Industrijska zona: Parcele na čekanju

  24 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izgradnja proizvodnih pogona u industrijskoj zoni je tema koja periodično biva aktuelizovana, ali vidljivih pomaka već nekoliko godina nema. Investitori kao što su Union, Termokonstruktor i Favorit bajk trebali su najkasnije do proleća ove godine početi da grade svoje pogone, u suprotnom bi trebalo da ostanu bez zemljišta koje su pre oko dve godine uzeli u dugogodišnji zakup.

Na pitanje da li će tako biti i učinjeno, zamenik predsednika opštine Budislav Medurić je odgovorio: „Podsetiću samo da smo i kod Delte izašli u susret investitoru, jer je posle dve godine podneo zahtev da mu se rok za izgradnju poslovnog centra produži zbog ekonomske krize. Mi smo prolongirali taj rok godinu dana, i mislim da smo dobro uradili, jer je posle toga ipak izgrađen objekat koji dobro funkcioniše. Nama se za sada, koliko ja znam, niko nije obraćao, ali iz razgovora sa potencijalnim investitorima koji su zakupili lokacije, saznajemo da imaju dosta problema oko novca i skupih kredita koji su im potrebni za investiranje. Pretpostavljam da će nam se obratiti i zvanično i onda ćemo napraviti procenu šta nam je činiti u tim situacijama. Znam da je u delu industrijske zone Stankom 124 bilo problema u vezi sa strujom (nisu bile izgrađene trafo-stanice; prim. nov.), tako da i neki koji su želeli nešto da rade nisu mogli zbog trafo-stanica, međutim, sada je i taj problem prevaziđen. Novost je da imamo zahtev za kupovinu parcela od strane Sojaproteina i Bečejke. Tokom sledeće nedelje ćemo im poslati odgovor, jer žure sa investicijom. Imamo investitore koji su kupili lokacije i u toku su prikupljanja dokumentacije, imamo nekoliko ulagača koji su u fazi izrade studije izvodljivosti, tako da odgovor nije jednoznačan, ali na pitanje šta će biti sa onima koji su već prekoračili rok od dve godine za izgradnju, mogu da kažem da očekujem da će se javiti, i koristim ovu priliku da im sugerišem da se obrate lokalnoj samoupravi ako imaju neki problem i da im, ako možemo, pomognemo da se on prevaziđe. Nama nije interes da nekoliko puta prodajemo istu lokaciju, nego da te lokacije što pre stave u funkciju. U zoni Stankom 124 su svi domaći investitori i mislim da je efekat ekonomske krize sigurno uticao na to da su usporili investicioni proces, ali ako je verovati da na makroekonomskom planu dolazi do poboljšanja u delu punjenja budžeta, dakle, investiciona klima se poboljšava, očekujem da će oni pokrenuti posao, jer su već nešto uložili, a opštini Bečej je važno da oni svoje obaveze ispune u delu zapošljavanja i kasnije u delu plaćanja obaveza koje jedna firma treba da izmiri“.

U minut do dvanaest

Bukvalno u minut do dvanaest, kada je put pored Sojaproteina bio „zreo“ da se zatvori za saobraćaj zbog rupa veličine točkova kamiona, radnici „Bačkaputa“ su konačno (16. juna) počeli da krpe udarne rupe. „Krpljenje udarnih rupa počelo je na najkritičnijim mestima, na putu koji prolazi pored Sojare, koji je zaista bio u katastrofalnom stanju. Popravku puta su zatražila i udruženja preduzetnika i prevoznika. Nadležni iz ’Bačkaputa’ su napravili procenu koliko treba uložiti ne u obnovu puta, nego samo u najnužnije krpljenje i prema njihovim procenama to je negde od 60 do 80 tona materijala, asfaltne mase i tucanika, međutim, kada su počeli da rade, ispostavilo se da treba još više materijala. Najbitnije je da su radovi počeli, a kad završe taj deo, počeće popravke ostalih puteva u gradu“, rekao je direktor Direkcije za izgradnju Zvonimir Stankov. Saopštio je i da Direkcija još čeka odgovor nadležnih iz „Bačkaputa“ o tome kada će „popraviti“ nedavno izgrađen Iđoški put. 

Direktor Direkcije za izgradnju Zvonimir Stankov je rekao da su uslovi za investiranje u industrijsku zonu stvoreni tek vraćanjem površina koje je republička Direkcija za imovinu uknjižila na Ministarstvo poljoprivrede. „Te parcele su pre dva meseca u katastar uknjižene kao svojina opštine Bečej i donošenjem Plana detaljne regulacije možemo potencijalnim investitorima da ponudimo na prodaju te površine. Što se tiče onih koji su kupili parcele u zoni Stankom 124, bilo je zainteresovanih da odmah počnu sa gradnjom, ali sa naše strane je postojala obaveza da izgradimo transformatore. Elektrovojvodina ih je izgradila, ovih dana će biti završeno njihovo opremanje, jer najverovatnije zbog krađe, oprema nije instalirana dok investitori ne počnu izgradnju svojih pogona. Prema informacijama koje sam dobio od Dušana Radivojevića, člana Opštinskog veća lokalne samouprave zaduženog za investicije, češki investitor (Favorit bajk) se interesuje da počne da gradi čim to bude gotovo, Union iz Čuruga je spreman da ulaže, Sojara već nešto gradi u krugu fabrike, a zainteresovana je da proširi na sledećih 10 hektara svoju površinu i da tamo sagradi nove kapacitete. Investitor iz Nemačke je delimično i kupio parcelu i svi oni čekaju povoljan trenutak da počnu sa gradnjom, koji sada više ne zavisi od situacije u Bečeju ili od toga da li smo pripremili zemljište, ali zavisi od njihovih planova i makroekonomske situacije. Struja je obezbeđena i što se tiče lokalne samouprave industrijska zona je pripremljena za izgradnju objekata“, rekao je Stankov.
On je odgovorio i na pitanje da li će investitorima koji nisu počeli izgradnju pogona u predviđenom roku od dve godine, zakupljene parcele biti oduzete, rekavši da je prvo bilo neophodno da lokalna samouprava ispuni svoj deo obaveza da bi moglo da se razgovara o obavezama investitora: „Moramo biti pošteni prema tim investitorima, oni jesu uložili sredstva, ali su to uradili u vreme kad nije bilo ekonomske krize, a pošto sada stručnjaci kažu da kriza prolazi, verovatno će se opredeliti za nastavak ulaganja. Nemamo utisak da su oni iz spekulativnih razloga ušli u posao oko zone Stankom 124, nego su zaista imali nameru da investiraju. Očekujemo da će u toku ove godine početi sa radovima“.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci