Štrajk upozorenja prosvetara: Čeka se isplata jubilarnih nagrada

  02 decembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovala je u ponedeljak (28. novembra) jednodnevni štrajk upozorenja, potpunom obustavom rada ili skraćenjem časova, zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i za ovu godinu.

Podaci Unije o broju škola koje su učestvovale u štrajku razlikuju se od podataka Ministarstva prosvete i nauke, koje navodi da je u štrajku učestvovalo 96 škola od 1.804 koliko ih ima u Srbiji, dok u Uniji ističu da je 150 škola učestvovalo u štrajku. Vlada Srbije je ranije najavila da će jubilarne nagrade za prethodne dve i ovu godinu prosvetnim radnicima biti isplaćene do kraja godine, a već u ponedeljak je počela isplata u Beogradu.
Oko 16.000 zaposlenih prosvetara očekuje isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu, polovina plate se isplaćuje za 10 godina rada, za 20 godina cela plata, a za 30 godina rada u prosveti plata i po.
U Uniji ističu, navode pojedini štampani mediji, da će sačekati 31. decembar da vide da li će vlada ispuniti obećanje i isplatiti jubilarne nagrade zaposlenima u prosveti, a da će u suprotnom verovatno organizovati štrajk početkom drugog polugodišta, kao što su to najavili i drugi sindikati.
Bečejske škole nisu učestvovale u štrajku, a predsednici sindikata u pojedinim školama kažu da čekaju informacije i dalja uputstva iz svojih centralnih organizacija.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci