Vodokanal: Umesto žutog, običan bunar

  11 januar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Krajem prošle godine u krugu Fabrike vode javnog preduzeća Vodokanal završena je sanacija bunara bele vode, a potom je usledilo povezivanje i probni rad. Puštanje u funkciju bunara, prema rečima Slobodana Mitrovića, direktora Vodokanala, trebalo bi da obezbedi dodatnih 6 do 7 litara vode u sekundi, a to će omogućiti da grad bude snabdeven vodom stoprocentno.

Izvođač radova je firma Vodoremont iz Siriga, a reč je o „kompenzaciji“ za žuti bunar, koji je ova firma u martu prošle godine počela da buši u Donjem gradu kada je došlo do erupcije gasa, vode i peska.
Podsetimo, na početku predizborne kampanje prošle godine, 22. marta, tadašnji predsednik opštine Peter Knezi i direktor Vodokanala Žolt Galus su svečano „otvorili“ radove na bušenju žutog bunara u Donjem gradu, na uglu ulica Republikanske i Nikole Tesle. Za novi bunar je u opštinskom budžetu obezbeđeno 5 miliona dinara. Vodoremontu iz Siriga je plaćen avans od 1.939.197 dinara sa PDV-om od ukupno ugovorene vrednosti radova od 3.874.394 dinara sa PDV-om. Međutim, nedelju dana kasnije, 29. marta, sve je pošlo po zlu i došlo je do erupcije. Na poziv lokalne vlasti interventna ekipa NIS-a je sanirala bušotinu i zaustavila erupciju gasa nakon više od dva dana. Potom se čekalo više od dva meseca da predstavnici lokalne vlasti i Vodokanala podnesu izveštaj o uzrocima erupcije i o tome koliko će građane Bečeja koštati sanacija bušotine. Saopšteno je da je u pitanju bila „viša sila“ i da se erupcija nije mogla predvideti. Tada je rečeno da će Vodoremont do sredine jula izbušiti bunar bele vode na izvorištu u Bečeju za preostali deo novca, oko 1.940.000 dinara. Ipak, najavljeni posao nije urađen u julu, već krajem godine, a nije bušen novi, već je saniran, odnosno revitalizovan postojeći bunar.
O tome koliko novca je plaćeno i da li je uopšte plaćeno NIS-u za zaustavljanje erupcije u Donjem gradu, još se ništa ne zna.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci