Promene na političkoj sceni Bečeja: Članovi G17 plus napustili su G17 plus

  28 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski funkcioneri i odbornici G17 plus, Marjan Radičević (član Opštinskog veća lokalne samouprave), Goran Strajnić (savetnik predsednika opštine za sport i omladinu) i odbornici Marijana Đaković i Siniša Momčilović su napustili G17 plus.

Oni su krajem prošle nedelje uputili medijima saopštenje za javnost u kom su objavili da su napustili stranku. „Ne slažući se sa politikom i novim prioritetima stranke G17 plus, ne preostaje nam ništa drugo, nego da se od iste udaljimo, a svim – sada već bivšim – kolegama i koleginicama se zahvaljujemo na saradnji i želimo im puno uspeha u nekom novom G17 plus, kao i u URS-u (Ujedinjeni regioni Srbije; prim. nov.)“, piše u saopštenju sada već bivših članova G17 plus.
U saopštenju za javnost se još navodi da nakon sagledavanja organizacionih i političkih promena u stranci G17 plus i analize zaključaka s početka januara sa predstavnicima opštinskih odbora iz Vojvodine u Pokrajinskom odboru stranke, „Opštinski odbor G17 plus Bečej, zajedno sa svim imenovanim i postavljenim licima i članstvom opštinske organizacije, jednoglasno odlučio da istupi iz stranke“. Pored toga, bivši članovi stranke ističu: „Smatramo da ljudi koji predstavljaju stranku, samo iskrenim i korektnim pristupom mogu graditi autoritet stranke kojoj pripadaju, te je Opštinski odbor Bečej sve svoje kapacitete uložio u afirmisanje G17 plus. Godine 2008. birači opštine Bečej dali su svoj glas koaliciji ’Za evropsku opštinu Bečej’ koja je formirala odborničku grupu DS-G17 plus. Stečeno poverenje birača je, za nas, obavezujuće do narednih izbora, a narušavanje ove političke forme bi značilo nedoslednost i neistrajnost u našem političkom delovanju, što je neprihvatljivo“.

Neće u URS

Od Marjana Radičevića je zatraženo da prokomentariše rečenicu iz saopštenja njegove bivše stranke o tome da je razlog napuštanja G17 plus neslaganje sa politikom i novim prioritetima stranke (reč je o formiranju Ujedinjenih regiona Srbije). On je rekao da sada već bivši članovi G17 plus u Bečeju misle da ne bi trebalo da u okviru Ujedinjenih regiona Srbije na lokalnom nivou ponovo sarađuju sa onim strankama, čiji su članovi nekada takođe pripadali G17 plusu, ali su ga napustili (reč je pre svega o Vojvođanskoj partiji u Bečeju).
Radičević je rekao da je G17 plus na izborima 2008. godine učestvovao u okviru koalicije „Za evropsku opštinu Bečej“ zajedno sa Demokratskom strankom, a sada se, na kraju političkog mandata, planira pravljenje nove partije na lokalu. Radičević svojoj bivšoj stranci zamera i da članstvo niko nije pitao o projektu URS-a. „Kada je već stvorena mogućnost od strane Mlađana Dinkića da se izjasnimo da li smo spremni da nastavimo u okviru URS-a, a smatramo da nema političkog napretka ili bilo kakvog progresa ako nemate minimalnu dozu poverenja i korektnosti, mi smo se izjasnili odmah na početku oročenog mandata do kada treba da se formira URS i time stvorili prostor za one koji misle da mogu nešto da urade u G17 plusu. Nije dobro da G17 ne postoji u Bečeju, doduše, on neće postojati zvanično nigde, pošto se sve to prepakuje u URS, ali to je već priča za G17 plus i za URS“, rekao je Radičević.

Bez obzira na to što u saopštenju za javnost nema reči o tome u kojoj će političkoj organizaciji ubuduće delovati bivši članovi G17 plus, pretpostavljalo se, poznavajući političke prilike, da će se oni učlaniti u Demokratsku stranku, kao što su prošle godine to učinili i članovi i opštinski funkcioneri Pokreta za Bečej koji je predvodio aktuelni predsednik lokalnog parlamenta Dušan Jovanović.
Ta pretpostavka je potvrđena već u sredu 26. januara na konferenciji za novinare održane u kancelariji Demokratske stranke, na kojoj su predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Ferenc Berček, član Opštinskog odbora Budislav Medurić i Marjan Radičević, bivši predsednik Opštinskog odbora G17 plus saopštili da su nekadašnji članovi G17 plus postali novi članovi DS-a. Novinarima je rečeno da učlanjenjem opštinskih funkcionera i velikog broja članova G17 plus u DS, nije promenjena politika DS-a ni za jotu. Aktuelni DS-ovci rekli su da će na ovaj način pojačani još bolje i efektnije raditi na ostvarenju projekata lokalne samouprave u cilju napretka Bečeja, te su istakli da ovo, uslovno rečeno, ujedinjenje, neće doneti nikakve promene u lokalnoj vlasti u opštini Bečej.

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci