Plan detaljne regulacije naselja „Nestor Džilitov“: Šta će se rušiti?

  14 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pre usvajanja Plana detaljne regulacije naselja „Nestor Džilitov“ u Bečeju, krajem 2009. godine održana je javna rasprava o tom planu, a i stanovnici naselja su uputili primedbe na Nacrt plana detaljne regulacije opštinskoj Komisiji za planove.
Stanovnici naselja su krajem 2009. uputili Komisiji za planove sledeće primedbe: niko ih nije anketirao u vezi sa problemima života u njihovom naselju, niti su pitani kako da se na najbolji način reše problemi.

Konstatovali su i da se u vreme kada se govori o zaštiti čovekove sredine, uništava oaza mira u neposrednoj blizini centra grada, drveće i rastinje koje su građani sami posadili i gradi se parking. „Put nam i sada prolazi na 2,5 metra ispred zgrada (stanovi br. 29-32 i 4-7). Izduvni gasovi, prašina, gomile opušaka i buka svakodnevna su pojava. Šta nas tek očekuje ako bude izgrađen parking sa dva niza mesta za parkiranje ispred naših stanova (lepog li pogleda i drugih čulnih utisaka!) i na mestu gde su sada garaže?“, pitali su se stanovnici naselja.
Oni su konstatovali i da je zanemarljiva veličina zelene površine koja se predviđa Planom detaljne regulacije, te se protive tome da im se oduzima deo bašti iza lamela zarad proširenja puta, jer smatraju da je sadašnji put adekvatan i nije uzan. Dalje, vlasnici garaža su protiv rušenja garaža i proširenja puta koji izlazi na Sinđelićevu ulicu, jer, kako tvrde, većina garaža ima građevinsku dozvolu, a i put je prihvatljive širine. Potom su prezentovane i pojedinačne primedbe vlasnika stanova.
U decembru 2009. godine predsednik Komisije za planove opštine Srđan Gligorić je u pisanom odgovoru na primedbe na Nacrt plana detaljne regulacije naselja „Nestor Džilitov“ koji su potpisali stanovnici naselja, upućenom predstavniku stanovnika Saši Draginu, objasnio da se većina primedaba, molbi i žalbi stanovnika naselja odbacuje, uz obrazloženje. Reč je uglavnom o tome da su se stanovnici naselja protivili smanjenju pojedinih parcela, smanjivanju zelenih površina, rušenju garaža, prolasku puta kroz naselje itd.
U vezi sa tim problemima Saša Dragin se nedavno obratio i našoj redakciji, pitajući se šta će se u budućnosti desiti s „regulacijom“ naselja „Nestor Džilitov“ i postavio je pitanje kada se očekuju promene u tom naselju.
U pokušaju da dobijemo odgovore na postavljena pitanja, došli smo do sledećih informacija: malo je verovatno da će u skoroj budućnosti doći do izmene Plana detaljne regulacije naselja „Nestor Džilitov“, da je sada u toku postupak sprovođenja Plana detaljne regulacije u katastru, tzv. kartiranje (taj posao nije besplatan, štaviše), a potom sledi realizacija Plana u stvarnom životu, a za to je potrebna i eksproprijacija (to što se planira oduzeti od građana i učiniti javnom površinom mora da im se nadoknadi). Pitanje je koliko novca je potrebno za sprovođenje tog plana, a koliko se zna, novac za te potrebe nije predviđen u opštinskom budžetu za 2011. godinu. Stiče se utisak da stanovnici naselja „Nestor Džilitov“ za sada nemaju razloga za strah, jer u dogledno vreme ništa neće biti promenjeno, niti porušeno.
Inače, iz dosadašnjeg iskustva proizilazi da se planovi detaljne regulacije maltene bezrazložno prave, jer po nezvaničnim informacijama, u poslednjih 20 godina nijedan takav plan nije realizovan u Bečeju!

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci