Megemlékezés Csúrogon - A tizennyolcadik keresztnél

  04 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tizenhetedik alkalommal szerveztek megemlékezést október 30-án a csúrogi sintérgödörnél az 1944 őszén ártatlanul kivégzett magyarok emlékére.

A hozzátartozók 1994 óta emlékeznek meg nyilvánosan a valamikori dögtemetőben, ahol kivégzett hozzátartozóikat holtukban is megalázva, embertelen módon földelték el. A megemlékezés kezdetén Teleki Júlia köszöntötte az egybegyűlteket, a politikusokat, egyházi személyeket és a hozzátartozók nagy csoportját. Kiemelte, hogy évek óta róják le a kegyeletüket ezen a méltatlan helyen, szemét és legelésző tehenek között. „Májusban állítottuk fel ezt a keresztet, amit leöntöttek vörös festékkel. Vajon mit jelent nekünk ez a vörös festék? Mire gondolhatunk, amikor a keresztre nézünk és látjuk, hogy csorog a vörös festék, mintha a vér csorogna? Ez nagyon szomorú, de mégis remélem, hogy ezen a helyen lesz egy méltó emléktábla, ahová egy rendes út fog vezetni”.
A megemlékezésen közös imában kérték Isten áldását ft. Fuderer László, ft. Bogdán József és ft. Brasnyó Ferenc plébánosok mindazokra, akik jeltelen sírokban nyugszanak. A megemlékezésen jelen voltak és koszorúztak a Razzia 1942 Emléktársaság képviselői is, akiknek támogatását kérte Teleki Júlia az emlékmű és az emlékpark létrehozásához. Ékes Ilona, a magyar parlament képviselője, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja, az emlékezés fontosságáról beszélt és a szeretet mindent legyőző erejéről olvasott fel egy verset, míg Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja elmondta, hogy Magyarország Szerbiával a jó kapcsolatok ápolására törekszik. „Arra törekszünk, hogy előbb-utóbb déli szomszédunk részese lehessen az európai struktúráknak, egyben értékrendnek. Viszont, ahogyan a magyar kormány szinte hihetetlen nemzeti egységet felmutató támogatással maga mögött egyértelművé tette, az olyan törvények közegében, mint a vagyon-visszaszármaztatási törvény, ami újfent rögzíti a magyarok kollektív bűnösségét, a decemberi Európai Tanács szavazásakor nem tudjuk támogatni Szerbiának még tagjelölti státuszát sem”.
„Az elmúlt megemlékezések az elvárásról szóltak, egy olyan igényről, amely a bocsánatkérés igénye volt az elhunytak hozzátartozói és a vajdasági magyarság részéről”, mondta Varga László, a VMSZ parlamenti képviselője felszólalásában. Elmondása szerint a kollektív bűnösség teljes törlését fogják szorgalmazni a VMSZ képviselői a parlamentben továbbra is. A képviselő ígéretet tett arra, hogy a jövőben is mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a sintérgödör helyén emlékpark létesülhessen.
A megemlékezésen jelen volt és koszorúzott dr. Becsey Zsolt, a magyar miniszterelnök tanácsadója, Dobák Lászlóné, a Csongrád megyei önkormányzatból, Pásztor Bálint, Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád, a szerbiai parlament képviselői, dr. Branislava Berić, a Vajdasági Képviselőház alelnöke, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ, a VMDK, az MRM és az MPSZ képviselői, Knézi Péter, Becse község polgármestere, valamint a Than Fivérek Értelmiségi Kör képviselői. A megemlékezést Vesztergám Miklós kalocsai tárogatójátéka, valamint Hajvert Ákos szavalatai tették ünnepélyesebbé.

Erer

Naslovi

Popularni Članci