Mesna zajednica Mileševo-Drljan: Rešenje za smetlište

  25 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema rečima sekretara Mesne zajednice Mileševo-Drljan Radomira Pećanca veliki problem žitelja naseljenih mesta Mileševo i Drljan je smetlište pored puta Bečej-Bačka Topola na ulazu u Drljan.

„Pored toga što ružno deluje na samom ulazu u naselje, smetlište se nalazi na maloj površini gde ima previše otpada. Ta površina je već zasićena i to pitanje bi trebalo nekako da se reši. Ovaj problem je prisutan već duže vreme i sa njim su upoznati i predsednik opštine i Opštinsko veće, dolazila je i komisija da sačini projekat u cilju regulisanja smetlišta, ali je u pitanju veliki novac. Razmatra se i mogućnost da tražimo sredstva od pokrajine ili republike, pa da uz učešće opštine uklonimo deponiju, međutim, za sada se ne zna kakvo će se rešenje pronaći“, rekao je Pećanac.
Drugi problem na koji je ukazao sekretar ove mesne zajednice su kamioni koji prevoze šećernu repu i prolaze kroz deo naselja u Drljanu putem koji ne trpi toliki teret: „Po tom pitanju smo uz saglasnost saobraćajne inspekcije postavili table da tu ne mogu više da idu teretna vozila teža od 15 tona i sada ćemo videti da li će to pomoći. Jesenas su bile velike kiše i blato, mnogo je repe bilo zasejano na našoj teritoriji, kamioni su prema Vrbasu i Srbobranu išli kroz naše naselje, i ako se to tako nastavi, taj put neće izdržati dugo, to je sigurno“.
Kao i u drugim naseljenim mestima opštine i u ovom ima mnogo pasa lutalica. „Često se dešava da ljudi koji voze luksuzna vozila koja prolaze pored sela, samo otvore vrata i puste ljubimce koje su do juče držali u kućama i onda se psi snalaze po selu, a problem je što se okupljaju oko škole, ispred pošte, tamo gde ima naroda i nisu baš svi miroljubivi“, rekao je Pećanac.
On je podsetio i da su Mesnoj zajednici Mileševo-Drljan za dva projekta (jedan je za uređenje atarskih puteva, a drugi je za odvodnjavanje) odobrena po dva miliona dinara od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo: „Novac smo dobili krajem decembra 2010. godine, a tender je raspisan početkom februara ove godine. Za oba projekta, kao najbolji ponuđač izabran je DTD ’Srednja Bačka’ iz Bečeja, ugovor je potpisan i avansno je isplaćen deo novca da bi se kupio materijal, kamen tucanik i nafta, zbog poskupljenja, kako bismo mogli što više da uradimo. U ugovoru stoji da će se radovi izvesti za 30 radnih dana, ali će početi tek kada se dogovorimo mi, nadzorni organ i izvođač, odnosno kad se steknu povoljni uslovi“.
Projektima je predviđeno da se na četiri atarska puta koji se naslanjaju na glavni put Bečej-Bačka Topola naspe tucanik u dužini od 150-200 metara i tako napravi otresište za poljoprivredne mašine i traktore koji izlaze sa oranica, da ne bi iznosili blato na put zbog bezbednosti u saobraćaju, a planirano je i kopanje novog kanala za odvodnjavanje u dužini od 700 metara.
„Mada smo mi dosta zaštićeni od podzemnih voda, već su se na nekim lokacijama u selu pojavile, tako da bi ovo bio odcedni kanal kojim bi vodu odvodili u već postojeći kanal“, rekao je sekretar Mesne zajednice Mileševo-Drljan.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci