Upis u srednje škole: Još 35 slobodnih mesta

  26 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prvi krug upisa u prve razrede srednjih škola završen je u julu mesecu. U Bečeju je osnovnu školu završilo 400 učenika, a u tri bečejske srednje škole bilo je na raspolaganju 582 mesta.

Mesta za upis u srednjim školama još uvek ima. U Gimnaziji, u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku, na opštem i na društveno-jezičkom smeru ima po dva slobodna mesta. U Ekonomsko-trgovinskoj školi u odeljenjima na srpskom jeziku ima jedno slobodno mesto za konobara i pet mesta za trgovce. U Tehničkoj školi ima po pet slobodnih mesta na četvorogodišnjim smerovima za elektrotehničare za termičke i rashladne uređaje i mašinske tehničare za kompjutersko konstruisanje i na trogodišnjem smeru za muške frizere, sve u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku. Deset slobodnih mesta ima na trogodišnjem smeru za bravare i automehaničare na mađarskom nastavnom jeziku.
Upis za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola će se održati 30. avgusta od 8 do 13 časova u Tehničkoj školi, od 9 do 12 časova u Ekonomsko-trgovinskoj školi, a učenici Gimnazije će se upisati u školu 29. i 30. avgusta od 8 do 13 časova.
Za upis je potrebno priložiti svedočanstvo iz prethodne godine, izvod iz matične knjige rođenih, upisni list i uplatnicu na 2.000 dinara na ime roditeljskog doprinosa, koji nije obavezan i nije uslov za upis. 

U opštini 453 đaka prvaka

Nova školska godina počinje u četvrtak, 1. septembra. U opštini Bečej će prvi put u školske klupe sesti 453 đaka prvaka, 220 u odeljenjima na srpskom i 233 u odeljenjima na mađarskom jeziku. Đake prvake bi prvog dana u školi trebali da dočekaju besplatni udžbenici, međutim, prema informacijama dobijenim iz škola, svi kompleti besplatnih udžbenika od prvog do trećeg razreda su poručeni ali još nisu stigli. Iz Ministarstva prosvete su obećali da će udžbenici stići do 1. septembra ili najkasnije u toku prve nastavne nedelje.
Nisu svi udžbenici „na broju“ za učenike od četvrtog do osmog razreda osnovnih škola – nedostaje po jedan ili dva udžbenika za pojedine razrede, dok je neizvesno, kao i prethodnih godina, kada će stići udžbenici na mađarskom jeziku. Recimo, u Osnovnoj školi „Šamu Mihalj“ iz Bečeja dva udžbenika za sedmi razred na mađarskom jeziku za prošlu godinu nisu ni stigli iako su bili poručeni i plaćeni na vreme, pa će đacima, kako je rekla direktorica ove škole, izdavači vratiti pare. 

Škole kao crkveni miševi

Škole u bečejskoj opštini školsku godinu dočekuju sa strepnjom jer su im i ovako oskudni budžeti zbog rebalansa opštinskog budžeta umanjeni za 30 posto. Zbog nedostatka para, mali je broj škola koje su tokom letnjeg raspusta mogle da ulože novac u održavanje zgrada, a gotovo u svim školama su (nekima do prošle, a nekima do ove nedelje) bili isključeni telefoni i pretilo isključenje struje zbog neplaćenih računa. Većini nastavnika i profesora nisu isplaćeni ni putni troškovi od juna meseca, a direktori kažu da je situacija tako loša da ne znaju kako će obezbediti najosnovnije stvari kao što su krede, zato im je jedina nada roditeljski doprinos koji za učenike srednjih škola i ove godine iznosi 2.000 dinara. Visina roditeljskog doprinosa u osnovnim školama će se znati nakon formiranja roditeljskih saveta.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci