Megkérdeztük - Hová tűnt az Agro-Service?

  14 oktobar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

2000-ben alakult meg városunkban Agro-Service néven a mezőgazdasági termelés fellendítését szolgáló polgári társulás.

A tagság főleg földművesekből állt, de egyéb tevékenységgel foglalkozó tagjai is vannak/ voltak az egyesületnek, akik valamilyen módon kötődnek a mezőgazdasághoz. A szervezet szerteágazó tevékenységet folytatott, képzéseket, előadásokat szervezett, egyik legjelentősebb akcióját pedig az olaszországi AVSI segítette, amely támogatásával Pecesoron tejfelvásárló-állomás létesült, s gépezeteket is kapott a szervezet.
Az Agro-Service elnöki teendőit az első tíz évben Berkes Károly földműves végezte, őt távozása után Romoda Ferenc váltotta fel. Az Agro-Service az elmúlt évek során az egyik legaktívabb szervezet volt községünkben, de az utóbbi egy év során semmit sem hallani róla.
Romoda Ferenc elnök kijelentette: „A szervezetnek legtöbb negyven tagja volt, akik az évek során lemorzsolódtak, helyükbe új tagok, mezőgazdászok, állattenyésztők léptek, de voltak okleveles jogászok, közgazdászok, informatikusok, tehát olyanok is, akiknek nincsen földjük, de serkentették és erősítették az aktivitásokat. Egy civil szervezet akkor alakul, ha egy csoport embernek érdeke azt működtetni, és addig él, míg az érdek megvan. Jelenleg az Agro-Servicnek huszonkét-huszonhárom tagja van, a szervezet pedig nem tűnt el, csak átszervezés és átcsoportosítás van folyamatban, stand by állapotban van”, mondta Romoda Ferenc, aki szerint a passzivitás nem most kezdődött el. Mint mondta, a szervezet elnöksége 2008-ban határozatot hozott, miszerint azokat a tagokat, akik passzívak és nem fizetik a tagsági díjat, kizárja a soraiból. 2009-ben az évi közgyűlésről is sokan hiányoztak, 2010-ben pedig csak két elnökségi ülést tartott a szervezet, míg idén a tisztújító közgyűlés azzal kezdődött, hogy az elnökségnek ki kellett zárnia néhány tagot, hogy legyen kvórum. „Szerintem azért következett be a hanyatlás, mert lejárt a szavatossági időnk, kiégtünk. A tisztújítási gyűlés is elég zavaros volt, mert senki sem akarta elvállalni az elnöki tisztséget, végül én elfogadtam. Addig fogok maradni ennek a csapatnak az élén, amíg nem fogunk találni egy olyan földművest vagy állattenyésztőt, aki lát fantáziát a szervezet munkájában és kész arra, hogy az egyesületet azon célokkal működteti, amint azokat alakuláskor meghatároztunk. A szervezet újra be lett jegyezve, működőképes, most keressük a lehetőségeket – kezdve a tagságtól, a munkaformáig –, hogy talpra tudjunk állni. Szeretnénk megtalálni azt az utat, amelyen az Agro-Servicenek haladnia kell. Lehet, hogy a társulást eddig jellemző formák helyett újakat fogunk kitalálni. Nagy baj lenne, ha a szervezet összeroskadna, illetve megszűnne. Megpróbálunk egy új, akcióképes csoportot kialakítani, friss erőkkel, amelynek érdekében áll ezt a szervezetet a továbbiakban is működtetni. Élni fogok a szervezet alapszabálya által rám ruházott jogaimmal, hogy a határozatokat, amelyeket meghoztunk, megvalósítsam. A törvényben meg van határozva, hogy három ember is alakíthat egy civil szervezetet. Viccesen azt szoktam mondani, hogy ennyien még vagyunk!”, mondta Romoda Ferenc, az Agro-Service vezetője.

Erer

Naslovi

Popularni Članci