Mit csinál az a fránya mezőőri szolgálat? - Sok a lopás, a gazdák dühösek

  18 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A helyi önkormányzati döntés szerint nemrégiben 30,24 dinárról 18,50 dinárra csökkentették a csőszadót, illetve mezőőr-illetéket, kinek hogy tetszik. A hektáronként fizetendő illeték 17 kg búza ára, azaz 17-szer 18,50 dinár. Az illetékes községi ügyosztály emberei a napokban ismét járják a várost, hogy kézbesítsék az új végzést a csőszadó (csökkentett) összegéről, de a földművesek egy része nem hajlandó átvenni a dokumentumot, mondván, hogy a mezőőri szolgálat rosszul működik, hiszen jelenleg több a lopás a határban, mint eddig.

Íme egy példa: learatta a földműves a szóját, majd néhány nap múlva össze kívánta gyűjteni a szójaszalmát. Azonban annak addigra már hűlt helye volt – eltűnt a szalma egy hold földről. A csőszök, akik miatt kellene fizetni a mezőőri illetéket, nem akadályozták meg a lopást. Ennyi. Ezért mondják azt a földművesek, hogy a „leárazott“ mezőőr-illetéket sem hajlandók fizetni, mert kidobott pénzről van szó.
Nagy a valószínűsége annak, hogy emiatt ismét probléma lesz a mezőőrszolgálattal kapcsolatban. Mert igencsak szemet szúr, hogy sokszor lehet „találkozni“ a csőszök hivatalos autóival munkaidő alatt, magánházak, kávézók előtt stb. A határban meg megy a lopás. S ezért fizetni kell(ene), sok a 314 dinár is hektáronkét, mondják a gazdák.
A mezőőri szolgálat vezetője Bojan Petković azonban hosszú idő óta nem hajlandó „magyarázni a bizonyítványát“, nem válaszol a vádakra, annak ellenére (vagy épp amiatt), hogy a csőszök (15 ember) GPS-berendezéssel rendelkeznek, s minden pillanatban tudni lehet, hogy hol tartózkodnak.

Őriz és véd a Link FTO?

A becsei csősz- vagy mezőőri szolgálat – kinek hogy tetszik – kialakításának hosszú (sikertelen) története van. Egyrészt a földművesek hosszú évek óta követelik a községi mezőőri szolgálatot, másrészt most van, de nem kell nekik. A történet mégsem ennyire egyszerű, hiszen attól, hogy valami van, még nem feltétlenül hasznos is.
Jelenleg tehát (tavaly októbertől) a község és a PIK Becse által alapított Link FTO őrzi-védi a becsei határt (kb. 40.000 hektár). A községi illetékesek szavai szerint a Link megalapítása előtt, amikor külsős cég végezte ezt a szolgáltatást, 20-30 százalékos volt a felderített szabálysértések száma, azóta pedig 55-60 százalékos.

Valamit valamiért

Az egyre dühösebb földművesek azonban ezzel az adattal nem értenek egyet.
Mindezt megelőzően, idén júniusban kézbesítette a helyi adóügyi osztály a földműveseknek a mezőőri szolgálat működtetésre kirótt illetékről szóló végzéseket. A mezőőrszolgálat-illeték összegét eredetileg a következőképpen határozták meg: az elszámolás alapja az első osztályú búza ára volt az újvidéki terménybörzén, ami a díjszámítás napján 30,24 dinár volt. A hektáronként fizetendő illeték 17 kg búza ára, azaz 514 dinár egy évre. A földművesek aláírásokat gyűjtöttek az illeték ellen, mert, mint mondták, egy kilogramm búza ára Becse község területén (aratáskor) kb. 17, nem pedig 30 dinár.
A petícióra a községi elnök válaszolt, mondván, hogy aki fizetett, jövőre majd mentesül egy negyedévi illeték befizetésétől, aki pedig nem fizetett, hát nem.
Szeptemberig a 3000 kötelezettnek az egyharmada fizetett.
Valamennyivel később ismét tett valamit a község, csökkentette a mezőőr-illetéket: a 2011-es és a 2012-es évre a mezőőr-szolgálati díjat 18,50 dinárral számolja el. Eszerint hektáronként 314 dinár lesz a mezőőr-szolgálati díj. „Emellett olyan döntést is hoztunk, hogy aki már befizette a 30 dináros díjat erre az évre, annak kompenzáljuk az összeget. Ez annyit jelent, hogy aki többet fizetett erre az évre, annak a többletet a következő évre számoljuk el”, mondta Knézi Péter, Becse község elnöke, és reményét fejezte ki, hogy azok a földművesek, akik nem fizettek eddig a magas ár miatt, tiszteletben fogják tartani a határozatot és kifizetik a mezőőr-szolgálati díjat.
Nos, úgy tűnik, hogy a gazdák nem hajlandóak fizetni. Semennyit. Mi lesz a Link FTO sorsa? S mi lesz a mezei tolvajokkal? Még szabadabb kezet kapnak? S mi lesz akkor, ha a fülművesek úgy döntenek, maguk védik meg tulajdonukat, a maguk módján, hiszen erre az utóbbi időben minden joguk (törvénybe ugyan nem foglalt) megvan?

F.D.K.

Naslovi

Popularni Članci