Rešavanje problema nedostatka vode: Počinje povezivanje izbušenih bunara

  30 mart 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedovoljna količina vode je problem s kojim se građani Bečeja suočavaju od prošlog leta. Sada se nazire, nadajmo se, trajno rešenje problema vodosnabdevanja. Naime, predsednik opštine Peter Knezi i direktor Vodokanala Žolt Galus su u utorak saopštili da je u budžetu opštine obezbeđeno 8,5 miliona dinara za opremanje i povezivanje bunara koji su jesenas izbušeni. Izabrana su dva izvođača, firme „Elevod remont“ iz Sremske Kamenice za opremanje bunara pumpama i „Termo-stan“ iz Bečeja koji će izgraditi dva šahta, pristupne puteve, platoe, ograde, a urediće i teren u okolini bunara. Izvođačima je plaćen avans od 60 odsto vrednosti posla. Ukupna cena radova je 8.017.638 dinara. Angažovane firme rade od ove nedelje i očekuje se da će opremanje bunara biti završeno za 20 dana.

Osim nedostatka novca za povezivanje bunara, problem je i dotrajalost visokonaponskog podzemnog kablovskog voda, koji je star preko 30 godina i za čiju zamenu bi trebalo obezbediti 10 miliona dinara. Novinarima je prikazan i snimak koji je napravljen prilikom saniranja kvara na visokonaponskom podzemnom kablovskom vodu, iz kojeg je nakon presecanja počela da curi voda.
„U poslednjih mesec dana tri puta se desilo da smo na visokonaponskom podzemnom kablovskom vodu imali havarije, što je dovelo do prekida snabdevanja vodom potrošača u celom gradu. Na vodozahvatnom polju i na fabrici vode se nalazi 4 kilometra takvog kablovskog voda, koje bi trebalo zameniti, a prvu takvu intervenciju smo imali 1995. godine kada smo zamenili deonicu od 840 metara. Sada bismo trebali da zamenimo deo kablovskog voda dužine 1.300 metara i da povežemo fabriku vode u dvostruki sistem napajanja. Za to nema dovoljno novca, ali napravićemo prioritete zamenićemo onaj deo kabla gde je bilo najviše kvarova u poslednjih nekoliko godina“, rekao je Galus. Radnici Elektrodistribucije bi trebali da u veoma kratkom roku omoguće alternativno napajanje fabrike vode električnom energijom, odnosno povezivanje vazdušnog visokonaponskog kabla sa fabrikom vode i trafo-stanicom. Paralelno se radi na povezivanju i opremanju bunara na vodovodni sistem i rešavanju električnog napajanja i očekuje se da će rezervno napajanje putem vazdušne linije početi ove nedelje i biti završeno za tri nedelje. Za taj posao je u budžetu opštine obezbeđeno pola miliona dinara.

Ordinarna laž

Predsednik opštine demantovao je glasine da je razlog što u budžetu nema novca za povezivanje bunara na vodovodni sistem, to da su sredstva usmerena na bušenje žutog bunara u Donjem gradu: „Te glasine su ordinarna laž. Moram da kažem da je građanstvo ponovo dezinformisano da zato nema novca što bušimo žuti bunar. Jedan posao sa drugim nema nikakve veze, kao ni novac koji je obezbeđen za te poslove. U budžetu za 2012. godinu imamo pet miliona dinara za bušenje žutog bunara u Donjem gradu, koji je jedna stavka. Druga su stavka sredstva kojim smo baratali preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine još pretprošle godine, reč je o 53 miliona dinara za regulisanje ili poboljšanje vodosnabdevanja u opštini Bečej. Od tog novca ni dinar nismo dobili, i prošle godine u julu mesecu smo trebali da pravimo rebalans opštinskog budžeta da bismo obezbedili 18 miliona dinara za bušenje dodatnih bunara za obezbeđivanje dovoljne količine vode za grad. Ni tada nismo imali više novca, niti mogućnosti da uradimo do kraja taj posao koji bi se sastojao od spajanja tih bunara sa fabrikom vode i vodovodnom mrežom grada“.

Predsednik opštine je rekao da će i za zamenu električnog kabla biti obezbeđen deo novca u opštinskom budžetu. Zamena dela koji se mora menjati, prema procenama koštao bi oko 4 miliona dinara, iz budžeta se može obezbediti dva miliona, a prema Knezijevim rečima, dva miliona bi se moglo obezbediti iz tekuće rezerve budžeta. „Pokušaćemo da rešimo ceo problem sredstvima iz Fonda za kapitalna ulaganja, jer se sada pojavila mogućnost naknadnog finansiranja ovih radova. To za nas neće značiti nikakvu pomoć jer smo mi sredstva u budžetu potrošili, a Fond ne prebacuje sredstva u budžet nego izvođačima radova. Nadam se da, ukoliko uradimo hitan deo posla, ostalo će moći da sačeka novac iz Fonda, koji nam je ponovo obećan. Možemo da se nadamo da ćemo ga ipak dobiti. Ponovo se pokazalo da će biti urađeno ono za šta sami možemo da obezbedimo sredstva, a ostajemo kratkih rukava za novac koji čekamo od viših nivoa vlasti“, rekao je Peter Knezi.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci