Bliže se praznici: Vreme je za ukrašavanje doma

  17 decembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Praznična groznica uzima zamah, izlozi prodavnica su okićeni, doduše uglavnom skromno i nenapadno, ukrašen je centar grada i gradska kuća, pa je red i da u svakom domu zablista božićno drvo.

Ranijih godina u ovom periodu na pijaci ali i na ulicama su se mogli videti prodavci „živih“ jelki, sečenih ili sa korenom, međutim, izgleda da je nelegalna seča mladih stabala jelki i prodaja „na crno“ zaustavljena, tako da pravu jelku u busenu možete kupiti samo u stakleniku Komunalca po ceni od 850 dinara, visine od 0,5 do 0,75 metara.
Možda je kod većine
građana „proradila“ ekološka svest ili ekonomska računica pa se radije odlučuju za kupovinu veštačkih jelki. Najveći izbor je svakako u prodavnicama kineske robe, gde se mogu kupiti veštačke jelke od 0,6 metara visine po ceni od 180 dinara, do 2,1 metara za koju treba izdvojiti 1.950 dinara, ali ih zato možete koristiti nekoliko godina u zavisnosti od toga kakvog su kvaliteta. Ako nemate prostora da u svoj dom stavite veštačko drvo jelke, u prodavnicama možete kupiti i veštačke jelove grane ili imitaciju grane u vidu trake dužine 5 metara po ceni od 100 dinara, koje možete iskoristiti za aranžiranje doma. U današnje vreme klasične jelke sve više zamenjuju razni dekorativni aranžmani i ikebane u kombinaciji sa svećama, koje vrlo lepo upotpunjuju ambijent ili dekorišu prazničnu trpezu, a ukoliko nemate sklonosti i talenta da ih sami napravite, mogu se kupiti na pijaci i u cvećarama po paprenim cenama. Cene ikebana ili dekorativnih venčića su se prošle nedelje na pijaci kretale od 400 do 900 dinara. Po pristupačnijim cenama se opet mogu kupiti u prodavnicama kineske robe, gde, recimo, za tri male ikebane (plastične) treba da platite svega 150 dinara.
Originalniju i kvalitetniju ikebanu možete priuštiti sebi u nekoj od cvećara, ali morate biti spremni da za takav luksuz platite i adekvatnu cenu, koja se kreće od 500 do 2.500 dinara.
Izbor ukrasa za jelku je zaista velik, od perlica u raznim bojama, preko zvončića, mašnica, malih i velikih lampiona, do ukrasa za vrh jelke. Shodno tome su različite i cene, ali u proseku za pakovanje od 8 lampiona treba da izdvojite oko 150 dinara, a za kvalitetnije lampione treba vam 400-500 dinara. Naravno, deci su najinteresantnije sijalice u boji koje jelkama daju novogodišnju čaroliju, njih možete kupiti po ceni od 150 do 450 dinara, opet u zavisnosti od vrste i veličine. A tu su i neizostavne „salon bombone“, koje su najslađe kada se krišom skinu sa jelke i pojedu u jednom zalogaju, jedini problem je što čokoladni brkovi na dečjem licu olakšavaju postupak hvatanja „počinioca“. I one mogu da se kupe na pijaci po ceni od 150 dinara za 300 grama ili u prodavnicama slatkiša po ceni od 400 dinara za kilogram.
Praznici stižu, prepustite se prazničnoj atmosferi, pa i ako nemate ovakve ukrase ili ne možete sebi da ih priuštite, ne zaboravite da je čarolija u tome kada u kićenju jelke uživate zajedno sa svojim ukućanima, pogotovo decom, a ona znaju da naprave svojim ručicama najlepše ukrase, samo ih na to treba podstaći i podržati.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci