Preporuka Opštinskog veća: Da se vrati Osnovni sud u Bečej

  24 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinsko veće opštine Bečej je sredinom juna donelo preporuku koja će biti upućena na adrese nadležnih državnih organa i predsednika republike da se omogući pre svega osnivanje Osnovnog suda u Bečeju.

Da podsetimo, opština Bečej je nakon reforme pravosuđa ostala bez Opštinskog suda – Osnovnog suda, i u Bečeju sada postoji samo sudska jedinica Osnovnog suda u Novom Sadu.
U preporuci Opštinskog veća između ostalog piše da reformom „nisu ostvareni proklamovani ciljevi o ekonomičnosti, efikasnosti i ažurnosti sudskih postupaka, pravda je evidentno i formalno-pravno postala nedostupnija za građane. Obzirom da je Bečej višenacionalna sredina, u odnosu na raniji period, bitno je smanjena – gotovo onemogućena – dvojezičnost u postupanju, što nije u skladu sa jasnim opredeljenjima Republike Srbije ka evropskim standardima o zaštiti, unapređenju i ostvarivanju svih ljudskih i manjinskih prava“.

Jezici

Članovi Opštinskog veća su ukazali i na to da je opština Bečej višenacionalna sredina, sa oko 41.000 stanovnika, a nakon reforme pravosudnog sistema, slika nacionalnog sastava sudija u sudskoj jedinici Bečej je nezadovoljavajuća, jer od ukupno dvoje sudija, samo jedna sudinica zna mađarski jezik i ona uskoro ide u penziju.

Bečejska vlada zarad poboljšanja stanja u oblasti pravosuđa u Bečeju preporučuje predsednicima nadležnih sudova, Ministarstvu pravde i predsedniku Srbije da prilikom nužne i najavljene reforme pravosuđa omoguće osnivanje Osnovnog suda u Bečeju (poput Prekršajnog suda Bečej koji se u praksi pokazao kao dobro rešenje – sedište je u Bečeju, a jedinice su u Temerinu, Žablju i Srbobranu); do izmene mreže sudova urgentno povećanje broja izvršilaca sudijske funkcije sa za sada jednog na šest; vraćanje krivične referade (istrage i suđenja u krivičnim predmetima) u bečejski sud zbog porasta stope kriminaliteta, povećanja broja krivičnih dela, a time i broja sudskih istražnih i krivičnih predmeta.

Besmislene investicije

U preporuci Opštinskog veća konstatuje se i da je iskorišćenost kapaciteta pravosuđa minimalna i obesmišljena - renovirana i dograđena zgrada suda je prazna, što je prouzrokovalo enormno povećanje troškova i nedopustiv pad efikasnosti.
Navodi se i da je Bečej od sedišta Osnovnog suda Novi Sad udaljen više od 50 kilometara što je jedinstven primer u Republici Srbiji. Time su povećani putni troškovi koji se isplaćuju na ime putovanja sudija, tužilaca, službenika policijske stanice i građana opštine Bečej. Fizička udaljenost krivičnog suda je uvela vrlo opasnu praksu da se mnoga dela silom prilika i nužde podvode pod prekršaje (najčešće javni red i mir), a u suštini predstavljaju krivična dela.

„Nastojanje nam je da najavljenoj korekciji mreže sudova doprinesemo sa tačnim i proverenim podacima kako kompletna pravosudna praksa u Bečeju ne bi bila žrtva nečije neinformisanosti i paušalnih procena, odnosno političke inertnosti. Istovremeno, želimo da ukažemo na dalekosežne negativne posledice koje pravosudna struka u Bečeju već oseća i sprečimo situaciju po kojoj bi, razmeštanjem naših sudija, tužilaca, sudskih izvršitelja i drugih službenih lica suda na rad u druge opštine, Bečej ostao i bez sadašnjeg statusa sudske jedinice čemu vodi gore opisano stanje (pored navedenog i dislociranje opreme, vozila i dr.)“, piše u preporuci Opštinskog veća, koji je ovlastio predsednika opštine Petera Knezija da bude član delegacije bečejskih predstavnika pravosuđa i policije koja će učestvovati u budućim razgovorima sa predstavnicima viših nivoa vlasti kako bi se ispunili navedeni zahtevi.

B.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci