Obuka za početnike u biznisu: Za zapošljavanje 4,5 miliona

  14 oktobar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošlog petka u zgradi Skupštine opštine Bečej uručeni su sertifikati o završenoj obuci za početnike u biznisu dvadeset jednom polazniku.

Program trodnevne obuke o osnovama pokretanja sopstvenog biznisa sprovodili su predstavnici Regionalne razvojne agencije Bačka u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja je ove godine drugi put organizovala obuku u okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje.
Opštinski Savet za zapošljavanje u okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje u 2011. godini odobrio je 4,5 miliona dinara (2,3 miliona iz opštinskog budžeta i 2,2 miliona dinara preko Nacionalne službe za zapošljavanje) za smanjenje broja nezaposlenih subvencionisanjem samozapošljavanja 13 osoba i za podsticanje privrednika za otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje 17 radnika. Obuka i sertifikat o tome da je neko osposobljen za pokretanje biznisa jedan je od preduslova za konkurisanje za dodelu podsticajnih sredstava iz lokalnog budžeta.

U Bečeju 5.000 nezaposlenih

Prema podacima od septembra meseca, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Bečeju prijavljeno je 4.999 nezaposlenih – 2.491 žena i 2.508 muškaraca.

Zamenik predsednika opštine Budislav Medurić je rekao da očekuje da će lokalna samouprava zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje raspisati konkurs do kraja ove nedelje.
Direktor Regionalne razvojne agencije Srđan Vezmar istakao je da sa opštinom Bečej postoji uspešna saradnja od aprila prošle godine kada je trinaest lokalnih samouprava, među kojima je i Bečej, sa prostora Bačke pristupilo formiranju ove agencije. „Značaj agencije i aktivnosti koje sprovodimo u saradnji sa lokalnim samoupravama prepoznala je i delegacija Evropske unije u Srbiji, tako da se naša agencija sa ovih 13 opština nalazi u programu delegacije koja finansira budući institucionalni okvir za regionalni razvoj Republike Srbije“, rekao je Vezmar i dodao da je do sada u programu za početnike u biznisu učestvovalo 260 polaznika iz Bačke i da agencija osim tog, sprovodi još 12 programa Nacionalne agencije za regionalni razvoj, među kojima su programi mentorisanja i za dodelu bespovratnih sredstava. Izrazio je nadu da će konkurs za dodelu bespovratnih sredstava biti raspisan početkom naredne godine.

Uskoro konkurs

Upitan da li je opština Bečej i platila iznos od 2,3 miliona dinara koji je odobren iz opštinskog budžeta za program podsticanja zapošljavanja, zamenik predsednika opštine Budislav Medurić je rekao:
- Imali smo rok do 30. juna, ali nismo mogli da ga ispoštujemo i kao ugovorna strana sa Nacionalnom službom za zapošljavanje dobili smo produženi rok do 30. septembra. Uz veliki napor te obaveze smo sada ispoštovali i Nacionalna služba je pokrenula inicijativu da raspišemo konkurs. Imamo nekoliko modela kako su ostale opštine to uradile, na osnovu kojih ćemo definisati iste uslove konkursa na sednici lokalnog Saveta za zapošljavanje tokom ove nedelje. Konkurs će se odnositi na subvencionisanje preduzetnika za otvaranje novih radnih mesta i na samozapošljavanje u ukupnom iznosu od 4,5 miliona dinara. Dobio sam obećanje pokrajinskog sekretara za rad da će, ukoliko bude više zahteva, sekretarijat obezbediti dodatna sredstva. Predviđeno je da 13 lica dobije oko 153.000 dinara za samozapošljavanje, a za podršku poslodavcu za novo radno mesto planirano je 147.000 dinara.

Ove podsticajne mere najavljene su još u prvoj polovini godine. Tada je rečeno da će realizacija programa započeti pošto se definišu mehanizmi kontrole raspoređenih sredstava. Da li je to urađeno?

- Nacionalna služba za zapošljavanje ima tih mehanizama i uzdamo se u njihovo iskustvo. Mi kao lokalna samouprava bićemo relaksirani kontrole, tako ćemo izbeći i moguće optužbe za zloupotrebu da smo nekom dodelili novac, a nekom ne. Postoje egzaktni kriterijumi i kada budemo raspisali konkurs pozvaćemo medije da ih sa njima upoznamo, i da preko njih obavestimo i širu javnost i potencijalne kandidate.

Takođe je najavljeno da će deo novca biti obezbeđen za podsticanje zapošljavanja građana romske nacionalnosti.

- Tako je, treba aktivirati samo taj lokalni akcioni plan koji smo napravili, jer su u njemu definisani prioriteti prema stanju na tržišta rada u Bečeju. Možda se čini da to nije mnogo, ali ako pomognemo da se zaposli i tridesetak osoba, mislim da to ipak nije malo.

Sada je u toku program za start ap kredite. „Radi se o kreditu po izuzetno povoljnim uslovima. Svako ko je prošao obuku i ima znanja da pripremi svoj biznis plan neka nam se obrati i pomoći ćemo mu da podnese zahtev za dodelu kredita. Sredstva se kreću od 500.000 do 1,5 miliona dinara, odnosno 5 miliona dinara u zavisnosti od kategorije. Pomažemo zainteresovanima i prilikom pripreme dokumentacije za apliciranje za neki od ostalih programa za dodelu bespovratnih sredstava. Sve naše usluge su besplatne. Od januara ili februara nas očekuje novi program za dodelu bespovratnih sredstava koji ćemo sprovoditi u saradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj“, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Bačka. Prema njegovim rečima, od marta meseca do sada dodeljeno je više od 10 miliona dinara bespovratnih sredstava preduzetnicima i privrednicima sa teritorije Bačke.
Agencija pored toga, u saradnji sa opštinom Bečej i Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova sprovodi i programe aktivnih mera za zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti. Vezmar je rekao da je za projekat koji je inicirala opština Bečej delegacija Evropske unije odobrila je 97.000 evra. Reč je o programu prekogranične regije, a nosilac programa je Regionalna razvojna agencija u saradnji sa opštinom Bečej i dvanaest opština sa prostora Bačke.

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci