U ponedeljak sednica Skupštine opštine: Revizor za završni račun budžeta

  25 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednjeg dana februara na sednici lokalnog parlamenta trebalo bi da se usvoje programi rada javnih preduzeća i opštinskih ustanova za tekuću godinu, da se imenuje direktor Javnog preduzeća Toplana, te da se donese odluka o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije opštinskog budžeta. Odbornici bi, zatim, trebali da izmene i Statut opštine (izmene se odnose na postupanje u vanrednim situacijama) i da donesu odluku o tome da neće praviti stratešku procenu uticaja na životnu sredinu Regionalnog plana upravljanja otpadom za period od 2010. do 2020. godine za opštine Ada, Bečej i Kikinda.

U vezi sa revizijom završnog računa opštinskog budžeta za 2010. godinu predloženo je da se donese odluka o angažovanju revizora koji treba da bude izabran u postupku javne nabavke, a, kako se navodi, za taj posao su obezbeđena sredstva u opštinskom budžetu. Inače, reviziju, između ostalog i završnih računa lokalnih budžeta, trebalo bi da obavlja Državna revizorska institucija (DRI), tim pre što je ta institucija najavila da će ove godine da „prečešlja“ i završne račune lokalnih budžeta, međutim, kako nam je rečeno u opštini, Bečej nije u programu rada Državne revizorske institucije za ovu godinu. U tom slučaju lokalna samouprava može da angažuje drugog revizora uz saglasnost državnog (i da plati).
Obratili smo se i Državnoj revizorskoj instituciji s pitanjem da li planira da u opštini Bečej uradi reviziju, a ako ne, zašto ne, ali u vreme pisanja ovog teksta odgovor nismo dobili na ovo ne preterano zahtevno pitanje.

Bira se direktor Toplane

Za novog direktora Javnog preduzeća Toplana bi na predlog Demokratske stranke trebalo da bude izabran aktuelni v.d. direktora, diplomirani inženjer mašinstva Dejan Babin (naime, v.d. stanje je po propisima održivo najduže godinu dana, a Babinu mandat ističe početkom aprila meseca).
Za sada se ne zna kada će biti izabrani direktori ostalih opštinskih preduzeća i ustanova koji su takođe u „v.d. stanju“.

Prihodi javnih preduzeća od 67 do 134 miliona

Na sednici bečejskog parlamenta trebalo bi da budu usvojeni i planovi rada javnih preduzeća za 2011. godinu. Toplana je predvidela ukupne prihode, a i rashode u iznosu od 134.712.825 dinara, Vodokanal od 130.237.750 dinara, Direkcija za izgradnju 84.700.500 dinara, a Komunalac 67.246.450 dinara.
Na dnevnom redu februarske sednice su i planovi rada Istorijskog arhiva Senta (opština Bečej trebalo bi da obezbedi oko 3,6 miliona dinara za arhiv u Bečeju), Gradskog pozorišta (rashodi pozorišta su predviđeni u iznosu od oko 14 miliona dinara) i Narodne biblioteke (rashodi su oko 16 miliona).
Tu je i plan Gradskog muzeja (finansijski plan za delatnost muzeja je oko 1,3 miliona, ali u planu rada ne nalaze se tabele ukupnih planiranih prihoda i rashoda, te nije jasno koliko će muzej da „košta“ građane Bečeja). Inače, da podsetimo, raniji izveštaj o radu muzeja lokalna vlast nije usvojila, pa nije jasno da li će da usvoji plan rada za 2011. godinu, u kom nedostaju osnovni podaci (ili se „pravi“ plan rada ne nalazi u materijalu za sednicu Skupštine opštine koji je dostavljen novinarima).

Šta će biti sa naknadom za građevinsko zemljište?

Na najavljenom dnevnom redu sednice bečejskog parlamenta nema nove odluke o merilima za plaćanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta (veoma je moguće da bi se radilo o poskupljenju), koja je bez obrazloženja uklonjena sa dnevnog reda prethodne sednice, a nema ni odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa, mada je takvu odluku najavio predsednik Skupštine opštine pre nekoliko meseci s obzirom na to da je naša opština pre nekoliko godina sebe proglasila ekološkom.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci