugovoru. Prošle godine smo imali umetnike koji su ostavili i više slika, imali smo 31 sliku, od toga je 80 posto rezervisano“.


Predsednik opštine Vuk Radojević se zahvalio Viktoru Škrabanju koji je, kako je rekao, „svojim angažmanom prošle i ove godine doprineo da opštinu Bečej posete značajne ličnosti iz oblasti koju on ovde reprezentuje“.


Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci