Zašto Gradski muzej nema direktora? - Loša komunikacija i vladavina politike

  15 april 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bolest zvana „loše veze u komunikaciji“ nije nova, ali u modifikovanom obliku se sve češće pojavljuje u institucijama, ustanovama, lokalnoj samoupravi i preti da dobije epidemiološke razmere. Primera radi, prošle godine je zbog „loših veza“ izostalo blagovremeno informisanje nadležnih u opštini o postojanju peticije građana treće Mesne zajednice sa zahtevom da se stopira postavljanje repetitora mobilne telefonije u blizini vrtića, škole, zdravstvene ambulante i stambenih objekata, te je suprotno volji građana repetiror ipak izgrađen i pušten u rad.

Ovoga puta bolest „loše veze u komunikaciji“ pored lokalne samouprave zahvatila je i Gradski muzej, što je dovelo do toga da su zgrade ove ustanove kulture i dalje u katastrofalnom stanju, nisu obezbeđena sredstva ni za izradu projekta rekonstrukcije objekta muzeja niti za njegovu realizaciju, iako je bilo najavljeno da će se to uraditi, a već više od godinu dana zbog iste „bolesti“ nije izabran ni direktor Gradskog muzeja. Mandat direktora muzeja, Branislave Mikić Antonić, istekao je u decembru 2009. godine i od tada je procedura za izbor glavnog čoveka na čelo ove ustanove tri puta ponavljana (konkurs je prvi put raspisan u novembru 2009. godine, zatim u februaru pa u septembru 2010. godine), a na konkurs se prijavljivalo dvoje istih kandidata: Branislava Mikić Antonić, kustos arheolog i Radoslav Mihailović, kustos istoričar umetnosti. Upravni odbor Gradskog muzeja je tri puta većinom glasova predlagao Branislavu Mikić Antonić za direktora, međutim, predlog je odbijen, prvi put zbog nekompletne dokumentacije kandidata, zatim zbog neodgovarajuće stručne spreme predloženog kandidata, odnosno „terminološke razlike u nazivu stručnog ispita“, a treći put članovi Opštinskog veća i lokalnog parlamenta nisu prihvatili predlog Upravnog odbora Gradskog muzeja da za direktora imenuju dosadašnju direktoricu Branislavu Mikić Antonić. Taj čin, odnosno nečinjenje nije obrazložen, samo je rečeno da u lokalnoj samoupravi nisu zadovoljni njenim radom i radom ove ustanove, te nije prihvaćen ni završni izveštaj o radu za 2009. i plan rada za 2010. godinu.
U aprilu 2010. godine Mikić Antonić je imenovana za v.d. direktora muzeja najduže na godinu dana. Mandat joj je istekao 8. aprila, a po svemu sudeći, ponovo postoji problem u komunikaciji. Naime, prema informacijama kojima raspolažemo, novi konkurs za izbor direktora muzeja još nije raspisan, jer, kako je rekla predsednica Upravnog odbora Julija Teleki, još nije dobijen odgovor iz lokalne samouprave na pitanje šta dalje da se radi u vezi imenovanja direktora i kada treba da se raspiše konkurs. To pitanje je Upravni odbor uputio nadležnima u opštini pre mesec dana. „Odgovor iz opštine još nismo dobili, a kada stigne, postupićemo po uputstvu“, rekla je Teleki.
Sa druge strane predsednik opštine Peter Knezi i predsednik Skupštine opštine Dušan Jovanović kažu da je odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora u nadležnosti Upravnog odbora muzeja i da oni sa tim nemaju ništa osim da, kada im stigne predlog kandidata za imenovanje na ovu funkciju, daju ili ne daju svoju saglasnost.
U međuvremenu je Radoslav Mihailović, zaposlen u Gradskom muzeju i jedan od dosadašnjih kandidata za direktora, podneo prijavu sudu za mobing na radnom mestu i narušene međuljudske odnose u kolektivu. Ova tema je razmatrana i na sednici Opštinskog veća 31. marta na kojoj je donet zaključak da se formira tročlana radna grupa u sastavu Ilona Varnju, Marjan Radičević i Pal Šandor, „sa zadatkom da sa organima Gradskog muzeja Bečej utvrde činjenično stanje vezano za narušene međuljudske odnose u muzeju i izveštaj o tome dostave Opštinskom veću do 15. aprila“. Radna grupa je trebala da održi sastanak sa članovima kolektiva Gradskog muzeja u ponedeljak, ali on nije održan.
Na pitanje kada će biti raspisan konkurs i izabran novi direktor u Gradskom muzeju, niko od aktera nije znao da odgovori.
Ova tužna priča će se nastaviti verovatno sve dok politika bude preča od stručnosti, rekli bi neki...

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci