Krađa poklopaca šahtova i rešetki: Brave za kanalizaciju

  08 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Već nekoliko godina u Bečeju, a i u čitavoj Srbiji, aktuelna je masovna krađa rešetaka slivnika atmosferske kanalizacije, kao i poklopaca sa šahtova vodovoda i fekalne kanalizacije, što predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju, vozila, bicikliste i pešake, ali i materijalnu štetu. Ovoj pojavi ne nazire se kraj, jer se počinioci ne sankcionišu ali ni oni koji otkupljuju takvu robu.

Pre par meseci je pokušano da se rešetke i poklopci zaštite zalivanjem pur-penom, međutim, to nije dalo željene rezultate, tako da će u narednom periodu na poklopce biti postavljene bravice, što je bilo najavljeno još 2009. godine.

Milion dinara za poklopce

Direkcija za izgradnju opštine Bečej upravlja i održava slivnike i slivničke rešetke kojih u Bečeju ima 850. Godišnje se ukrade oko 170 komada, a samo u prvih pet meseci ove godine ukradeno je 70 slivničkih rešetki i na taj način budžet Direkcije je osiromašen za 158.760 dinara, a na godišnjem nivou za oko 390.000 dinara, jer je cena jedne slivničke rešetke 2.268 dinara.
Svi šahtovi i šaht poklopci na atmosferskoj i fekalnoj kanalizaciji i na vodovodu i njihovo održavanje je u nadležnosti JP Vodokanal. U Bečeju ima 350 šahtova na atmosferskoj kanalizaciji, a godišnje se ukrade ili polomi 5-6 poklopaca, dok je za nabavku jednog novog poklopca potrebno izdvojiti 14.000 dinara.
Što se šahtova na vodovodu i fekalnoj kanalizaciji tiče, u Bečeju ih ima oko 1.500, a oko 250 poklopaca se godišnje ukrade. Samo od 1. januara do 30. maja nestalo je sa šahtova 120 poklopaca. Cena jednog poklopca se kreće od 8.000 do 14.000 dinara, što znači da je Vodokanal za nabavku novih poklopaca (za prvih pet meseci) nepotrebno potrošio 960.000 dinara, a godišnje bude oštećen za 2 miliona dinara, računajući samo jeftiniju varijantu.

„Krađa poklopaca sa šahtova je i dalje aktuelan problem i pokušavamo na neki način da doskočimo lopovima. Kupujemo bravice i sukcesivno ćemo ih postavljati po ulicama i zaključavati šahtove i na taj način pokušati da ih zaštitimo od daljih krađa. I mi se pitamo kako je moguće da se ovoj pojavi ne može stati na put, i nerado trošimo novac na kupovinu ovih bravica, kad mislimo da je lopovima pre svega mesto u zatvoru, a ne da se puste i nastave da kradu. Opštinski budžet, to jest Vodokanal i Direkcija za izgradnju su krađama oštećeni za oko 2 miliona dinara na godišnjem nivou, a to su sredstva koja su mogla biti upotrebljena, recimo, za uređenje plaže na Tisi ili za rekonstrukciju fudbalskog stadiona“, rekao je Zvonimir Stankov, direktor Direkcije za izgradnju Bečej.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci