Promene u Međusektorskom savetu za decu: Političari umesto dece

  29 jul 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iako je sredinom prošle godine pokrenuta inicijativa da se na mesto koordinatorke Međusektorskog saveta Lokalnog plana akcije (LPA) za decu opštine Bečej Izabele Šormaz, imenuje neko drugi, priča ima sasvim drugačiji kraj.

Naime, na konferenciji za novinare sredinom jula saopšteno je da je 16. juna rešenjem predsednika opštine imenovan novi sastav Međusektorskog saveta LPA, a da je na prvom sastanku novog saveta 6. jula imenovana nova-stara koordinatorka Međusektorskog saveta Izabela Šormaz, predsednica Društva prijatelja dece, na mesto pomoćnika koordinatora izabrana je Jelena Brankov Čerevicki, pravnica u Opštinskoj upravi, dok koordinator baze podataka Devinfo nije imenovan jer nije bilo osposobljenih kandidata.
U Međusektorskom timu ima još promena: tim za upravljanje ovim projektom čine samo tri člana, koordinator i pomoćnik koordinatora Međusektorskog saveta i koordinator Devinfo, a ne kao do sada, kada su pored ta tri člana tim činili i koordinatori radnih grupa iz nekoliko sektora delovanja i deca; pored toga, umesto da se broj dece i mladih povećava u Savetu kako je predviđeno, njihov broj je smanjen na samo jedno dete koje ostvaruje pravo odlučivanja u ime populacije koju zastupa.
Inače, Međusektorski savet je postao politička institucija, jer od 16. juna Međusektorski savet čini 39 članova, 21 osoba je sa izborne liste Koalicije za evropski Bečej (DS i ostali), ostalo je samo 6-7 članova iz starog saziva, a za ostale članove se ne zna ko ih je predložio, i imenovani su rešenjem predsednika opštine, objasnila je Šormaz novinarima.
Na pitanje da li su novi članovi po političkoj osnovi postavljeni u Međusektorski savet, a oni koji su bili po stručnoj osposobljenosti, zamenjeni, ona je odgovorila: „Imali samo osećaj da je tako urađeno i ljudi koji su izabrani su prilično bili zbunjeni jer nisu ni znali o čemu se radi“.
Upitana koliko je do sada bilo dece u sastavu Međusektorskog saveta, Šormaz je odgovorila da je rešenjem predsednika opštine od januara 2009. godine bilo imenovano troje dece.
Na konferenciji za novinare su i predstavnici dece izrazili nezadovoljstvo donošenjem rešenja kojim je broj dece u Savetu smanjen. Oni su najavili da će u toku proslave Dana grada sprovesti anketu sa građanima o tome da li smatraju da deca treba da učestvuju u donošenju odluka koje se tiču njih i da li imaju pravo na iznošenje svog mišljenja kojim bi uticala na to da se njihov položaj u društvu poboljša.
Članica Saveta Marija Lučev je predstavila neke od predstojećih aktivnosti u okviru realizacije Lokalnog plana akcije za decu kao što su učešće u programu „Pokaži šta znaš“ i organizovanje kreativnih radionica u okviru proslave Dana grada, pokretanje berze udžbenika, održavanje interkulturalnog kampa za decu, dok je Šormaz najavila da će se založiti da se broj dece u Međusektorskom savetu poveća i da je već uputila predlog predsedniku opštine da se najobučeniji mladi uključe u većem broju u proces dalje implementacije LPA. Ona je rekla i da „građani smatraju da deca imaju prevelika prava i vrlo često čujemo da je njima sve dato. Ne dajemo mi prava deci, nego im ta prava samim rođenjem pripadaju i to je po svim deklaracijama zacrtano, a ono što je još važnije, ostvarivanjem prava na učestvovanje u donošenju odluka mi u stvari učimo decu odgovornostima, a ne obrnuto“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci