Tropske vrućine u Srbiji: Vreli dani bečejski

  26 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tropske vrućine u Srbiji su tokom jula bile među vestima čak i u Americi. I avgustovske vrućine bi mogle da budu na vestima na tamošnjim medijima – naime, u Srbiji za naredne dane prognozirane su temperature do 39 stepeni. Takve vrućine su nezdrave, pa ko može, neka se hladi u kući, a oni koji moraju da rade pod vedrim nebom, ili koji putuju, imaće velikih problema.

Prognoze kažu da će se jutarnje temperature narednih dana kretati od 12 do 20, a dnevne od 33 do 37, pa čak i 39 stepeni, uz slab, pretežno istočni i jugoistočni vetar.
Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u celoj Srbiji će i dalje biti sunčano i veoma toplo. Najviša temperatura u većini mesta kretaće se od 35 do 39 stepeni, a krajem avgusta temperatura će biti u padu. Ko dočeka.
Kako bismo zaista dočekali zahlađenje, lekari savetuju građanima da ne izlaze na ulicu u periodu od 10 do 17 časova, da piju mnogo tečnosti, da jedu voće i povrće, adekvatno se oblače, da prilagode fizičku aktivnost godinama starosti i zdravstvenom stanju. Potrebno je da se naročito čuvaju osobe koje imaju hipertenziju.
Preporučljivo je osveženje u svakom obliku – kupanje, tuširanje, boravak u relativno rashlađenim prostorijama, a ako moramo da izlazimo napolje, trebalo bi da nosimo sa sobom bočice sa vodom.
Hroničnim bolesnicima se savetuju polučasovne šetnje rano ujutro ili uveče, dok bi u saobraćaju i na javnim mestima svi trebali da budu veoma oprezni.
Vrućine su opasne i za decu i bebe. Bebe naročito teško podnose vrućinu ako putuju automobilom ili autobusom. Posebno treba obratiti pažnju na dečja sedišta u automobilima, jer ona mogu da se zagreju do 70 stepeni. Ipak, dete u automobilu mora da sedi u svom sedištu. Ako se automobil parkira na suncu, sedište namenjeno maloj deci obavezno treba pokriti tkaninom ili peškirom, koji će predstavljati bolju zaštitu ako su vlažni. U suprotnom, sedište tamne boje može da se zagreje i do 70 stepeni.
Sedišta svetle boje se manje zagrevaju, ako je to nekakva uteha.

Priredila: K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci