Još nije usvojen plan reorganizacije PIK-a „Bečej“: Izbegnut bankrot PIK-a

  06 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U ponedeljak je u Gradskom pozorištu održana tribina pod nazivom „PIK ’Bečej’ – juče, danas, sutra“, kojoj je prisustvovalo više od tri stotine zaposlenih, rukovodstvo kombinata, predstavnici sindikata i lokalne samouprave, a na tribini je govorio Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je od početka pokušaja sanacije kombinata na čelu komisije koju je imenovala država. On je podsetio na stanje u PIK-u u vreme pokretanja tzv. namenskog stečaja, govorio je o tome šta je urađeno u proteklih godinu dana u nastojanju da se stabilizuje poslovanje firme, i koji su dalji planovi države. Vasin je prezentovao i ciljeve namenskog stečaja PIK-a, koji su obuhvaćeni u šest tačaka u planu reorganizacije, o čemu je Bečejski mozaik više puta opširno pisao.

Prema Vasinovim rečima, od pokretanja stečaja do danas PIK je ostvario pozitivan rezultat u poslovanju, nisu napravljeni novi dugovi, zarade su, doduše minimalne, redovno se isplaćuju zaposlenima, sačuvani su svi resursi kombinata, a setva je u toku.
Što se tiče sprovođenja stečajnog postupka, plan je bio da PIK „Bečej“ postane preduzeće pod kontrolom države (prethodni vlasnik je biznismen Đorđije Nicović), jer se računalo da su potraživanja državnih orga-
na, prvenstveno Elektrovojvodine, Ministarstva poljoprivrede, Poreske uprave i Srbijagasa, procentualno veća u ukupnim potraživanjima, nego što se to pokazalo nakon analize situacije. Na kraju se ispostavilo, rekao je Vasin, da su potraživanja banaka toliko velika da je državni udeo u potraživanju samo oko 10 posto, što je osujetilo plan da država odmah preuzme većinski paket akcija i postane vlasnik PIK-a. Osujećen je i plan da banke svoja potraživanja pretvore u deo vlasništva nad kombinatom (banke znaju dobro da procene gde treba da ulažu), kao najbolji način da se spase firma, jer su banke to odbile i tražile su reprogram svojih potraživanja, odnosno pretvaranje potraživanja u dugoročne kredite.
„Nakon konsultacija sa ekonomskim stručnjacima i direktorom PIK-a došli smo do saznanja da PIK ni pod kakvim uslovima ne može prihvatiti reprogram dugova, to se pokazalo kao ekonomski neizvodljivo, jer PIK ne može da stvara toliki dohodak da vrati sva potraživanja prema bankama na način koji bi podrazumevao reprogram dugova. Shvatili smo da razgovori sa bankama ne vode ka dobrom, jer nismo videli kako će podržati plan reorganizacije na ročištu koje je bilo zakazano za 28. mart, i pretila je opasnost da na to ročište dođemo bez ijedne saglasnosti banaka za sprovođenje plana reorganizacije, što bi automatski značilo bankrot PIK-a ’Bečej’. Pre ovog ročišta donet je zaključak da pored jednog broja poverilaca koji su dali prigovor na plan reorganizacije, i država, odnosno dva pokrajinska sekretarijata podnesu prigovor na plan reorganizacije sa ciljem da po svaku cenu 28. marta izbegnemo rizik da dođe do bankrota. U isto vreme, na nivou Vlade Srbije i Vlade Vojvodine donesena je odluka da država otkupi od banaka 40 posto kapitala, odnosno potraživanja, i da time i sa svojih 11 posto obezbedi odlučujući uticaj i vlasništvo nad PIK-om ’Bečej’. To nas je opredelilo da tražimo odlaganje ročišta, i izjašnjavanje o planu reorganizacije odloženo je za 4. jun. Videćemo šta će biti dalje, ako se ovo realizuje, a realizovaće se. Država će postati većinski vlasnik PIK-a, to će biti prvi korak. Potom, pristupićemo drugoj fazi, to će takođe biti zadatak države, obezbeđivanju sredstava za korektan socijalni program za 300-400 ljudi koji bi trebali da odu iz PIK-a. Sledilo bi obezbeđivanje dugoročnog zakupa zemlje (državne zemlje; prim. nov.) koja je PIK-u potrebna, iza čega opet staje država, i Ministarstvo poljoprivrede je spremno da donese posebnu uredbu koja će se odnositi samo na PIK ’Bečej’ da bi se i ovaj problem rešio. ’Sutra’ bi PIK ’Bečej’ trebalo da bude savremeni poljoprivredni kombinat u većinskom vlasništvu države, koji će poslovati sa manjim brojem zaposlenih, koji će imati u dugoročnom zakupu ovu količinu zemlje koju i sada obrađuje, i koji će biti strateško preduzeće države Srbije“, rekao je optimistički Vasin.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci