Direkcija za izgradnju Bečej: Mali korak do ulične rasvete

  25 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O uličnoj javnoj rasveti u Bečeju se gotovo deceniju troše reči, ali rezultata nema, iako se u mnogim gradovima Srbije prešlo sa reči na delo: ulična osvetljenja su modernizovana, postavljene su štedljive sijalice i višestruko su smanjeni ukupni troškovi za rasvetu. O ovoj temi je Bečejski mozaik često pisao, a početkom septembra objavljen je i svojevrstan vremeplov o razvoju ideje o rekonstrukciji javne rasvete u Bečeju. Međutim, čini se da je napravljen mali pomak, doduše ne u smislu najave kapitalnog ulaganja i sveobuhvatnoj rekonstrukciji ulične rasvete. Naime, prema informacijama dobijenim u Direkciji za izgradnju opštine, u avgustu ove godine je kupljena nova automatika za paljenje i gašenje javne rasvete.

Za nabavku i montažu 60 uklopnih satova sa astronomskim vremenom (vremenski releji) iz budžeta ovog javnog preduzeća obezbeđeno je 580.000 dinara, a prvi rezultati, po rečima Zvonimira Stankova, direktora preduzeća, su se pokazali već nakon nekoliko meseci: „Kad smo ugrađivali novu automatiku, imali smo procene da će se investicija za jednu sezonu isplatiti. Prema podacima za septembar i oktobar, potrošnja električne energije za javnu rasvetu smanjena je za oko 5 posto, a u zimskom periodu sigurno će se ti podaci biti i bolji. Samo za mesec dana uštedeli smo oko 100.000 dinara, a iz opštinskog budžeta se mesečno izdvaja 1,5-2 miliona dinara za troškove struje za javnu rasvetu“.

Vremenski relej

Uklopni sat sa astronomskim vremenom ili vremenski relej ima program sa unetim vremenima izlaska i zalaska sunca za Bečej. Svaka tri dana automatski se obavlja korekcija vremena i na osnovu toga se uključuje i isključuje ulična rasveta. Ovakav tip uređaja ne reaguje na spoljne uticaje kao što je zamračenje, oblačnost, nego na unapred podešeno vreme. Za sada se nova automatika postavlja u Bečeju, a u planu je da se to uradi i u okolnim mestima.

Do sada se javna rasveta uključivala i isključivala putem fotoćelije, što se nije pokazalo efikasnim, jer je bilo kakva fizička prepreka (prašina, list, grana...) uticala na to da sistem zataji. „Zbog ovih tehničkih problema i osetljivosti fotoćelija, dešavalo se da se u nekim ulicama javna rasveta ne uključuje, a u nekim radi preko celog dana, i to je značajno poskupelo troškove javne rasvete. Zbog toga smo ugradili novu automatiku koja je regulisana vremenski, prema kalendaru i godišnjim dobima. Do sada su rađeni projekti da se kompletna javna rasveta modernizuje i da se uvedu štedljive sijalice, ali su to projekti koji zahtevaju kapitalna ulaganja (prema procenama rekonstrukcija i proširenje javne rasvete u opštini koštala bi oko 1,2 miliona evra). Međutim, potpuno je izvesno da sredstava za to nema, a neće ih ni biti u dogledno vreme. Mi za sledeću godinu planiramo da korak po korak, kako budemo imali sredstava, zamenjujemo stare sijalice novim štedljivim sijalicama, mislim da će i to dati rezultate“, rekao je Stankov. Postoji i predlog plana kojim su predviđene slične intervencije na javnoj rasveti, koje bi trebale biti zajednički finansirane iz budžeta opštine i Direkcije, ali predlog treba da usvoji lokalni parlament.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci