Završen prinudni odmor: Đaci ponovo u školskim klupama

  24 februar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon dve nedelje vanrednog zimskog raspusta 20. februara ponovo je počela nastava u školama.

Zbog lošeg vremena – snega i izuzetno niskih temperatura – na celoj teritoriji Republike Srbije nije bilo moguće normalno funkcionisanje svakodnevnog života, zato je proglašena vanredna situacija, te je u skladu sa tim doneta i odluka da se prekine nastava u osnovnim i srednjim školama. Đaci nisu išli u školu od 6. do 10. februara, ali je na preporuku vlade, zbog štednje električne energije i prirodnog gasa, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović doneo odluku da se prekid nastave produži, odnosno da se nastava u osnovnim i srednjim školama i u visokoškolskim ustanovama ne izvodi od 13. do 17. februara.

U „Severu“ započeta nastava u utorak

Mada je prinudni odmor u školama završen prošlog petka, u školi „Sever Đurkić“ u ponedeljak 20. februara ipak nije počela nastava. Tu odluku je doneo Štab za vanredne situacije opštine Bečej zbog bezbednosti dece i osoblja u školi.
Prema rečima direktorice škole Brankice Tapavice, građevinska inspekcija je još u subotu donela rešenje da škola može da radi, ali pošto je voda tokom prokišnjavanja curila i preko električnih instalacija, čekalo se rešenje specijalne komisije koja je u ponedeljak obavila inspekcijsku kontrolu. Nastava za đake u ovoj školi počela je u utorak.
Inače, direktorica škole je rekla da sličnih problema u školi ima svaki put kada pada jača kiša, ali da je ovo bila dramatična situacija, i da rešenje problema vidi u sanaciji krova zgrade ili u drugačijoj krovnoj konstrukciji. 

Škole u bečejskoj opštini su se pridržavale ovih odluka, a u predškolskim ustanovama rad se odvijao samo u dežurnim grupama.
Škоlska gоdina će biti prоdužеna zа pеt rаdnih dаnа, a izgubljeni radni dani će se nadoknaditi i subotom. Sve osnоvnе i srеdnjе škоlе su u оbаvеzi dа dо 1. mаrtа Мinistаrstvu prоsvеtе i nаukе dоstаvе plаn nаdоknаdе.
Prethodnim planom školskih aktivnosti bilo je predviđeno da se maturanti gimnazija raspuste 19. maja, a osmaci i učenici završnih razreda srednjih stručnih škola 26. maja.
Za učenike od prvog do sedmog razreda drugo polugodište trebalo je da traje do 8. juna, a za ostale srednjoškolce školska godina trebala je da bude završena 15. juna.

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci