Rekonstrukcija oronule zgrade dečjeg vrtića: Objekat u novom ruhu u septembru ili oktobru

  25 februar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za ovu godinu planirana je rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg zabavišta u ulici Miloša Crnjanskog 80, u kojoj su nekoliko godina bila smeštena izbegla i raseljena lica sa prostora bivše Jugoslavije, međutim, već godinama unazad objekat je prazan i meta je vandala i lopova. Novac za projekat rekonstrukcije zgrade obezbeđen je iz kredita (ukupno 120 miliona dinara za razne potrebe) koji je prošle godine uzela opština.

Prema informacijama dobijenim od Magdolne Ferenc, direktorice vrtića „Labud Pejović“, projekat rekonstrukcije zgrade zabavišta urađen je još 2007. godine i tada je pretpostavljena vrednost radova bila 8 miliona dinara.
„Iz opštinskog kredita za renoviranje zgrade dobili smo 8 miliona dinara koliko je bilo potrebno po projektu, međutim, ta suma sada ne pokriva sve potrebe. Morali smo da uradimo reviziju cene koja je sada 11,3 miliona dinara. Razliku u ceni od oko 3,5 miliona dinara uračunali smo u naš budžet i na taj način ćemo imati obezbeđena sredstva do septembra za izvođenje svih radova i za renoviranje te zgrade“, rekla je direktorica vrtića. Ona je istakla da se upravo čeka usvajanje godišnjeg plana rada vrtića na sednici lokalnog parlamenta, kako bi ta ustanova mogla da sprovede postupak javne nabavke za izbor izvođača radova.
Početak rekonstrukcije zgra-de planiran je za jun mesec, a prema rečima Magdolne Ferenc, radovi bi trebali da traju 90 dana, pa se završetak rekonstrukcije zgrade očekuje do 1. septembra, ili najkasnije do 1. oktobra.
Projektom rekonstrukcije predviđeni su građevinski radovi, spuštanje plafona, zamena krovne konstrukcije, stolarije, parketa, sanitarija, molerski radovi i obnova fasade.
„U ovom objektu će ostati četiri prostorije, mala soba će biti trpezarija, a uradiće se i mlečna kuhinja, jer će se ručak dopremati iz centralnog objekta. Sanitarni čvor će biti izmenjen i prilagođen za oko stotinu dece. U novi prostor ćemo iz centralnog objekta premestiti četiri grupe dece celodnevnog boravka, jer je u centralnoj zgradi veoma velika gužva“, rekla je Ferenc.
Na pitanje da li će funkcionisanje uslovno rečeno nove zgrade omogućiti i upis većeg broja dece i otvaranje novih grupa u dečjem vrtiću, ona je odgovorila da će, pored toga što će se obezbediti veći komfor za funkcionisanje postojećih grupa, verovatno biti mesta za još dve grupe celodnevnog boravka.
Iz kredita opštine trebalo je biti finansirano i saniranje krova na zgradi jaslica u ulici Gerberovih 18. „Za te radove je prošle godine urađena javna nabavka male vrednosti, jer je njihova vrednost 1,5 miliona dinara, koje nam je opština odobrila iz kreditnih sredstava. Za izvođača radova izabran je ’Termostan’ iz Bečeja sa kojim smo potpisali ugovor i po ugovoru posao je već trebao biti urađen. Međutim, došla je zima, pa nisu mogli da počnu sa radovima, pa smo napravili aneks ugovora po kom će radovi početi čim se steknu povoljni vremenski uslovi i trebali bi da traju 2-3 nedelje“, objasnila je Ferenc.
Lokalna samouprava će iz kredita da finansira i uvođenje gasnog grejanja u pet objekata dečjeg vrtića u Bačkom Petrovom Selu, a takvo grejanje je dobio i objekat u ulici Uroša Predića u Bečeju, kod škole „Bratstvo“.
Izvođač radova bio je Gas d.o.o. Posao je obavljen od 18. novembra do Nove godine u pet objekata u Petrovom Selu po ceni od 3,9 miliona dinara, a u objekat vrtića u ulici Uroša Predića gas je uveden u sklopu gasifikacije škole „Bratstvo“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci