Opštinski štab za zaštitu strnih useva od požara: Ispravnom mehanizacijom i odgovornošću protiv požara

  29 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uoči žetve, kao i svake godine, predsednik opštine formirao je Opštinski štab za zaštitu strnih useva od požara. Predsednik pre desetak dana formiranog dvanaestočlanog štaba je Andraš Boja, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu, a njegov zamenik je komandir podružne jedinice za zaštitu i spasavanje Zoltan Peter.

Zadaci štaba su donošenje plana zaštite strnih useva od požara, organizovanje i staranje o blagovremenom tehničkom pregledu poljoprivrednih mašina i drugih tehničkih sredstava koja učestvuju u žetvi i vršidbi, organizovanje obuke učesnika u žetvi u cilju zaštite od požara na individualnom sektoru i u privrednim subjektima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, organizovanje stalnog dežurstva, osmatračke službe i službe veze i obaveštavanja, pripremanje smeštajnih kapaciteta za žitarice i njihovo preuzimanje, itd.

Stotinak intervencija za šest meseci

Opštinska vatrogasna spa-silačka jedinica je za prvih šest meseci godine imala stotinak intervencija, najviše u martu, više od 30 gašenja požara na otvorenom prostoru.
Jesenas je u opštini bilo više od 30 intervencija na strništima kukuruza.

„Prevashodni cilj štaba je da organizuje predavanja za učesnike u žetvi i da ih upozna sa bitnim stvarima iz oblasti zaštite od požara i preventivnim radnjama koje treba sprovesti kako ne bi došlo do požara. Predavanja smo organizovali u svim mesnim zajednicama, a svi koji su učestvovali na njima, dobiće potvrdu o tome“, reko je Andraš Boja. Dodao je da postoje pripremljeni smeštajni kapaciteti za žitarice ukoliko se za to ukaže potreba, a poljoprivrednici kojima je u vezi s tim potrebna pomoć, mogu njemu da se obrate.

Brojevi telefona za prijavljivanje požara

Vatrogasna jedinica je za vreme žetve i vršidbe uvela stalna dežurstva. Građani požar mogu prijaviti na stari broj telefona 93 koji je u funkciji do Nove godine, i na novi broj 193. Ako se ovi brojevi zovu sa mobilnog telefona, dobija se vatrogasna brigada u Novom Sadu, te je potrebno naglasiti u kojoj opštini je izbio požar. Zato je najbolje sa mobilnog telefona zvati Opštinsku vatrogasnu jedinicu na brojeve 021/6910-123 i 021/6912-270 (Bečej), 021/806-043 (Bačko Gradištu) i 021/803-043 (Bačko Petrovo Selo).

Član štaba i predsednik Opštinskog vatrogasnog saveza Jožef F. Varga naveo je šta može da uzrokuje požar ukoliko se žetva obavlja neispravnom mehanizacijom. Inače, svi učesnici u žetvi moraju da imaju osnovnu obuku o gašenju požara.
„Jedna od mera zaštite od požara je kontrola tehničke ispravnosti mašina u žetvenim radovima. Vozni parkovi koji učestvuju u žetvenim radovima su zastareli i vlasnici moraju da se potrude da ne bi svojim neznanjem ili propustima doprineli stvaranju uslova za izbijanje požara, a neispravna mehanizacija je jedan od uslova za to. Važno je da pomenem da su poljoprivrednici od države dobili ogromne količine subvencionisanog dizel goriva, koje je lako zapaljiva materija, i morali su da ga preuzmu u određenom roku, te su bili prinuđeni da ga nepropisno lageruju u podrumima, štalama, i na taj način su stvorili uslove za izbijanje požara. Država je trebala paorima da daje bonove, pa da oni uzimaju gorivo sa benzinskih stanica kada im zatreba, jer tako struka nalaže i tako je najbezbednije“, rekao je Varga.
Zamenik predsednika štaba i komandir podružne jedinice za zaštitu i spasavanje Zoltan Peter je naglasio da je paljenje vatre na otvorenom zakonom zabranjeno, te ako se učesnici u žetvi budu pridržavali toga i ostalih preventivnih mera, rizik od požara biće smanjen na minimum.

LJ.M.

 

 


B.M.

Naslovi

Popularni Članci