musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Letnja sednica SO Bečej: Pitanja bez odgovora

Kao i prethodna, još jedna letnja sednica lokalnog parlamenta održana je – u utorak, 19. avgusta – zbog opštinske firme Link FTO za fizičko-tehničko obezbeđenje. Na prethodnoj sednici usvojen je rebalans opštinskog budžeta kojim je ovoj firmi obezbeđeno dodatnih 6 miliona dinara, jer je godišnji budžet Linka potrošen za svega pola godine. Na ovoj sednici većina lokalnih poslanika dala je saglasnost na izmene finansijskog plana preduzeća. Izmene se odnose na povećanje količine novca predviđene za plate radnika: dodato je 5 miliona dinara za plate i jedan milion za PDV.


U Linku radi 13 osoba na neodređeno i 6 na određeno vreme, a tu su još i radnici zaposleni preko omladinske zadruge, za njihove plate potrebno je 10,8 miliona dinara na godišnjem nivou.


Inače, mada bi Link trebao da se bavi organizovanjem čuvanja polja i obezbeđivanjem skupova od javnog značaja, ove godine radi samo poslove čuvanja poljoprivrednog zemljišta, jer, kako se navodi u finansijskom planu preduzeća, zbog teške finansijske situacije, neće moći da radi ostale poslove obezbeđenja.


Krajem sednice odbornici su postavili niz pitanja, među kojima su: šta je sa utvrđivanjem odgovornosti u vezi sa kašnjenjem revizije završnog računa opštinskog budžeta za 2013, odnosno nepostojanja revizije završnog računa za 2012. godinu, da li su utvrđeni krivci i da li su podnete prijave protiv predsednika opštine zbog kršenja zakona; da li je konkurs za sufinansiranje lokalnih medija – zakonska obaveza – raspisan, da li je novac podeljen, kojim medijima, po kojim kriterijumima; zašto opština Bečej ne odobrava finansiranje ličnog pratioca u obrazovnim ustanovama za decu sa invaliditetom; da li opštinari smatraju da su na adekvatan način dočekali bečejske kajakaše koji su osvojili medalje na svetskom prvenstvu, da li se razmišlja o tome da im finansijski pomogne kako bi ih stimulisali; da li će u Bačkom Petrovom Selu psi lutalice biti uklonjeni sa ulica do početka školske godine; kada će biti popravljena ulična rasveta u Bačkom Petrovom Selu koja nije u funkciji već tri meseca; kada će biti adekvatno uređeno pravoslavno groblje u Bačkom Petrovom Selu? Pored navedenih pitanja odbornici koji su ranije postavljali odbornička pitanja, postavili su i jedno zajedničko: kada će dobiti odgovore na dosad postavljena pitanja? Naime, nadležni u lokalnoj samoupravi nemaju običaj da odgovore na pitanja odbornika.


R.M.


Odbornički razvojni put


Dušan Jovanović, koji je 2012. godine postao odbornik u bečejskom parlamentu sa izborne liste danas u Bečeju opozicione Demokratske stranke, pre nekoliko meseci je napustio stranku i prešao u Ligu socijaldemokrata Vojvodine bez da je svoj mandat vratio DS-u. Od tada Liga, koja na lokalnim izborima nije osvojila nijedno odborničko mesto, ima svog poslanika. Na sednici Skupštine opštine 19. avgusta, Jovanović se, kao odbornik Lige, pridružio odborničkoj grupi Srpskog pokreta obnove i odmah postao njen šef.

 

Last modified on
Rate this item
(0 votes)
back to top