Međunarodni dan žena: Žene, srećan vam 8. mart

  11 mart 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnika ženskog pola.

Prvi Dan žena je obeležen 28. februara 1929. godine u Americi deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obeležava i požar u fabrici u Njujorku 1911. godine kada je poginulo preko 240 žena.
Ideja za obeležavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. godine u Njujorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Protesti 8. marta događali su se i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale kada je ustanovljen „Međunarodni dan žena” na predlog Klare Cekin. Sledeće godine je Međunarodni dan žena obeležilo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.
Dan žena je ostao državni praznik u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obeležava se cvećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministkinje. Godine 1975. koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.
I u Bečeju je obeležen Dan žena. Cveće i prigodni pokloni namenjeni ženama su se mogli kupiti u svim cvećarama, na pijaci, a bilo je prodavaca i u centru, ispred robne kuće. Restorani i kafići su takođe učestvovali u obeležavanju ovog dana, nudeći veliki izbor popusta i poklona za dame i njihove pratioce.

M.T. (izvor: Wikipedia)

Naslovi

Popularni Članci