Sudske odluke zbog referenduma u Novom Bečeju: Žalbe usvojene i odbijene

  15 april 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U januaru mesecu održan je referendum o uvođenju samodoprinosa u Novom Bečeju, Bočaru i Kumanu. Prema rezultatima referenduma, samodoprinos je izglasan, u Novom Bečeju većinom glasova od oko 51 posto, a u Kumanu i Bočaru za je glasalo oko 57 posto građana. Ipak, od januara do danas samodoprinos nije naplaćivan od građana, tim pre što je bilo mnogo nelogičnosti i sumnji u vezi sa načinom glasanja.

Potom, i sud je rekao svoje – ni manje, ni više nego dva puta, protivurečući sebi, jer je u Srbiji i to moguće.
Naime, nakon referenduma o uvođenju samodoprinosa u Novom Bečeju, opštinski odbori Srpske napredne stranke i Socijaldemokratske partije i Ferenc Erdman, predstavnik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, uputili su žalbe sudu jer je novobečejska referendumska komisija odbila njihove prigovore na način sprovođenja referenduma. Pomenute stranke su, naime, smatrale da je bilo nezakonitosti prilikom sprovođenja referenduma. Predstavnici tih stranaka tvrdili su između ostalog da je velikom broju građana na referendumu oduzeto pravo na slobodno izjašnjavanje i da su prekršeni gotovo svi važniji članovi Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, da je bilo problema i u vezi sa uvidom u zapisnike referendumske komisije, u vezi sa brojem glasačkih mesta (otvoreno je više glasačkih mesta nego što zahteva broj glasača), a da stvar bude lepša, mnogi građani su glasali kod svojih kuća, bez obzira na to što je to dozvoljeno samo nepokretnim osobama i bolesnicima itd.

Prati trag novca

Sredstva od samodoprinosa namenjena su održavanju  stare i izgradnji nove infrastrukturne mreže (kanalizacija, staze, putevi, vodovodna mreža). Lokalna vlast u Novom Bečeju je obećala građanima da će trošenje novca od samodoprinosa moći da prate zahvaljujući izveštajima u lokalnim medijima i preko svojih predstavnika u savetima mesnih zajednica.

Nakon takvih prigovora stranaka novosadsko odeljenje Upravnog suda Srbije početkom februara je donelo presude kojima se uvažavaju žalbe SNS-a, Ferenca Erdmana i SDP-a i poništavaju se rešenja komisije za sprovođenje referenduma za uvođenje samodoprinosa na području Mesne zajednice Novi Bečej kojima su u celini odbijeni prigovori stranaka.
To je bilo dovoljan razlog da referendumska komisija održi sastanak i poništi rezultate referenduma. Međutim, to se nije desilo, pa nisu uzete u obzir ni presude Upravnog suda. Zato su se podnosioci prve žalbe ponovo žalili Upravnom sudu, koji je doneo novu presudu: sada suprotnu od prethodne, bez obzira na to što od tada nijedna činjenica nije promenjena.
Upravni sud je drugom presudom utvrdio da su žalbe odjednom neosnovane i da je komisija za sprovođenje referenduma za uvođenje samodoprinosa u Novom Bečeju ispravno donela rešenja kojima nije uvažila prigovore na sprovođenje referenduma. Po zakonu ova presuda je konačna.
Podnosioci žalbe najavili su da će se verovatno obratiti višim sudskim instancama.
Čitajući ovu priču, Kafka bi shvatio da bi u apsurdnoj Srbiji imao mnogo materijala za pisanje.

K.D.F.Naslovi

Popularni Članci