Óbecse község napja alkalmából - Községi díj a legjobbaknak

  10 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Az óbecsei városnap alkalmából augusztus 3-án délben ünnepélyesen felvonták a zászlókat a város főterén, majd a községi képviselő-testület díszülést tartott. Ezúttal egyetlen esemény volt napirenden: azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a gazdaság, a tudomány, a művészet vagy a sport területén, illetve a közéletben, városi díjat adományozott az önkormányzat.

Vuk Radojević polgármester köszöntő beszédében kitért arra: nem irigylésre méltó az új községi hatalom helyzete, de vissza szeretnék szerezni Óbecse régi fényét.
„Nem csak fejleszteni szeretnénk a községet, de a tolerancia szellemét, a jó nemzetek közötti viszonyokat is szeretnénk megőrizni. Elsősorban nekünk kell jó példával elöl járnunk, hogy a polgárok bizalmát megnyerhessük. Tudatában vagyunk a ránk irányuló kiemelt figyelemnek, nagy kihívások állnak előttünk, de a koalíciónkat jellemző csapatszellem és szolidaritás biztosíték arra, hogy képesek vagyunk megbirkózni a feladattal. Mind a hatalmon lévők, mind az ellenzék egy jobb községben szeretne élni – erre összpontosítsunk, ami mindannyiunkat összeköt“, mondta többek között a polgármester.

„A könyvtárság nyílegyenesbe került“

Kinka Erzsébet igazgatása alatt a könyvtár számos kulturális program házigazdája lett, és az elmúlt évek folyamán a könyvtári épületek Bácsföldváron, Radičevićen, Péterrévén és Óbecsén is fel lettek újítva. Az ő kiállásának köszönhetően szoros együttműködés valósult meg a magyarországi Csongrád testvérvárosban lévő könyvtárral, és 2006-tól kezdve a Népkönyvtár elkezdte kiadni a Tisza folyóiratot.
„Nagy meglepetés volt számomra ez a díj. Én úgy érzem, hogy ez az elismerés a kultúra és a könyvtárosok díja, amit én testesítek meg, de az eredményeket a kolléganőimmel valósítottuk meg. Büszke vagyok rájuk, hogy tudtak követni, és felismerték a fejlesztési igényeket. Ha már ráléptünk a fejlődésnek erre az útjára, és az önkormányzat tudja támogatni ezt a tevékenységet, akkor a könyvtárság itt nyílegyenesbe került“, mondta Kinka Erzsébet a díjátadót követően.

Knézi Péter, a helyi képviselő-testület elnöke ugyancsak a nemzetek és felekezetek közötti jó viszonyok fontosságáról beszélt, és kijelentette: az új önkormányzattal ezek az értékek nem fognak csorbát szenvedni.
Óbecse község 2012-es díját az alábbi személyek, illetve egyesületek kapták meg: Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, Kinka Erzsébet, az Óbecsei Népkönyvtár igazgatója, Snežana Bašić, az óbecsei Szabálysértési Bíróság elnöke, Óbecse község cukorbetegség ellen küzdő egyesülete, Ana Antić, a New York-i Kolumbia Egyetemen doktori titulust szerzett történész, valamint Igor Brać civil aktivista.

F.R.

„Elismerték a magyar népi hagyományt“

Kisimre Szerda Anna 14 éves kora óta foglalkozik népdalénekléssel, a Kárpát-medence népzenekincsével a Batyu együttes tagjaként ismerkedik meg. Pár évvel később az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében többedmagával megalakítja a Cimbora gyermek néptánccsoportot és a Szelence táncegyüttest, valamint a Csiraj énekegyüttest, amely a Szelence nevet veszi fel. 2007-ben vezetése mellett kezdi meg tevékenységét a felnőttekből álló Dúdoló énekcsoport. Népzenei csoportjai, együttesei, szólistái, énekkettősei évről évre nívós elismerésekkel térnek haza a különböző vajdasági és magyarországi megmérettetésekről. Tánccsoportjai a Kőketáncon, a Gyöngyösbokrétán, s a Kárpát-medencei szintű Néptáncosok Országos Bemutatószínpadának Minősítő Fesztiválján vívják ki a zsűri elismerését.
Kisimre Szerda Anna emellett több szakosztály művészeti vezetőjeként jelen van a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben, néptáncoktatóként és koreográfusként negyedik éve segíti a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület tevékenységét, az elmúlt három év munkájának gyümölcseként a zentagunarasi fiatal és idősebb népdalénekesek is díjakkal térnek haza a vetélkedőkről, negyedik éve sikeresen vezeti a gunarasi József Attila Művelődési Egyesület Rozmaring asszonykórusát.
Kisimre Szerda Anna Topolyán él, a topolyai magyar művelődési élet egyik fő szervezője és alakítója. 1997 óta zenetanárként is dolgozik a gunarasi Dózsa György Általános Iskolában.
A díj kapcsán Kisimre Szerda Anna a következőket nyilatkozta: „Nagyon megörültem Óbecse község díjának, mert ezzel nemcsak az én munkámat ismerték el, hanem elismerték tulajdonképpen a magyar népi hagyományt, amit már több mint tíz éve mi is aktívan ápolunk Óbecsén. A Batyu együttes tagjaként számos helyen megfordultunk, és mindig büszkén vállaltuk, hogy óbecseiek vagyunk – ekkor még kevés népzenei együttes létezett. Ez az elismerés nem csak nekem szól, hanem a mögöttem álló több száz fős csoportjaimnak is”.

 

 

 

Naslovi

Popularni Članci