Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih: 57. Majske igre

  16 maj 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove sedmice Bečej je bio u znaku 57. Majskih igara – Međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih. Festival je počeo 9. maja smotrom scenskog stvaralaštva dece predškolskog uzrasta u Gradskom pozorištu, na kojoj su mališani iz bečejskog vrtića „Labud Pejović“ predstavom „Alisa u zemlji čuda“ otvorili manifestaciju i poželeli dobrodošlicu svojim vršnjacima iz nekoliko gradova Vojvodine.


Istog dana u Galeriji „Krug“ otvorena je izložba najboljih predloga za idejno rešenje plakata Majskih igara pristiglih na konkurs. Pobednički plakat je rad Jefimije Kocić iz Niša, koja je dobila novčanu nagradu od 10.000 dinara.
Svečano otvaranje 57. Majskih igara priređeno je u ponedeljak (12. maja) na gradskom trgu uz tradicionalni defile kostimiranih mališana koji je upotpunjen mažoretkinjama i dobošarima iz Ade, dajući sunčanom popodnevu karnevalsku atmosferu. Potom je na centralnom delu Pogače prikazan program uz domaćine, članove Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, nastupila su deca iz vrtića i bečejskih osnovnih škola i perkusionisti iz Novog Bečeja. Učesnike festivala i mnogobrojnu publiku pozdravili su predsednik opštine Vuk Radojević, predsednik Skupštine opštine Peter Knezi i zamenica predsednika opštine Tamara Ivanišević, a potom je predsednik opštine predao „ključ grada“ deci i Igre su mogle da počnu.

Na 57. Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih po izboru selektorke Gordane Đurđević Dimić, prvakinje drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, prikazano je 12 predstava (šest za decu i šest za omladinu), a na dan otvaranja Igara prvi na scenu „Zlatan Dorić“ u Gradskom pozorištu izašli su članovi pozorišta „Stevan Sremac“ Doma kulture iz Crvenke sa predstavom za omladinu „Pola-pola“, koju je po tekstu Milene Bogavac režirao Zoran Radulović. Tokom 57. Majskih igara prikazana je predstava „Antigona“, JU Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ Opće gimnazije iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) u režiji Ivana Milosavljevića, a Bečejci su se predstavili dramskim komadima „Bajke mog detinjstva“ Škole glume Kreativnog centra i „Leons i Lena“, Dramskog studija mladih. Sledile su „Priče iz Merlinovog zamka“, predstava koju su izvela deca iz Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente po tekstu Sanje Rodić Janković i u režiji Olivere Utornik, tu je i predstava „Svinjograd“ prema tekstu grupe autora, a u režiji Jovana Miškovića i Đorđa Đokovića sa kojom su nastupili članovi Dramskog studija Doma omladine iz Kragujevca. Deca iz Smederevske Palanke Kulturnog centra Gradskog pozorišta prikazala su predstavu „Kako su se volele dve žabe“, za koju je tekst napisao Miloš Milošević, a režirao je Rade Mihailović, dok su mališani iz Sremske Mitrovice Kreativnog studija i teatra „Gartel“ odigrali komad „U cara Trojana kozije uši“ u režiji Gordane Lukić prema tekstu Ljubivoja Ršumovića. „Kad je Petar Pan sreo Kristijanu F.“ naziv je predstave sa kojom su nastupili članovi Dramskog studija omladinske scene Gradskog pozorišta iz Rume, koju je po tekstu grupe autora režirao Zoltan Fridman, „Gusarski san“, predstavu po motivima Duška Radovića i u režiji Marije Medenice, odigrala su deca iz Obrenovca COTK „TENT“. Danas, nakon zaključenja Bečejskog mozaika, na repertoaru festivala je predstava na mađarskom jeziku „Rovarok“ (Bube) subotičkog pozorišta „Fabula rasa“ koju su prema tekstu Ištvana Tašnadija režirali Zalan Greguš i Čaba Ralbovski, dok se predstavom pod nazivom „Kad je džungla, nek’ je sa muzikom“ po tekstu Predraga-Peđe Trajkovića, u režiji Petra Mitića i u izvođenju mališana iz Jagodine zatvaraju 57. Majske igre.
Nakon izvođenja poslednje predstave tročlani žiri – Maja Pelević, dramska spisateljica i diplomirana dramaturškinja, Mihaela Stamenković, glumica iz Beograda i Tamaš Hajdu, glumac iz Narodnog pozorišta iz Subotice – danas će proglasiti pobednike Međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih i uručiti nagrade, zlatnog, srebrnog i bronzanog paža za tri najbolje predstave.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci