Problem u vezi zemljišta za pošumljavanje: Ko seje na tuđoj zemlji?

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jedna od aktuelnih i škakljivih priča u Bečeju su nagađanja o tome ko koristi 17 hektara zemljišta (pašnjak druge klase), koje je dato na korišćenje Komunalcu.

Naime, u prethodnom broju Bečejskog mozaika smo objavili da je Komunalac u leto 2011. godine dobio na korišćenje od lokalne samouprave nešto više od 150 hektara zemljišta za pošumljavanje. Medijima su iz Komunalca nedavno date informacije da navodno neko drugi, a ne Komunalac, koristi 17 hektara od tog zemljišta. Niko u Komunalcu ne zna ko bi bilo to N.N. lice koje godinama seje na zemlji koju je opština dala Komunalcu.
Nedavno postavljeni direktor Komunalca Norbert Kovač je rekao da nema informacije o tome ko koristi parcelu od 17 hektara, ali da postoji dokumentacija o tome da je ta parcela dodeljena Komunalcu na korišćenje pre dve godine.
„Ne znam i ne mogu da tvrdim da li je prošle godine to bio pašnjak ili je bila zasejana pšenica, jer nisam bio na ovom radnom mestu. Koga god sam pitao, i vlasnike susednih parcela, niko ne zna ko koristi to zemljište i ko je to ’slučajno’ zasejao. Ni u arhivi nemamo nikakvih dokumenata o izdavanju u zakup ili tako nešto, sve je to i za nas bilo iznenađenje“, rekao je Kovač.
Upitan da li će uraditi nešto po tom pitanju, jer neko ipak bespravno koristi tuđe zemljište, direktor Komunalca je odgovorio: „U ovom slučaju možemo biti zadovoljni da je neko pre nas to zemljište preorao i pripremio nam ga za sađenje sadnica, jer ćemo sada lakše uraditi taj posao. U slučaju da se taj neko pojavi, a verovatno hoće, pošto onaj ko je zasejao doći će da baci veštačko đubrivo, postavićemo tablu da je zemljište naše i da nas kontaktira. Ako ne, poljočuvari će intenzivnije kontrolisati taj deo, mi ćemo pošumljavanje uraditi u februaru ili u martu najkasnije. Ukoliko se pojavi taj neko, ako je već zasejao i očekuje neki prinos i prihod od toga, naravno da to nećemo tako pustiti i moramo da ga tretiramo kao zakupca zemljišta, ali to ću proveriti sa pravnom službom kako se to može rešiti da se retroaktivno plati. I prošle godine je bivša direktorica mogla to javno da izda nekom ako nije htela da se obrađuje, pošto mi imamo 30 hektara koje obrađujemo sa našom mehanizacijom, a ta površina je predviđena za pošumljavanje“.
Direktor Komunalca je rekao da je za sadnju 4.600 sadnica topola na „spornoj“ parceli od 17 hektara od države dobijeno oko dva miliona dinara (120.000 dinara po hektaru). „Prošle godine je bilo pošumljeno 18 hektara, a ova parcela se nalazi pored te, i zato nam je bilo interesantno da se to poveže“.
Bivša direktorka Komunalca Eržebet Feher (bila je direktorka i 2011. godine) je za Bečejski mozaik izjavila da ne zna ništa o tome ko koristi spornih 17 hektara zemljišta. Prema njenim rečima, Komunalcu je lokalna samouprava dala na korišćenje nešto više od 150 hektara zemljišta u okolini Ribnjaka (iza Ribnjaka i kanalića u toj oblasti), a nije reč o poljoprivrednom zemljištu, već o zemlji pogodnoj za pošumljavanje.
O tome da u Komunalcu tvrde da na pomenutih 17 hektara nepoznata osoba gaji pšenicu, Feher je rekla: „Ne znam ništa o tome. Znam samo da smo analizirali zemlju iza Ribnjaka i dobili smo dozvolu od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da na jednom delu te zemlje možemo da posadimo samo nisko rastinje, potom smo na drugim potezima, koje smo smeli pošumljavati, posadili sadnice i tada mi je rečeno da je dva reda sadnica posađeno u pšenicu. Dakle, u vreme kada je 2011. godine Komunalac dobio zemljište, videlo se da je ta zemlja već ranije bila korišćena. Mogu da se pogledaju parcele, dokumentacija, sve je to u Komunalcu. Po mom saznanju, niko iz Komunalca nije dao nikom tih 17 hektara. Ja ni sa kim nisam zaključila ugovor o korišćenju poljoprivrednog zemljišta. Inače, jedan deo zemlje je ostao nepošumljen, jer Komunalac nije imao para za pošumljavanje“.
Moglo bi da se posumnja da 17 „tajnovitih“ hektara koristi PIK „Bečej“, jer se PIK-ova njiva graniči sa njivom koju je Komunalac dobio od opštine za pošumljavanje. Međutim, i u kombinatu kažu da nisu sejali žito na pomenutoj njivi, pa čak ni na svojoj, u „komšiluku“.
U opštini Bečej takođe ne znaju ništa o tome ko godinama koristi zemljište koje pripada Komunalcu.
Izgleda da zaista postoji samo mogućnost koju je napomenuo direktor Komunalca Norbert Kovač: da se sam javi onaj koji koristi tuđu zemlju. I da plati zakup retroaktivno…

LJ.M. i B.M.

Naslovi

Popularni Članci