Mazsolák a Becsei Mozaik előző számából - Hun a píz?

  24 jun 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

• Azt mondja az óbecsei Közlekedésbiztonsági Tanács elnöke, hogy elvileg kellene, hogy legyen pénz a közlekedésbiztonságra a községben, de valami másra költi a községi hatalom. A községi hatalom nem fogadta el, hogy „közlekedésbiztonsági” alszámla létesüljön, amelyről két aláírással – nemcsak a községi elnökével, hanem a Tanács elnökéjével is – lehessen felvenni a pénzt – úgymond biztosítva a célszerű pénzköltést. Többek között ezért – hogy ezt elmondják az adófizető polgárnak – tartott sajtóértekezletet a napokban a Közlekedésbiztonsági Tanács. A vád súlyos. Amennyiben Dragan Milinkov kiáll amellett, amit mondott, ha komolyan gondolja, akkor nem állhat meg egy sajtótájékoztató szintjén.

* * *

• A Szent István-napi óbecsei ünnepségen ezúttal is neves vendégek lesznek az előadók. Jönnek a magyarországi tehetségkutató versenyek illusztris résztvevői: a 4 for dance táncosai és Vastag Csaba, az X-faktor győztese, lesznek itt „odaátról” a Csongrádi Fúvósok is... A tavalyinál is nagyszabásúbb ünneplést ígérnek a szervezők. Nemzeti ünnepünk ez, persze, hogy örül az ember a méltó megünneplésének. Ám, talán a tiszta számla is „nemzeti ügy”, hiszen az igazság is az. Vagyis az „átláthatóság” érdekében nem ártana közölni, hogy mennyibe kerül és miből lesz rá pénz?

* * *

• Péterrévén, vagyis Pecellón, nincs pénz közvilágításra, mert Óbecse község nem utal át elegendőt. Állítólag a községi költségvetés is csupán 29,4%-ban töltődik fel, így Péterréve is csupán ilyen arányban kap pénzt a beígértből. Ott a falunapi ünnepségeket alighanem visszafogják az idén és egybeszervezik azokat az Uborkanapokkal, július 15. és 17. között.

* * *

• Közös gazdasági társulás megalapításához jelentetett meg nyilvános felhívást Óbecse község fürdőügyben. A „közös gazdasági társulás” kifejezésből talán az következik, hogy a VMSZ (a községi elnök) nem mondott le arról, hogy nem adja koncesszióba a fürdőt, hanem a Potisje-Tiszamente mintájára közös óbecsei-magyarországi (Aquaprofit) vállalatot hoz létre. A demokraták koncessziót akartak, mondván, hogy ott a haszon ugyan a vállalkozóé, de az esetleges veszteség is, viszont a község fix összeget kap a vállalkozótól, miközben a tulajdonos teljes mértékben a község marad. A közös vállalat esetében a haszon, de az esetleges veszteség is közös. És hogy a pályázaton ki nyer? Talán az – mondanák rossz nyelvek (szégyelljék magukat!) –, akire rászabták a feltételeket, hiszen azok eléggé részletesek... A feltételek pedig, többek között: a jelentkezőnek legalább 5 éve szállodai gyógyfürdői turizmussal kell foglalkoznia; legalább 2 országban üzletelnie a szállodai gyógyfürdői turizmus területén; a saját keretein belül gyógyfürdői idegenforgalmi desztinációkon legalább 2 szállodát vezetnie, amelyek minimum 4 csillagosak és két termális komplexummal rendelkeznek; az utóbbi 3 évben pozitív nettó pénzügyi eredményt valósított meg, illetve ebben a három ügyviteli évben összesen legalább 12 millió eurós ügyviteli forgalmat ért el...

* * *

• Önigazgatás már nincs, munkásjogok még kevésbé, munkásosztály se nagyon... Óbecse azonban munkásolimpiát akar szervezni 2015-ben. Egyhangúlag szavazták meg ezt a községi parlamentben levő pártok. Munkásolimpia kéne, majd munkás is lesz egyszer hozzá...

Márton Attila

Naslovi

Popularni Članci