Odgovor URS predsedniku opštine Peteru Kneziju: Bacanje prašine u oči

  26 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prethodnom broju Bečejskog mozaika objavili smo reakciju predsednika opštine zbog akcije lepljenja i sadržaja na plakatima Ujedinjenih regiona Srbije u Bečeju. Tim povodom je u ponedeljak predsedništvo ove koalicije sazvalo konferenciju za novinare, te u skladu sa novinarskom profesijom i u interesu objektivnog informisanja javnosti, prenosimo stav i odgovore druge strane.

„Moramo da odgovorimo predsedniku opštine Peteru Kneziju, koji je optužio URS i predsednika URS-a za loše stanje privrede i svu nezaposlenost u Bečeju. To je bacanje prašine u oči, jer nije to bila tema, pitanja nije postavio predsednik URS-a niti njegovo rukovodstvo, nego su ih postavili ljudi iz Bečeja, a mi smo ta pitanja samo formulisali i stavili na papir“, rekao je član predsedništva URS-a u Bečeju Zoltan Feješ i dodao da je predsednik „koristio ružne i neprimerene reči“ na konferenciji za novinare i pitao se kada je govorio istinu, „tada kada je 28. aprila pred gospodinom Dinkićem hvalio ceo program Ujedinjenih regiona Srbije i peticiju ili je neistinu govorio sada? On je tražio da bude prisutan, da se sretne sa gospodinom Dinkićem, a nismo ga mi molili i zvali, on se nudio zato što je tada bio u svađi sa ljudima iz rukovodstva DS-a u Bečeju oko banje, pa je verovatno tražio neki rezervni izlaz. Sada kad su se pomirili i kad su se dogovorili oko banje, počeo je neprimereno da pljuje po čoveku koji nema nikakve veze sa privatizacijom preduzeća u Bečeju. U vreme kada je donet Zakon o privatizaciji, gospodin Dinkić je bio guverner Narodne banke Srbije i nikakve veze sa tim zakonom nije imao“.
Feješ je rekao da su na plakatima URS-a postavljena jednostavna pitanja koja ne bi trebala da izazovu revolt. On je i komentarisao pitanja svoje stranke, pa je zapitao zašto se kupuje nov luksuzni automobil za opštinu, ako nema para, dok su u isto vreme u školama isključeni telefoni i struja, a bliži se nova školska godina… Telefoni su isključeni i mesnim zajednicama, nema javne rasvete, nema vode itd. Feješ je zatražio od lokalne vlasti odgovore na postavljena pitanja: „Dobili smo odgovor da nismo u vlasti i da ne smemo da pitamo. Vi nama zabranjujete da pitamo? To nije ni blizu demokratije. Kaže, sme da pita samo onaj ko je u vlasti. Nas interesuje šta ste vi, predstavnici građana Bečeja, koji trebate da vodite lokalnu vlast, a ne znate da je vodite, uradili i šta vi radite za vreme vašeg mandata da se popravi stanje privrede i život građana opštine Bečej? Sve su to bezopasna pitanja na koja niste dali nijedan odgovor. Molimo vas gospodo iz vlasti, odgovorite na ta pitanja, naročito predstavnici nekih stranaka koji su isto toliko glasova dobili i toliko su predstavnika imali na početku ovog mandata koliko i ova koalicija“.
Feješ je rekao i da je s ovim završio obraćanje predsedniku opštine putem medija, ma šta mu predsednik bude odgovorio.
„Aktivisti URS-a u Bečeju su postavili pitanja i dali određene predloge bečejskoj vlasti i ne vidimo zbog čega se predsednik opštine Peter Knezi javio povodom ovih pitanja, pošto je javna tajna da je on samo marioneta u rukama nekoliko funkcionera Demokratske stranke. On se u ovoj situaciji ponaša kao portparol opštine Bečej“, rekao je Radomir Jelić, drugi član predsedništva URS-a u Bečeju, i napomenuo da nijedan plakat URS-a nije pocepan, osim tamo gde je bečejska vlast naredila da budu uklonjeni. „Plakati još uvek stoje iako su stavljeni pre nedelju dana i podršku građana vidimo i u tome. Nastavljamo dalje, ovo je prva serija u nizu pitanja koja ćemo postaviti opštini Bečej a davaćemo i konkretne predloge.“
Na novinarski zahtev da konkretizuje tvrdnju ko umesto predsednika opštine upravlja gradom, Jelić je odgovorio „baš oni koji su bili rukovodioci bečejskih firmi kada su propale“, a na pitanje da li URS-ovci imaju podršku 41.000 građana, odgovorio je da „i gospodin Knezi izigrava predsednika tih 41.000 građana, ali ga ne podržavaju svi“.

Otuđena vlast

Član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Slavko Brkić na konferenciji za novinare je pročitao saopštenje za javnost povodom događaja od 20. avgusta, kada je, kako je rekao, prilikom lepljenja plakata URS-a na javnoj oglasnoj tabli kod Elektrovojvodine u Bečeju, aktivista M.M. (25 godina) fizički napadnut od grupe NN lica. Tom prilikom aktivista URS pretrpeo je telesne povrede o čemu, kako je rečeno, postoji izveštaj dežurnog lekara hitne službe sa uputom kod specijaliste (novinarima taj izveštaj i uput na konferenciji nije pokazan). O istom događaju obaveštena je i stanica policije u Bečeju i URS očekuje od nadležnih organa brzu reakciju i otkrivanje izvršilaca ovog napada. „URS smatra da je napad na aktivistu posledica nedavne neumerene izjave predsednika opštine Bečej kojom je za katastrofalnu situaciju u opštini Bečej optužio URS koja je opoziciona politička grupacija u opštini Bečej. Konstatacijom da ga kampanja URS-a u Bečeju podseća na Miloševićevo vreme, predsednik opštine potvrđuje stav URS-a da je strahovlada vladajuće koalicije u Bečeju vratila opštinu Bečej u devedesete, dok pomenuti incident ovaj stav još više potvrđuje kao istinitu tvrdnju i činjenicu URS-a“, navodi URS.
Novinarima je rečeno da ovaj incident nije pokolebao napadnutog aktivistu koji je spreman da i dalje učestvuje u aktivnostima URS-a. Rečeno je i da ova koalicija dobija podršku građana SMS porukama i elektronskim putem. „Nijedan naš građanin nema priliku da postavi pitanje niti da dobije odgovor na njega od predstavnika vlasti. Imamo 36 odbornika u opštini Bečej, ali su oni otuđeni od svojih izbornih jedinica, tako da ne komuniciraju sa građanima i ovo je jedina prilika da preko nas saznaju ono što ih interesuje“, rekao je Brkić.

Feješ je pojasnio: „Mi smo postavili pitanja u ime 41.000 građana koji imaju problema sa vodom, rasvetom, taksama obračunatim po 30 dinara za pšenicu, a nismo rekli da imamo njihovu podršku. Građani postavljaju razna pitanja na raznim mestima, ali ta pitanja ne mogu da dođu do žiže, pa zato mi pitamo političare koji upravljaju gradom i tražimo da nam odgovore. Nemamo podršku svih 41.000 građana ali imamo veliku podršku jer preko 2.000 ljudi, kada smo počeli, je potpisalo našu peticiju. Sud o političarima i podršci će reći izbori sledeće godine.“
Na konferenciji je rečeno da aktivisti URS-a nisu lepili plakate nigde gde već nisu postojale, i da smatraju da je čudno kako drugi ,već zalepljeni plakati na školama i drugim ustanovama nisu „iritirali predstavnike vlasti da ruže grad“.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci