Mesna zajednica Radičević: Visok nivo podzemnih voda

  25 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema informacijama dobijenih iz Mesne zajednice Radičević za izvođača radova za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta vrednog dva miliona dinara izabran je DTD „Srednja Bačka“. Sekretar Mesne zajednice Predrag Spasić je rekao da je od nadležnih u ovom preduzeću dobio uveravanja da će posao odvodnjavanja početi krajem februara, mada smatra da to zavisi od vremenskih uslova.

„Što se tiče projekta za odvodnjavanje, očekujem prvo da tehničari DTD-a izađu na teren, jer koliko će se uraditi zavisi od toga koliko će kubika zemlje da se izvadi iz postojećih kanala. U Radičeviću ima veliki broj površina pod vodom, ne možemo da kopamo nove kanale, jer je to sasvim druga procedura, tako da se ovde radi o operaciji čišćenja postojećeg kanala od Srbobranskog puta ukoso prema sektoru koji se zove Bela Jaroš. Kod Pokrajinskog sekretarijata konkurisali smo za sredstva za pokrivanje pijace i tu smo od traženih dva miliona dinara dobili 400.000 dinara. Tender još nije raspisan, moramo prvo da napravimo dobru kalkulaciju kako bismo mogli što više da uradimo sa ovim novcem, pa ćemo sačekati mart a možda i april mesec za ovu proceduru“, objasnio je Spasić.
On je rekao da je visok nivo podzemnih voda izazvao probleme kod velikog broja domaćinstava u Radičeviću i da je potrebno očistiti postojeće i iskopati nove kanale atmosferske kanalizacije. „Sredstva za ovu namenu za sada ne možemo da dobijemo, imamo samo obećanja, ali pregovori su u toku sa predstavnicima lokalne samouprave. Moramo da vidimo da li ima novca i koliko, kako bismo mogli da angažujemo neku firmu koja će očistiti i prokopati kanale. Pošto samo prevoz iskopane zemlje odnosi gotovo 50 posto sredstava, jedino što sam mogao da uradim je dogovor sa PIK-om ’Bečej’ koji nam je omogućio besplatno korišćenje dva traktora i dve prikolice za ovaj posao. Inače Radičević je 1997. godine imao ogromne probleme sa podzemnom vodom i bojim se da će se u aprilu i maju sve to ponoviti. Zimus su kritični delovi bile tri ulice, a sada se već primećuju nove zone gde voda izbija na površinu. Dovoljno govori i činjenica da tadašnji radnik Mesne zajednice koji je očitavao vodomere nije mogao da pročita stanje na brojilima jer je 80 posto šahtova ležalo pod vodom“, rekao je sekretar Mesne zajednice i dodao da je za žitelje ovog naselja novina da je od 1. janura JP Vodokanal preuzeo upravljanje vodovodnom mrežom i bunarima.
Sekretar Mesne zajednice se osvrnuo i na sferu sporta, rekavši da je fudbalski klub, koji je već godinama unazad na ivici propasti, dobio novu upravu i rukovodstvo, te se nada da će uspeti da završi sezonu.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci