Predizborna obećanja: Regionalni vodovod, banja do 2014, porodilište

  27 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Do zaključenja ovog broja novina bilo je moguće pribaviti samo izborne programe u tezama koalicije „Miša Vrebalov – Preokret za Bečej“ i Saveza vojvođanskih Mađara. Nedostatak u oba slučaja je to što izrađivači programa ne kažu kada i na koji način (odakle pare?) će biti ostvareni planovi.

Preokret obećava regionalno povezivanje Bečeja i Novog Bečeja izgradnjom regionalnog vodovoda, dobijanjem sredstava iz fondova EU i otvaranjem porodilišta i bolnice; iskorišćavanje privrednog potencijala opštine eksploatacijom termalne energije, biomase i hidroenergije, modernizacijom Toplane radi efikasnijeg grejanja, opremanjem industrijskih zona u naseljenim mestima i dovođenje investitora; razvoj regionalnog turizma (banjski turizam, zajednička turistička ponuda dve susedne opštine), pominje se i asfaltiranje puteva, urbanističko uređenje opštine, modernizacija ulične rasvete, efikasna Opštinska uprava, stvaranje kulturne i turističke manifestacije koja će promovisati Bečej u celom regionu itd.
SVM obećava rešavanje socijalnih pitanja, zaštitu dece i mladih: nastavak rada narodne kuhinje i kućne nege, povećanje broja đaka koji dobijaju stipendije od opštine (sada ih ima 40). Na polju razvoja privrede akcenat je stavljen na poljoprivredu i obećava se osnivanje fonda za poljoprivredu, otvaranje kancelarije koja će pomagati poljoprivrednicima, davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na način da svi imaju jednake šanse. Planira se i korišćenje geotermalne energije za potrebe staklenika uvođenjem novih tehnologija, kao i razvoj bioprivrede. Među obećanjima SVM-a je i pomoć za male privrednike. U fokusu programa je, naravno, izgradnja komercijalne banje, a SVM bi voleo da ona počne da radi do proleća 2014. godine, gde bi bilo direktno zaposleno 250 osoba, a indirektno mnogo više (razvoj uslužnih i ostalih delatnosti). Pominje se i razvoj lovnog, seoskog turizma. U programu SVM-a navodi se da lokalna samouprava raspolaže samo solidnom količinom novca, ali ipak može da pomogne poljoprivrednicima, maloj privredi i preduzetnicima osnivanjem fonda za razvoj privrede, koji bi zainteresovanima omogućio novčanu pomoć bez kamate.
Dakako, u izbornom programu se pominje i razvoj zajednice negovanjem već postojećih kulturnih manifestacija mađarske nacionalne zajednice, negovanje tradicije, ostvarivanje programa Mađarskog nacionalnog saveta, itd.
Logično je pretpostaviti, mada u programima učesnika na izborima ne piše, da će navedeni planovi biti ostvareni u toku četvorogodišnjeg mandata, do kraja 2016. godine. Možda i pre roka. Problem će biti naći pare za sve ideje i planove.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci