Suvenirnica u centru grada: Mesto za žensko stvaralaštvo

  11 maj 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je 28. aprila pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin svečano otvorio suvenirnicu i uručio ključeve te kućice direktoru Turističke organizacije Bečej.

Radi se o etno kući sa motivima vojvođanske arhitekture koja je nedavno postavljena u centru grada u blizini Tehničke škole, koju je lokalnoj samoupravi poklonila pokrajinska vlada i koja će u narednih mesec dana biti izložbeni, a zatim i prodajni prostor u kom će se pretežno prodavati rukotvorine i suveniri udruženja žena.
Vasin je rekao da su do sada u deset vojvođanskih opština otvorene suvenirnice istog izgleda sa idejom da se udruženja žena, koja su osnovana u protekle četiri godine, uključe u turističku ponudu opština u kojima deluju.
„Očigledno je da su aktivi i udruženja žena preuzeli izuzetnu ulogu u životu ove opštine, što nam je i bio cilj. Nedavno smo udruženjima žena iz Bačkog Gradišta i Bačkog Petrovog Sela poklonili televizore, kao mali podsticaj njihovom druženju i okupljanju, zbog toga što svako okupljanje donosi neku novu ideju, a svaka nova ideja donosi i novi projekat. Danas je ovo poklon našeg sekretarijata i Vlade Vojvodine opštini Bečej, sa nadom da će ovo biti mesto gde će se videti snaga ženskog stvaralaštva i gde će se prikazivati i prodavati najlepši suveniri iz naše opštine, tako da svako ko boravi u Bečeju može da ponese neki suvenir kao uspomenu iz Bečeja“, rekao je Vasin. Prema njegovim rečima, u prethodne četiri godine zahvaljujući pokrajinskoj vladi i ovom sekretarijatu osnovano je više od 250 seoskih i 150 udruženja žena u gradovima i opštinama u Vojvodini, u kojima je preko 5.000 žena obučeno različitim veštinama, i koja su tokom prošlog leta učestvovala ili organizovala 175 različitih manifestacija, čime je značajno poboljšana turistička ponuda Vojvodine. Vasin je rekao i da je osnivanje ženskih udruženja i obuka žena prva faza programa pokrajine, a u narednom periodu predstoji realizacija druge faze: ostvarenje dva od pet prioritetnih projekata pokrajinske vlade. „U narednom periodu čekaju nas dva izuzetno složena projekta. Jedan je da pomoću udruženja žena revitalizujemo vojvođanska sela, koji ćemo prezentovati već 28. maja na sastanku u Briselu u Evropskom fondu za podsticanje ruralnog razvoja. Taj projekat podrazumeva otkup napuštenih kuća i kuća koje su danas na prodaju, njihovu adaptaciju i podelu tih kuća na korišćenje mladim bračnim parovima koji žele da se iz grada vrate u selo. Projekat podrazumeva i dovođenje u svako selo ili grupu sela ginekologa, dečjeg lekara, veterinara, zatim otvaranje zanatskog centra, jedne prodavnice iz lanca velikih trgovinskih kuća u svakom selu koje bude u tom projektu, kako bismo pokušali da za četiri godine sela pretvorimo u poželjna mesta za život. Drugi projekat, u kom će nam biti potrebna pomoć udruženja žena, je projekat uvođenja oko 1.000 žena koje imaju male parcele u posao gajenja organske hrane. Ovaj projekat podrazumeva dvogodišnju obuku, oporavak zemlje, odabir vrste gajenja organske hrane, osnivanje ženskih seoskih zadruga i plasman te hrane na tržište Evropske unije koji je zagarantovan. Tu nam je partner nemačka razvojna agencija GTZ i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, a ostvarenje projekta bi trebalo da počne na jesen“, objasnio je Vasin.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci