15. februar: Dan državnosti

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan državnosti Srbije obeležava se na verski praznik Sretenje, 15. februara, kada je 1835. godine za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, u tadašnjoj prestonici Kragujevcu, na Velikoj narodnoj skupštini usvojen prvi najviši pravni akt zemlje, nazvan Sretenjski ustav, kojim je označen početak savremene srpske državnosti. Doduše, prvi ustav moderne Srbije trajao je svega 55 dana, a suspendovan je pod pritiskom velikih sila, pre svega Turske.

Dan državnosti se slavi i u znak sećanja na istorijski događaj iz Orašca 1804. godine, kada je započeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od petovekovnog robovanja pod Turcima, ali taj dan je i Dan Vojske Srbije, jer su vojni uspesi u Prvom srpskom ustanku vodili ka stvaranju srpske vojske i države u 19. veku.
Za Dan državnosti Srbije 15. februar je proglašen 10. jula 2001. godine, a početkom prošle godine Vlada Srbije usvojila je program obeležavanja Dana državnosti Srbije, koji se od 2012. godine slavi dva dana, 15. i 16. februara. Ti dani su ove godine neradni.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci