DAN DUHOVNOSTI I ŠKOLSTVA: Obeležen Dan Svetog Save

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom 27. januara, Dana duhovnosti i školstva, posvećenom Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, utemeljitelju srpske države i crkve, kulture i školstva, u sali Gradskog pozorišta dva dana ranije priređena je opštinska proslava, čiji su organizatori bili lokalna samouprava, pravoslavne crkvene opštine i Ekonomsko-trgovinska škola. Proslavi su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, pravoslavne crkve, škola i ustanova, roditelji, učenici i građani.

Svetosavska akademija počela je „Odom radosti“ u izvođenju hora Ekonomsko-trgovinske škole, potom je prisutne u ime domaćina pozdravila direktorica škole Gordana Kovačev, a govore su održali sveštenik Dejan Stanojev i predsednik opštine Vuk Radojević.
U programu, svojevrsnom spletu stihova, muzike, igre i igrokaza, osim učenika Ekonomsko-trgovinske škole učestvovali su učenici Tehničke škole, Gimnazije, OŠ „Zdravko Gložanski“, OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela i Muzičke škole „Petar Konjović“.
Savindan je dan kada se dodeljuju svetosavske nagrade i priznanja, pa je tako predsednik opštine uručio prvu nagradu Tijani Jerosimović, najboljoj na literarnom konkursu, učenici drugog razreda Ekonomsko-trgovinske škole. Sveštenik Dejan Stanojev uručio je nagrade učesnicima likovnog konkursa čiji su radovi bili izloženi u foajeu Gradskog pozorišta. U kategoriji predškolskog uzrasta prvo mesto osvojila je Milica Marušić iz dečjeg vrtića „Labud Pejović“, u kategoriji od 1. do 4. razreda prvo mesto osvojio je Aleksandar Bačikin iz OŠ „Sever Đurkić“, u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda u prvoj podgrupi prva nagrada je pripala učenici Anji Pulja iz OŠ „Svetozar Marković“ iz Bačkog Gradišta, dok u drugoj podgrupi prvo mesto dele Dragana Babin Bukurov i Nandor Roža iz OŠ „Zdravko Gložanski“. Dodeljena je i specijalna nagrada za grupni likovni rad učenicima drugog razreda OŠ „Sever Đurkić“.
Svečanost je završena himnom Svetom Savi u izvođenju hora OŠ „Zdravko Gložanski“. U prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole priređena je gozba za goste svetosavske akademije za koje su slane i slatke specijalitete, kao „probni maturski rad“ pripremili učenici završne godine na stručnim profilima kuvar i poslastičar.
Školska slava obeležena je prigodnim programima u svim školama bečejske opštine. Svetosavsku svečanost za učenike, roditelje, bivše i sadašnje prosvetne radnike 25. januara priredile su osnovne škole „Zdravko Gložanski“, „Petefi Šandor“ i „Šamu Mihalj“, dok su OŠ „Sever Đurkić“, OŠ „Zdravko Gložanski“ iz Radičevića i Gimnazija slavile 27. januara.
Istoga dana u prepodnevnim satima u pravoslavnoj crkvi, u prisustvu učenika koji pohađaju veronauku u školama, veroučitelja, direktora škola i građana, održana je liturgija i propoved, a nakon pričesti učenika usledilo je tradicionalno osvećenje kolača i koljiva škola iz Bečeja.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci