Cene na bečejskoj pijaci: Zbog skoka cena povrće se prodaje i na komad

  04 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iako je već novembar, lepo vreme u proteklom mesecu je uticalo na dobru ponudu na pijacama u Bečeju. Prodavci kažu da potražnja oscilira, oseti se kada su bile penzije i plate, ali generalno gledano, ona je iz godine u godinu sve slabija.
„U vreme pripreme zimnice kupovalo se na džakove“, kaže jedan pijačni prodavac, „a sada se kupuje na kilogram, pa čak i na komad. Besparica je, ljudi nemaju posla“.

Povrtari koji imaju sisteme za navodnjavanje, kažu da su zadovoljni rodom, ali ne i prodajom. Pijačni prodavac koji i proizvodi svoju robu i u ponudi ima krompir, luk, zelen, šargarepu, kupus, karfiol, spanać i kelerabe, kaže da je u subotu na gradskoj pijaci imao dobar pazar, ali je prodaja u nedelju na maloj pijaci mnogo lošija i više od polovine proizvoda vraća kući. S druge strane, većina proizvođača povrća kaže da je zbog suše ovogodišnji rod manji i lošijeg kvaliteta, dok su ulaganja u proizvodnju svake godine veća, jer je mnogo toga poskupelo, a prihodi od prodaje su sve manji i jedva pokrivaju troškove.
Što se cena tiče, one su na prošlogodišnjem nivou, i u protekle dve-tri nedelje nije bilo većih promena, dok je na zelenim pijacama u drugim gradovima osetan porast cena većine povrtarskih proizvoda, među kojima je i pasulj čija je cena bila 250 dinara za kilogram. Ista je cena pasulja i na bečejskim pijacama, ali je u ponudi više vrsta pasulja različitog kvaliteta, pa je on mogao da se kupi i po ceni od 190 dinara za kilogram.
Kada je reč o ostalim povrtarskim proizvodima, cena krompira je bila 20-25 dinara za kilogram, a mogao je da se kupi i po 15 dinara džak od 10 kilograma. Kilogram luka je koštao od 20 dinara za sitniji, do 30 dinara za krupniji, koliko je trebalo izdvojiti i za jednu glavicu belog luka. Cena kupusa je bila ujednačena, po 20 dinara za kilogram, karfiol je stajao od 40 do 60 dinara za kilogram, a keleraba 30 dinara komad. Veza zeleni i šargarepe je bila 30 dinara, ili 40-50 dinara kilogram šargarepe i 60-80 dinara kilogram zeleni, dok je za kilogram celera i paštrnaka trebalo platiti 30 dinara. Kada je reč o paprici, ponuda je veoma raznovrsna od boja, oblika, veličina do kvaliteta, pa su i cene bile različite: od 40-60 dinara do 80-90 dinara za kilogram. Nešto je manja ponuda paradajza, koji je pre dve nedelje mogao da se kupi po 25 dinara, a prošle nedelje po 70 dinara kilogram, tako je i sa krastavcima za kiseljenje, dok sezona žute bundeve tek počinje i cena kilograma je 40 dinara.
Od voća su najzastupljenije jabuke, zavisno od sorte i kvaliteta cena je od 40 do 60 dinara za kilogram. Cena crnog grožđa je bila 120, a belog 80 i 90 dinara, dok je za kilogram limuna, mandarina i korpu kivija trebalo platiti 100 dinara.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci