Svečanost u Poljanicama: Proslavljen dan sela

  27 maj 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Raznovrsnim kulturno-zabavnim programom i takmičenjima na platou iza Doma kulture prošle subote je šesti put obeležen Dan Poljanica u organizaciji Mesne zajednice uz podršku opštine Bečej.

Celodnevnoj svečanosti pored sadašnjih i nekadašnjih meštana i gostiju iz okolnih mesta, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, a pozdravne govore su održali Peter Knezi, predsednik opštine i Dušan Jovanović, predsednik Skupštine opštine koji je između ostalog rekao: „Želimo sledeće godine, kada se ponovo okupimo za poljaničke dane, pored niza ovih komunalnih aktivnosti koje možete da vidite, kao što su asfaltirane ulice, novi bunar, otresišta, atarski putevi, da Poljanice najzad dobiju status Mesne zajednice i sve one ostale benefite koje proizilaze iz toga“.
Zatim je održan kulturno-zabavni program u okviru kojeg su nastupila deca iz škola i vrtića, Gradski duvački orkestar, članovi kulturno-umetničkih društava, a bilo je i takmičenja u kulinarstvu, trke magaraca, uz druženje, muziku i dobru atmosferu.
Na takmičenju u kuvanju goveđeg gulaša učestvovalo je deset ekipa, a po oceni žirija najukusniji gulaš pripremila je ekipa „Čarli i sin“ iz Bečeja, drugo mesto je osvojila ekipa KUD „Kutaspusta“ iz Drljana, a trećeplasirana je bila ekipa KUD „Pipač“ iz Poljanica.

Uređenje atarskih puteva

Uređenje atarskih puteva, odnosno ojačanje prilaznog dela sa atarskog puta na asfaltni put u Mesnoj zajednici Poljanice, počelo je krajem aprila. Taj posao se upravo završava, rekao je Jožef Barna, sekretar Mesne zajednice: „Nadali smo se da će ovaj posao uraditi do proslave Dana Poljanica, ali vremenske prilike nam nisu išle naruku. U ponedeljak (23. maja) je stiglo oko 130 tona kamenja koje još treba da se razvuče i utaba i nadam se da ćemo do kraja ove nedelje završiti sa radovima ukoliko vreme to dozvoli“.
Za ovaj projekat je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrio 1,5 miliona dinara, a radove izvodi DTD „Srednja Bačka“.

U okviru prateće manifestacije, predstavljanje starih običaja i tradicije, gde su deca prikazala veštine sa kamdžijama, najzanimljiviji program, prema oceni publike, izvela je Reka Balanji, druga je bila Kristina Feher, a treće mesto osvojila je Beata Kočiš, članice kulturnog društva „Feher to“.
Novina na ovogodišnjoj manifestaciji je bila trka magaraca, koja je slatko nasmejala posetioce, a na kojoj je učestvovalo osam takmičara. Za pobednika je proglašen Maćaš Bičkei mlađi, drugo mesto je osvojio Roland Sabadi, a treće Deneš Božoki, svi iz Poljanica. Organizator je osvajačima prva tri mesta na svim takmičenjima dodelio pehare i diplome.
„Celodnevni program povodom Dana Poljanica možemo okarakterisati kao veoma uspešan, bar po reakcijama posetilaca i po SMS porukama koje smo dobili od građana po završetku manifestacije“, rekao je Jožef Barna, sekretar Mesne zajednice. „Dobili smo pohvale i za hranu, muziku, program i uopšte za čitavu atmosferu i ambijent, tako da smo zadovoljni i možemo da kažemo da je sve uspešno realizovano. Oko trke magaraca, pošto smo to po prvi put organizovali, a bilo je i magaraca koji su prvi put trčali, bilo je komičnih situacija, jedina zamerka je bila što su se pojedinci iz publike neprimereno odnosili prema tim životinjama, tako da ćemo sledeći put nastojati da do toga ne dođe. U programu je učestvovao i Gradski duvački orkestar, oko 60 izvođača je nastupilo iz MKD „Petefi Šandor“, a zahvalio bih se i auto školi ’Leson’ koja je besplatno prevezla učesnike programa. Posetilaca je bilo dosta ali smo očekivali više, jedan od razloga je to što se ova manifestacija poklopila sa jednim privatnim slavljem pa je veliki broj meštana zbog toga bio u Bečeju i to nam je pokvarilo očekivanja.“

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci